Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Značky Lowa, Yeti a Nordisk

Spoločnosť Prosport Praha s.r.o., založená v roku 1992, zastupuje na slovenskom trhu okrem iného významné outdoorové firmy LOWA, NORDISK a YETI. Lowa je tradičným výrobcom turistickej obuvi, Nordisk pochádza z Dánska a zameriava sa na stany, spacie vaky a karimatky. Poslednou zmienenou značkou je nemecká značka YETI, v ktorej portfóliu nájdete široký sortiment výrobkov najmä s použitím peria.

LOWA

LOWA je tradičný bavorský výrobca horolezeckej a turistickej obuvi. Firma bola založená v roku 1923 Lorenzom Wagnerom a v roku 2003 sa stala súčasťou nadnárodného holdingu Tecnica Group, kde predstavuje obratovo najsilnejšiu značku. V roku 2010 LOWA predala viac ako 2 milióny párov trekingovej obuvi, z ktorých viac ako 1,6 milióna bolo vyrobených v Bošanoch neďaleko Partizánskeho. Výrobný závod v Bošanoch predstavuje absolútnu kvalitatívnu špičku.

LOWA založila svoju celosvetovú slávu na sústavnej výskumnej a vývojovej činnosti, ktorá sa opiera o plodnú spoluprácu s poprednými svetovými horolezcami. V súčasnosti firma spolupracuje s Gerlindou Kaltenbrunnerovou, Ralfom Dujmovitsom, Stefanom Glowaczom, Ines Papertovou, Robertom Jasperom, Hansom Kammerlanderom a tiež Radkom Jarošom.

YETI

Nemecká firma YETI bola založená v Berlíne v roku 1983. Jej zakladateľ Bernd Exner začal šiť páperové horolezecké oblečenie a spacie vaky, pretože mu nevyhovovala obmedzená ponuka na trhu v bývalej NDR. Podobne začalo s „podnikaním“ mnoho horolezcov i v Československu. Tak trochu voľnejšie ekonomické podmienky vo vtedajšej NDR v porovnaní s okolitými socialistickými krajinami umožnili, že Exnerova firma mohla oficiálne existovať už v roku 1987 a v období do roku 1989 predstavovala absolútnu špičku medzi oficiálnymi výrobcami v celom východnom bloku.

Udalosti roku 1989 umožnili raketový rozvoj firmy YETI. V roku 2000 Exnerova rodina predáva majoritný podiel vo firme spoločnosti Carl Breiding a syn, ktorá v tej dobe bola popredným európskym spracovateľom peria a v roku 2003 sa firma sťahuje do nových priestorov v bývalej textilke v Görlitzi. V roku 2005 firmu YETI kupuje dánska spoločnosť NORDISK FREIZEIT, orientovaná na produkciu outdoorového vybavenia. To umožňuje firme YETI posilniť vývojové a inovačné kapacity a vo veľmi krátkej dobe predstavuje rad najľahších spacích vakov na svete, YETI PASSION. Umožňuje to jednak väzba na výrobu najkvalitnejšieho európskeho husieho peria CRYSTALDOWN (97:3, cuin 900+), ale aj úzka spolupráca s japonskou firmou TORAY na vývoji superľahkých tkanín LightyGram a NTN (24 g/m2).

NORDISK

Dánska firma NORDISK bola založená v 60. rokoch minulého storočia a svoje výrobky okrem Dánska predáva v celej Škandinávii a v Nemecku. Pôvodná orientácia na karavaning a kemping sa postupne posúva k vyššej strednej triede outdoorového vybavenia. Do výrobného sortimentu patria stany, spacie vaky, samonafukovacie i nafukovacie karimatky, batohy, športové tašky, turistický riad a plno ďalších doplnkov.

Drsné klimatické podmienky Severnej Európy a Škandinávskeho polostrova sú zvlášť dôvodom, prečo sú všetky produkty NORDISK tak starostlivo konštruované a testované. Úcta a rešpekt k tradičným postupom a aplikácia moderných technológií sú vo všetkých výrobkoch optimálne vyvážené.

Odkazy

Lowa.sk – domovská stránka značky LOWA
Prosport.cz – domovská stránka distribútora pre ČR a SR
Prosportshop.sk – internetový obchod

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš