Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Víťazné projekty Živé chodníky 2009

Druhý ročník grantového programu Živé chodníky, zameraného na obnovu a vylepšovanie turistických značených chodníkov a turistickej infraštruktúry v národných parkoch Slovenska, už pozná projekty, ktoré budú podporené. Odborná grantová komisia zložená z odborníkov v oblasti udržateľného rozvoja a turizmu sa rozhodla podporiť šesť projektov z pätnástich prihlásených. Program vyhlásila Nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Toyota.

Národný park Slovenský kras

Občianske združenie Regionálna rada KST Rožňava vyčistí zarastené chodníky a obnoví značenie na troch turistických trasách, konkrétne Silica - Jablonovské sedlo, s odbočkou Rakyta - Silická Jablonica, ďalej Silica - Lukáčova bučina a horáreň Závozná - Hrušov. Okrem toho vybuduje drevený prístrešok s lavičkami na odbočke turistickej trasy k Silickej ľadnici, a na troch miestach sa osadia aj informačné tabule.

Tatranský národný park

Združenie turizmu obce Ždiar obnoví turistický chodník (obnova značenia a spriechodnenie) v Spišskej Magure, ktorá sa nachádza na pomedzí ochranného pásma Pieninského národného parku a Tatranského národného parku. Konkrétne ide o trasu Sedlo Príslop - Bachledova dolina. Súčasťou projektu sú aj informačné tabule a drevené stoly s lavicami. Združenie plánuje neskôr z vlastných a sponzorských prostriedkov postaviť na hrebeni aj vyhliadkovú vežu.

V Západných Tatrách bude skupina občanov Bývalí urbarialisti obce Zemianska Dedina rekonštruovať a preznačovať poškodené chodníky v okolí Roháčskych plies, konkrétne úseky Ťatliakova chata - sedlo Zábrat a pokračovanie na vrch Rákoň; a Ťatliakova chata - posledné Roháčske pleso. Pri bývalej Ťatliakovej chate sa opravia a hendikepovaným turistom sprístupnia existujúce lavičky, stoly a prístrešok pred dažďom, opraví sa aj prístrešok nad zdrojom pitnej vody.

Národný park Nízke Tatry

Klub slovenských turistov, región Liptov, spriechodní chodníky a obnoví značenie na trase Chata M. R. Štefánika - Iľanovská dolina. Na trase budú osadené aj nové reťaze v úseku Vyvieranie - Iľanovské sedlo a na viacerých miestach v regióne pribudnú veľkoplošné turistické mapy oblasti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Národný park Veľká Fatra

Vo Veľkej Fatre sa budú realizovať dva projekty. Občianske združenie Nový Kumšt z Banskej Bystrice spriechodní a preznačí turistický chodník z Harmanca cez Túfnu dolinu na Kráľovu studňu. Súčasťou projektu je aj vybudovanie troch prístreškov, troch informačných panelov a troch stolov s lavicami.

Občianske združenie Klub Krížna z Vrútok bude rekonštruovať a preznačovať turistický chodník na trase Necpalská dolina - Chata pod Borišovom - Krížna - Kráľova studňa - Gaderská dolina. Súčasťou obnovy je aj premostenie Necpalského potoka a vybudovanie dvoch informačných panelov.

Všetky projekty by mali byť dokončené najneskôr ku koncu októbra 2009. Viac informácií o jednotlivých projektoch prinesieme v ďalších článkoch.

Titulná fotografia - Tomáš Trstenský (Veľká Fatra, nad Túfnou dolinou)

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš