Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Príbeh Sen noci snehojasnej

Za oknami už vládla tichá zimná tma a polodorastený mesiac dosvetľoval padajúce chumáče snehu. Voňavá šálka s horúcou čokoládou šmrncnutou troškou rumu flirtovne pozývala na chlipkanie a nedokázal som veru odolať. Nebyť skutočnosti, že som v meste v paneláku, bol by to ideálny večer. No. Ešte by mi chýbal krb a drevenica. Sedím na sedačke, na nohách notebook a snažím sa napísať príbeh.

Ako sa píše príbeh? Ako napísať dielko, ktoré nás chytí za srdce a nepustí? Rozmýšľam, ako to robia autori, vypľúvajúc z najskrytejších kútov duší príbehy, ktoré obleteli svet a priniesli čitateľom to, čo hľadali. Hmm, možno to z niektorých prší len tak, iní hľadajú inšpiráciu v drogách a chľaste. Tam by som neklesol, mysliac, dolievam si rumík do domáceho kakafka. Chlipnem si, opriem hlavu o sedačku, pozerám na strop a s privretými očami vychutnávam jemnú chuť čokolády rozpustenej v mlieku, líznutú trstinovou vôňou pirátov.

Tak dosť. Z tohoto príbeh veru nebude. Zrazu sa mi zjaví v rukách mobil a už obvolávam obete, s ktorými spácham nejaké zimné zverstvo. Akoby zázrakom sa mi podarilo na prvý šup nájsť troch lúpežníkov na kradnutie spoločných chvíľ z miest, kde sa zážitky sami núkajú na vloženie do vrecka spomienok.

Balím sa, balenie je dôležitý úkon, pripravujem oblečenie, výstroj, výzbroj, laná, mačky, čakany, skoby, kladivo, expresky, šnorchel a masku, sedák, všetko stokrát kontrolujem, či je funkčné a či mám všetko. Energetické tyčinky, sójové tyčinky, dvojlitrovú sódu vo fľaške s červeným obalom. Pečené kura balím do alobalu dvakrát, nech nezašpiní obsah batohu.

Ani sa nenazdám a prešla noc, cestu k miestu radovánok som neregistroval, a teraz už stojím pri aute. S úžasom pozerám na hory okolo mňa. Hory, aké som v živote nevidel, hory ktoré našim Tatrám blahosklonne utrú podbradníček, keď ich vyprevádzajú do školy a divia sa, prečo ich voláme Vysoké.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Začínam šľapať, sneh vŕzga ako dobrý ovčí syr, je ho veľa, je sypký a poddajný a predsa sa v ňom šľape výborne. Dívam sa na hory a chytám závrať, ako keby som sa díval do nekonečnej bezodnej priepasti. Sú to Hory. Nepoviem im horiská, pretože to znie ako dubiská a dubisko je mladý dub, ktorý dorástol vysoko a snaží sa mať chlapské meno, ale stále je to len mládenec. Toto boli hory, ktoré boli staré ako sám svet, tmavé a nepošľapané, ktoré som odjakživa poznal, ale nikdy pred tým nevidel.

Kráčam údolím a nado mnou sa skoré ranné slnko snaží zútulniť obrovské tiché tváre majestátnych štítov. Hory nepovedia ani slovo, ale mám pocit, že vydávajú hrmot a cítim sa sám, sám ako nikdy pred tým a až pod nástupom sa preberiem z opojenia a teším sa z prítomnosti mojich spoločníkov.

Ťahám prvú dĺžku, čakany v rukách držia samé a do ľadu ich zasekávam s nevídanou istotou. Presne viem, kam zaťať mačky, vopred cítim, ktorý kus ľadu vypadne. Pozriem na tenkú škrupinu, ktorej by som inokedy neveril a dnes viem, že jemne seknem a udrží ma, aj keby som bol ťažký ako cisterna. Dnes mi to ide samo, tá ľahkosť a samozrejmosť pohybov vyvoláva takmer smútok pri vedomí, že to tak nie je vždy a že obvykle to býva väčšia drina. V delíriu sa mi šmýkajú nohy a visím na jednej ruke, na jedinom pár milimetrov tenkom hrote čakanu, ktorý dnes vyzerá trochu inak, ako si ho pamätám, je taký surovo-hranatý, ale ladno-oblý zároveň. Visím a trošku sa zľaknem, ale len na chvíľku. Sebavedomie a radosť z pohybu sa mi vrátia do hlavy, vyťahujem sa na jednej ruke a výšvihom-skokom sa dostávam na bezpečné miesto, na policu oddychu, miesto nádejí každého unaveného lezca.

Ďalšie dĺžky som nevnímal, v úžase sedím obkročmo na tenkom hrebeňovitom vrchole Hory a v tichu vybuchujem explóziou radosti. Kričím, vrieskam a mávam rukami, aj keď ústa sú zavreté a ruky s čakanmi pokojne visia pri tele. Toto je život, toto je radosť, dnes som sa ani nespotil a vzdal som hold Horám hôr, kopcom starším ako svet.

Všade je vidno čerstvý sneh, aj keď som nevidel snežiť. Kráčame do chaty, celá banda vyrehotaných ľudí a náramne sa bavíme na skutočnosti, ako sme s cestou vybabrali. Niekto povedal vtip, už neviem kto a neviem aký, ale bol úžasný a výbuch smiechu bol odmenou pre úspešného rozprávača. Nevidím už Hory, ale niekde v hlave stále sú, stále je tam údiv a strach, a rešpekt pred ozrutami. Chcem ich vidieť ešte raz, chcem ich vidieť veľakrát, ale nejako však viem, akosi v hĺbke duše cítim, že tie Hory už nikdy viac neuvidím. Stojím sám v tme pred chatou a myslím na ne. Otvoria sa dvere, zaleje ma vír svetla a hluku z chaty a vchádzam do stredu zábavy.

Pomaly sa pozriem na uspatý notebook a vypitú čokoládu. Po myknutí myšou na mňa zíza prázdna stránka vo worde a čakajúci kurzor. Blik, blik. Blik, blik.

Mal by som napísať nejaký príbeh.

A už viem, že neexistujú. Ale strašne by som ich chcel vidieť naživo.

Autor fotografie: Matúš Morong

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš