Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok na Pánovej lúke

V Malých Karpatoch, južne od sedla Baba (Pezinská Baba) je miest, kde sa dá prespať, asi tak, ako šafranu. Existuje tu len jedna verejnosti prístupná chata – Cementárka na Košarisku a inak nič. Preto sú turisti z iných kútov Slovenska, putujúcich po diaľkovej trase – Štefánikovej magistrále (E8) odkázaní len na bivak v lesoch. Napriek tomu v oblasti Bratislavského lesoparku sa nájdu prístrešky, kde sa dá vcelku pohodlne prenocovať. Jedným z týchto miest je aj Pánova lúka.

Poloha
Malé Karpaty: jučná časť, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku
Nadmorská výška
390 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.23232 ° SŠ
dĺžka: 17.11054 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Studničky Zbojnička a Malý Slavín, potok Vydrica a pramenisko pod lúkou
Spojenie
Bratislava-Kamzík – 2 h, Bratislava-Rača – 1.30 h, Bratislava-Krasňany – 1,45 h, Marianka – 1.30 h, Borinka – 2,15 h, rázc. Biely kríž – 1.30 h
Dalšie info
Lokalita býva často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi (hlavne víkendy)

Poloha a prístup

Stavba prístrešku sa nachádza južnej časti Malých Karpát, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku v blízkosti trasy Štefánikovej magistrály (E8) na lúke volanej Pánova. Z tejto diaľkovej trasy sa sem dostanete odbočením z rázcestia Zbojnička (studnička) - žltá značka, alebo z rázcestia Vypálenisko – modrá značka. Z oboch to na Pánovu lúku trvá necelých 20 minút. Keďže lokalita sa nachádza v oblasti s hustou sieťou turistických značkovaných trás, je prístupná z viacerých smerov:
- Bratislava - Kamzík – 2 h,
- Bratislava - Krasňany – 1,45 h,
- Bratislava - Rača – 1.30 h,
- Marianka – 1.30 h,
- Borinka – 2,15 h,
- rázcestie Biely kríž(bufet Včelín) – 1.30 h.

Opis objektu

Objekt prístrešku predstavuje jednoduchá drevená stavba o rozmeroch približne 6 x 3 m. Prístrešok je bez bočných stien a je zastrešený. Po obvode má vybudované jednoduché ohradenie prerušené len v miestach vstupu. V interiéri sa nachádzajú dva stoly, ktoré sa dajú použiť ako prične. K stolom sú pripevnené lavice. Podlahu tvorí udupaná hlina. Vzhľadom k absencii bočných stien prístrešok neposkytuje ochranu proti vetru ani prudkému bočnému dažďu. V nečase treba rátať s celtou alebo PVC fóliou, ktorú je nutné pripevniť z náveternej strany. V tesnej blízkosti sa nachádza ohnisko a smetný kôš.

Možnosti nocľahu

V interiéri na stoloch sa pohodlne vyspia dve osoby, ďalšie dve môžu spať na hlinenej podlahe. Potreba použiť karimatku a spací vak je samozrejmosťou. Stavbu využijú hlavne turisti z iných kútov Slovenska, ktorí sa rozhodli spoznávať Malé Karpaty a Štefánikovu magistrálu a nechcú nocovať v ubytovacích zariadeniach na podhorí. Treba však upozorniť, že lokalita býva často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi. Preto cez deň a hlavne počas víkendov tu s najväčšou pravdepodobnosťou stretnete ľudí. Neďaleko od Pánovej lúky je vybudovaný rozsiahly areál Malý Slavín, kde sa nachádzajú dva rozsiahle prístrešky.

Voda

Vodných zdrojov je v okolí niekoľko. Najbližšie sa nachádza pramenisko ľavostranného prítoku potoka Vydrice (asi 50 m), ktoré križuje modrá značka z rázcestia Vypálenisko. Ďalej je to samotný potok Vydrica, tečúci pod lúkou a studničky Zbojnička či Malý Slavín. Podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorá vykonáva rozbor vody v studničkách Bratislavského lesoparku (stav z roku 2009), je stopercentne pitná len voda zo Zbojníckej studničky. Aj keď som pil vodu zo všetkých spomenutých zdrojov a nič sa mi nestalo, rozhodnutie použiť vodu, z toho ktorého zdroja nechávam na samotných návštevníkoch.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Turistické ciele v okolí

Hrady Pajštún a Dračí hrádok v Borinke, ruina hradu Biely Kameň a hradisko Neštich vo Svätom Jure, vyhliadková reštaurácia na Kamzíku (televízna veža), Štefánikova magistrála a Chata Cementárka na Košariskách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš