Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nový prístrešok (9/2019), autor foto: Pavol Timko
Nový prístrešok (9/2019), autor foto: Pavol Timko Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok na Amonovej lúke

O Malých Karpatoch som si donedávna myslel, že ich poznám dokonale. Veď sa už od detstva po nich túlam. A predsa ma ešte stále dokážu prekvapiť. Niekedy nemilo, ale zväčša milo a príjemne. Tak tomu bolo aj v jeden júnový víkend, keď som sa túlal v oblasti pod vrchom Klokoč. V tomto priestore sa mi spolu s kamarátom podarilo objaviť na Amonovej lúke búdu, o ktorej som doposiaľ nevedel. Jej strategické situovanie na Štefánikovej magistrále ju predurčuje ako dôležitý bod na tejto trase, kde sa dá prespať a načerpať voda.

Poloha
Malé Karpaty: centrálna časť, pri rázcestí Amonova lúka
Nadmorská výška
560 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.47929 ° SŠ
dĺžka: 17.30699 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 – 6 osôb
Prevádzka
Celoročne, bez hospodára
Voda
Prameň „Nazdar“ necelých 70 metrov JV od objektu – významová odbočka červenej značky
Spojenie
Červená značka – Štefánikova magistrála, z rázc. Uhliská – 45 min., z rázc. Mon Repos – 30 min., modrá značka z Plaveckého Podhradia – 1.15 hod.
Dalšie info
Vrchy Klokoč, Vápená a Čierna skala z výhľadmi, Plavecký hrad, bývalý poľovnícky zámoček Mon Repos, bralá Báborskej a Kršlenice s výhľadmi

Aktualizácia september 2019
Na mieste starého prístrešku stojí úplne nový prístrešok, viď fotografie.

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v centrálnej časti pohoria Malé Karpaty, severne pod masívom vrchu Klokoč (661 m n. m.), v južnom cípe lúky volanej Amon. Táto lúka dala aj pomenovanie turistickému rázcestiu na Štefánikovej magistrále – Amonova lúka. Objekt je prístupný po červenej značke – Štefánikovej magistrále, ktorá ako ako pokračovanie Cesty hrdinov SNP je súčasťou európskej diaľkovej trasy E8, spája Devín s Bradlom a po modrej značke vedúcej z obce Plavecké Podhradie (1.15 hod.). Na trase Štefánikovej magistrály sú najbližšie k búde rázcestia, na severe Mon Repos (30 min.) a na juhozápade rázcestie Uhliská (45 min.). Po príchode na rázcestie Amonova lúka sa treba vybrať po východnom okraji lúky k jej južnému cípu, kde na okraji lesa stojí opisovaná stavba. Menej orientačne zdatným turistom odporúčam prístup po významovej odbočke červenej značky k prameňu „Nazdar“. Odbočka značky prechádza lesom v tesnej blízkosti búdy.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Objekt predstavuje drevenú zrubovú stavbu o rozmeroch približne 2 x 4 m, ktorá je zastrešená sedlovou strechou z dosiek a asfaltovej krytiny. Severnú a západnú stenu vytvárajú steny z dosiek, na východe je objekt otvorený do okolia (les). Vstup je situovaný na južnej strane. Z tejto strany existuje len polovičná stena z dosiek, ktorá siaha do výšky jedného metra. Na spanie slúži udupaná zem, takže použitie vlastného spacieho vaku a karimatky je viac než nutné. Kapacita stavby je štyri až šesť osôb. V interiéri sa nachádza stôl a po obvode stoja lavice, ktoré sa ale nedajú použiť na spanie ako prične. Pred búdou sa nachádza ohnisko, ďalší stôl a viacero lavíc. Hneď vedľa stojí ešte malý prístrešok (nevhodný na nocovanie) plniaci funkciu drevárne.

Voda a okolie

Vodný zdroj, prameň „Nazdar“, sa nachádza asi sedemdesiat metrov juhovýchodným smerom a vedie k nemu významová odbočka červenej značky, ktorá prechádza v tesnej blízkosti objektu. Z blízkeho okolia treba spomenúť monumentálne ruiny Plaveckého hradu, pozostatky pravekého hradiska na Pohanskej a bývalý pálfyovský poľovnícky zámoček Mon Repos. Ďalej vrchy Klokoč a Vápenná s výhľadmi, bralnatý masív Čiernej skaly so skalným oknom a výhľadové bralá Kršlenice a Báborskej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Cesta hrdinov SNP
Plavecké Podhradie, hrad a hradisko
CHKO Malé Karpaty

Autori fotografií: Anton Zahradník a Pavol Timko

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš