Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Lyžiarov trápia najmä zlomeniny

V minuloročnej lyžiarskej sezóne trápili slovenských lyžiarov v zahraničí najmä problémy s podvrtnutými kolenami a zápästiami, zlomeniny pri pádoch a náhle ochorenia spojené s vysokými horúčkami a kašľom. Vyplýva to z údajov poisťovne Union za obdobie od januára do marca 2011. Pomerne často sa zimní dovolenkári stretávajú aj s črevnými ťažkosťami, zápalmi očí, opuchmi kĺbov a klasickými lyžiarskymi úrazmi.

„V úvodných mesiacoch roka pravidelne rastie počet klientov, ktorí si prezieravo uzatvárajú cestovné poistenie do zahraničia. Okrem poistenia liečebných nákladov v zahraničí si ľudia cestujúci na dovolenku často uzatvárajú aj poistenie batožiny a úrazové poistenie,“ hovorí o trendoch v cestovnom poistení Marek Kopča, manažér odboru priameho predaja poisťovne Union.

Kým v minulosti si klienti cestovné poistenie uzatvárali prevažne na kamenných pobočkách, v ostatných rokoch výrazne narástol počet tých, ktorí sa poistili cez internet alebo na poslednú chvíľu cez SMS. „V ostatných rokoch počet poistných zmlúv cestovného, horského a úrazového poistenia uzatvoreného online v Union poisťovni výrazne vzrástol. SMS poisteniu, ktoré je ideálnym spôsobom poistenia sa na poslednú chvíľu, sa rovnako darí veľmi dobre“, dodáva Kopča.

Okrem poistenia liečebných nákladov, batožiny a úrazového poistenia obsahuje cestovné poistenie aj poistenie zodpovednosti za škody, ktoré kryje neúmyselné škody spôsobené na zdraví či majetku tretej strane, napr. pri zrážke s iným lyžiarom na svahu. Komerčné cestovné poistenie má v porovnaní s európskym preukazom zdravotného poistenia viacero výhod. Kým európsky preukaz platí len v krajinách Európskej únie a zabezpečuje ošetrenie vo verejných zdravotníckych zariadeniach, v ktorých si klient často musí za zdravotnú starostlivosť doplácať z vlastnej peňaženky, cestovné poistenie je platné na celom svete a kryje náklady spojené s ošetrením či liečbou aj u súkromných lekárov.

Ani ľudia, ktorí trávia dovolenku na Slovensku, by nemali zabúdať na poistenie. Špeciálnou kategóriou sú turisti, ktorí počas túry v horách utrpeli zlomeniny, precenili svoje sily či zablúdili a na pomoc volali Horskú záchrannú službu (HZS). Podľa zákona je osoba zachraňovaná Horskou záchrannou službou povinná v plnej výške uhradiť náklady, ktoré sú spojené s technickou časťou zásahu. Dovolenkári, ktorí sa rozhodli pre lyžovačku či turistiku na Slovensku, by teda nemali zabúdať najmä na úrazové poistenie a poistenie nákladov na zásah HZS.

Viac zaujímavých informácií o vhodnom poistení pri ceste do hôr či na lyžovačku doma alebo v zahraničí, pravidlá správania sa na lyžiarskej trati a pokyny pre lyžiarov v prípade poistnej udalosti nájdete tu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš