Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pri Zelenom plese
Chata pri Zelenom plese Zatvoriť

PR Energia pre život: Defibrilátory na horské chaty

Slovenské elektrárne rozvíjajú svoj program Energia pre krajinu a v rámci neho prepojili v národných parkoch Energiu pre prírodu, kde sa zameriavajú na podporu, stabilizáciu a rozvoj biodiverzity ako aj na ekologizáciu vysokohorských chát, a Energiu pre život, ktorej súčasťou je práve spoločný projekt Slovenských elektrární, Asociácie horských záchranárov a Horskej záchrannej služby v podobe vybavenia najexponovanejších horských chát s ťažšou dostupnosťou defibrilátormi.

Práve jeden z týchto defibrilátorov vo Vysokých Tatrách zachránil koncom júla prvý život. Informovali o tom horskí záchranári.
Český turista na Chate pri Zelenom plese dostal infarkt a stratil vedomie. AED defibrilátor použila lekárka, ktorá sa náhodou nachádzala na chate v čase, kedy 67-ročný muž odpadol. Turistu potom vrtuľníkom transportovali do nemocnice.

"U pacienta sa po prvom výboji obnovili vitálne životné funkcie, začal spontánne dýchať a bol pri vedomí," informovala Horská záchranná služba. AED defibrilátory sú umiestnené na vybraných chatách vo Vysokých Tatrách. Ide o spoločný projekt Slovenských elektrární, spoločnosti skupiny Enel, Asociácie horských záchranárov a Horskej záchrannej služby. Zámerom projektu je vybaviť horské chaty na Slovensku uvedenými zariadeniami, ktoré môžu zachrániť ľudský život.

V minulom roku pribudli spolu na päť chát - na Chatu pri Zelenom plese, Téryho chatu, Zbojnícku chatu, Chatu pod Rysmi a Žiarsku chatu. Jeden defibrilátor putoval aj na východ, pre Záchrannú službu z Gelnice.
Tento rok projekt pokračuje, najnovšie sú defibrilátory už aj na Zamkovského chate, Chate pod Soliskom, Tatliakovej chate - Zverovke, v Slovenskom raji na Kláštorisku a v Nízkych Tatrách na Chate M. R. Štefánika.

Ako povedala Katarína Števčeková z Horskej záchrannej služby, udalosti so srdcovou nevoľnosťou sa na vysokohorských chatách vyskytujú často. „Najčastejšie sú počas letnej turistickej sezóny u starších osôb, podobné prípady však evidujeme aj z lyžiarskych svahov,“ povedala.
Štatistika horských záchranárov uvádza každoročne niekoľko stoviek zranení, ošetrení, ale aj veľa ťažkých a smrteľných úrazov a vzhľadom na vážnosť stavu a často aj pre zlé počasie bývajú útočiskom zranených práve horské chaty.

Katarína Števčeková ďalej radí, že je dobré osvojiť si niekoľko zásad bezpečného pohybu po horách: prihliadať pri plánovaní túr na počasie, brať do úvahy zdravotný stav účastníkov, na túru odchádzať skoro ráno, nikdy nie sami, nasledovať turistické značky, mať dostatok jedla a tekutín, lekárničku, zobrať si náhradné teplé oblečenie a pokrývku hlavy a nikdy si nezabudnúť (nabitý) mobil a mapu.

Defibrilátor je prístroj určený na záchranu života v prípade poruchy činnosti srdca. Je navrhnutý tak, aby ho mohol použiť prvý svedok udalosti, čiže aj osoba bez zdravotného vzdelania, dokonca aj dieťa. Jeho obsluha je jednoduchá a bezpečná, keďže po zapnutí prístroj sám povedie záchrancu hlasovými inštrukciami. Po defibrilácii môže začať srdce opäť normálne pracovať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš