Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž HIKING narodeniny v Štefanovej

Počas uplynulého víkendu Malá Fatra okrem Jánošíkových slávností hostila aj hikingáčov, ktorí sa tu zišli osláviť naše ôsme narodeniny. Počasie nám prialo a tak sme ich oslávili naozaj turisticky. Na večery sme mali pripravenú prednášku o medveďoch a premietanie fotografií z ciest.

V piatok sme privítali nášho hosťa Michala Kalaša, zoológa správy Národného parku Malá Fatra, ktorý mal pripravenú prednášku o medveďoch. Začali sme o siedmej a dozvedeli sme sa čo-to o škodách spôsobovaných medveďmi a ako im predchádzať, o monitorovaní a výskume medveďov, o správaní medveďov v prírode a taktiež o stretoch medveďov s ľuďmi v oblasti Malej Fatry. Po prednáške sme diskutovali do cca jednej hodiny v noci.

V sobotu po raňajkách sa vyberáme na túru. Väčšina účastníkov nastupuje na Tomášom vybranú túru, ostatní volia vlastný turistický okruh, či už Jánošíkove diery, bočný hrebeň s Baraniarkami atď. Rýchlo sa dostávame do sedla Medziholie. Zopár nás pokračuje na Osnicu, ostatní začínajú stúpať na Veľký Rozsutec. Po návrate do sedla sa pripájam k Hanke a čiernemu labradorovi Blackovi. Stúpanie na Rozsutec v páliacom slnku takmer nevnímame, lebo nás zamestnáva to, ako dostaneme Blacka cez reťaze. Našťastie psík spolupracuje a tak sme onedlho úspešne na vrchole. V pláne bol aj Malý Rozsutec (ten už bez psa), ale cestou dolu hrmí tak, že sa ho rozhodneme vypustiť. Nechápeme turistov, ktorí sa napriek búrke ďalej poberajú smerom k vrcholu Veľkého Rozsutca. V sedle Medzirozsutce sa priženie silná búrka a prístrešok postupne pojme asi 20 ľudí.

Po búrke sa púšťame dolu Hornými dierami plnými vody. Na rebríku nastáva problém. Black nie je cirkusový pes a odmieta schádzať po priečkach nad vodopádom. Asi hodinu špekulujeme a skúšame rôzne možnosti, ako ho dostať dolu. Napokon urobíme štafetu z nás a batohov a podávame si ho ako balík. Odbočka na Huty príde veľmi vhod.

Po túre sa všetci príšerne zablatení, ale spokojní stretávame na chate. Po očiste a prijatí nejakej potravy začíname s premietaním fotografií. Najprv Tomáš Trstenský odhaľuje krásy Balkánu, konkrétne Bosny a Hercegoviny, neskôr prídu na rad aljašské fotky v podaní tandemu ja, Ľubo, a Maťo Drahomirecký. Rovnako ako v predchádzajúci večer sa družná zábava pretiahne do neskorých nočných hodín.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ráno sa po raňajkách pomaly lúčime. Modré nebo ešte mnohých láka na aspoň krátku túru. My si dávame relaxačný okruh Snilovské sedlo - sedlo za Hromovým - chata pod Chlebom - Snilovské sedlo.

Ďakujeme všetkým za účasť a príjemnú atmosféru, prednášajúcim za výborný program a personálu Chaty pod Lampášom za ústretovosť a milý prístup. Tešíme sa na ďalšie hiking akcie v budúcnosti.

Titulná fotografia: Andrea Grunská

Fotogaléria k článku

Najnovšie