Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Horské poistenie - aktualizácia

Pomaly sa blíži zima, ktorá so sebou prináša riziko lavín, pádov na zmrznutom teréne, podchladenia atď. Možno aj tí, čo v lete nad poistením na zásah HZS mávli rukou, budú túto možnosť zvažovať. V nasledujúcom článku sa preto pozrieme, čo sa v oblasti tzv. horského poistenia v tomto roku zmenilo a ako vyzerá aktuálna ponuka na slovenskom trhu.

V prvom rade sa zmenila legislatíva - novelou zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe zákonom č. 519/2007 Z. z. s účinnosťou od 1.1.2008 sú z povinnosti hradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti vyňaté neplnoleté osoby a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

V súčasnosti majú horské poistenie v ponuke poisťovne Union, Allianz - Slovenská poisťovňa, Generali Slovensko a Wüstenrot.

Poisťovňa Union od začiatku roka zatiaľ zaznamenala 25 poistných udalostí súvisiacich so zásahom HZS. Produkt samotný sa od svojho spustenia nezmenil. Viac v tomto článku. Poistenie si môžu záujemcovia kúpiť na pobočkách poisťovne, v hoteloch, lyžiarskych strediskách, telefonicky, online a ako jediní aj cez SMS. Práve online a SMS formu objednania poistenia v súčasnosti poisťovňa výrazne podporuje, keďže o takúto formu poistenia je veľký záujem.

Poisťovňa Allianz nemá zatiaľ štatistiku týchto poistných udalostí. V samotnej ponuke, odkedy sme o nej informovali, sa nič nezmenilo. Poistenie sa dá kúpiť v pobočkách, prostredníctvom obchodných zástupcov, internetu, telefónu, obchodných partnerov (cestovné kancelárie, infocentrá v horských strediskách a pod.) Poisťovňa zatiaľ nedisponuje štatistikou, aký spôsob nákupu poistenia je najviac využívaný.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poisťovňa Generali Slovensko zatiaľ riešila 8 poistných udalostí súvisiacich so zásahom HZS. V samotnej ponuke poistenia sa zmenila - znížila akurát cena základného modulu na jeden deň, ostatné ostáva. Momentalne sa dá poistenie kúpiť v obchodných kanceláriách, v niektorých hoteloch a cestovných kanceláriách. Na možnosti poistiť sa online sa v súčasnosti pracuje.

Poisťovňa Wüstentrot v tomto roku zaznamenala "pomenej" poistných udalostí, ich číslo však nekonkretizovala. V tejto poisťovni je možné získať poistenie na zásh HZS len v rámci individuálneho zdravotného poistenia alebo ako pripoistenie k ročnému cestovnému poisteniu, ako samostatný produkt ho nekúpite.

Stále funguje možnosť aj na Slovensku sa stať členom OEAV - Rakúskeho alpského spolku, čo má v sebe automaticky zahrnuté poistenie na zásah HZS v rámci celého sveta. Je to možné buď prostredníctvom Slovenského alpského spolku, alebo cez viedenskú pobočku OEAV Edelweiss. Členský poplatok sa oproti minulosti mierne znížil, jeho výšku a ďalšie informácie nájdete na stránke www.alpenverein.sk, alebo alpenverein.hory.sk.

Titulná fotografia: Tomáš Trstenský

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš