Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Zrealizované Živé chodníky 2009

V roku 2009 bolo v štyroch národných parkoch a ich ochranných pásmach zrealizovaných šesť projektov. Konkrétne išlo o Tatranský národný park, Národný park Nízke Tatry, Národný park Veľká Fatra a Národný park Slovenský kras. Program obnovy niekoľkých turistických trás v slovenských chránených územiach pokračuje aj v tomto roku. Finančné prostriedky sú získané z Nadácie Ekopolis s podporou spoločnosti Toyota.

Tatranský národný park

V Tatranskom národnom parku boli obnovené tri turistické značené trasy. Skupina obyvateľov z oravskej obce Zemianska Dedina (dnes miestna časť Nižnej), sa rozhodla postarať sa o územie, ktoré im ako bývalým urbarialistom patrí v Roháčskej doline v Západných Tatrách. V priebehu leta vyčistili chodník od Ťatliakovej chaty do sedla Zábrať (zelená značka), opravili jeho poškodené úseky a na potrebné miesta osadili schody. Na chodníku z Ťatliakovej chaty pod Roháčske plesá (modrá značka) a ďalej až na najvyššie Roháčske pleso (zelená značka) obnovili odpočívadlá, vymenili lavičky a stoly, opravili konštrukciu studničky. Samozrejme, že na oboch trasách bolo aj obnovené značenie.

Druhý chodník bol opravený na opačnom konci Tatier, v Spišskej Magure nad obcou Ždiar. Hlavný hrebeňový chodník, modrá značka od sedla pod Príslopom až po Bachledovu dolinu, bol vyčistený od spadnutých stromov, bolo na ňom obnovené značenie a umiestnené štyri odpočívadlá a štyri informačné panely. O to všetko sa postarala aktívna partia miestnych podnikateľov, Združenie turizmu obce Ždiar, ktorá chcela trochu odľahčiť preťaženým chodníkom v oblasti Belianskych Tatier a upriamiť pozornosť turistov aj na malebnú Spišskú Maguru.

Národný park Nízke Tatry

Klub slovenských turistov – región Liptov sa podujal na vylepšenie podmienok pre turistiku v oblasti veľmi zaťaženej Demänovskej doliny. Snáď najzaujímavejšou ich aktivitou je uľahčenie prístupu do menej známej, ale krásnej tiesňavy Vyvieranie. V tomto kúsku Slovenského raja uprostred Nízkych Tatier umiestnili do najexponovanejších miest reťaze, ktoré zvýšili bezpečnosť prechodu touto dolinkou. Popri tom obnovili značenie a prečistili chodník z Vyvierania cez Iľanovské sedlo až do Iľanovskej doliny (zelená značka) a hore Širokou dolinou až na hlavný hrebeň Nízkych Tatier (zelená značka). Na piatich frekventovaných miestach v tejto oblasti vymenili staršie a už časom poškodené veľkoplošné panely s turistickou mapou za nové, aktuálne.

Národný park Veľká Fatra

V tomto národnom parku boli obnovené tri chodníky. Združenie Nový kumšt z Banskej Bystrice vyčistil zelenú značku cez krasovú Túfnu dolinu, na ktorej bolo veľa popadaných stromov. Umiestnili tu aj dve lávky cez potok a jednu reťaz cez ťažko priechodný skalný úsek. Na celej trase od Harmaneckej jaskyne až po hotel Kráľová studňa bolo obnovené značenie a boli umiestnené tri odpočívadlá a tri informačné panely. Obnovený chodník Túfnou dolinou a jej krasovými útvarmi poskytuje nielen pekný prístup na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, ale aj hodnotný cieľ menej náročných výletov z neďalekej Banskej Bystrice.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Združenie Krížna z Vrútok vylepšilo dva chodníky vo Veľkej Fatre – na žltej značke z Gaderskej doliny na Kráľovú studňu a na modrej značke z Necpalskej doliny na Chatu pod Borišovom umiestnili stovky schodov. Ide o úseky, kde bol výstup a najmä zostup za mokra kvôli blatu a strmému sklonu veľmi obtiažny a osadenie schodov zvýšilo ich bezpečnosť. Okrem toho členovia združenia opravili na oboch chodníkoch lávky cez potok, umiestnili dva informačné panely a vylepšili značenie na hlavnom hrebeni Veľkej Fatry od Chaty pod Borišovom po Kráľovu studňu.

Národný park Slovenský kras

V tomto menej navštevovanom národnom parku sa Regionálna rada Klubu slovenských turistov Rožňava zamerala na vylepšenie viacerých turistických chodníkov. Ide o červenú značku zo Silice do Jablonovského sedla, modrú značku zo Silice po Lukáčovu Bučinu a zelenú značku zo Závoznej do Hrušova. Boli vyčistené od vegetácie, ktorá ich zarastá, kompletne sa obnovilo značenie a umiestnili tri informačné panely a na odbočke k Silickej ľadnici odpočívadlo.

Na záver

Za oba ročníky projektu Živé chodníky bolo celkovo obnovených a vylepšených vyše 150 km chodníkov, turistických značených trás. Hlavný cieľ programu, ktorým je obnova maľovaného značenia a orientačných prvkov, sa podľa Jána Roháča z nadácie Ekopolis naplnil. Popri tom sa urobilo mnoho ďaľších vecí – chodníky vyčistené od popadaných stromov a vegetácie, opravené povrchy, spevnené labilné úseky, schody v nebezpečných miestach, bezpečnostné reťaze, odpočívadlá a prístrešky, informačné a mapové panely. Za všetkým je najmä ťažká, ale zanietená fyzická a organizačná práca desiatok dobrovoľníkov.

Živé chodníky pokračujú aj v roku 2010. Viac informácií prinesieme postupne.

Titulná foto: Západné Tatry, obnova odpočívadla pod Roháčskymi plesami
Fotografie: hiking.sk & Nadácia Ekopolis

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš