Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nová Burda v roku 2017
Nová Burda v roku 2017 Zatvoriť

Chata Zrub Burda znovupostavený

Pôvodný Zrub Burda si turisti veľa neužili, lebo fungoval len dve sezóny, keď začiatkom novembra 2012 zhorel do tla rukou podpaľača. Našťastie nadšenie z rozvíjajúceho sa turistického ruchu v sedle Burda prekonalo nevôľu zbabelých neprajníkov a od leta 2015 opäť ponúka zázemie pre návštevníkov Národného parku Muránska planina.

Poloha
pomedzie pohorí Veporské vrchy a Spišsko-gemerský kras (Muránska planina) - sedlo Burda
Nadmorská výška
1008 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76203 ° SŠ
dĺžka: 19.90372 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 ľudí vo vlastných spacích vakoch s karimatkou na drevenom podlahe podkrovnej nocľahárne
Prevádzka
útulňa s hospodárom a sezónnou prevádzkou (viď text)
Voda
drevený válov pri objekte
Cena
5,- € človekonoc
Kontakt
správca Zdeno Pochop: telefón +421 949 681 168 +421 917 466 175, +421 915 983 229, e-mail: oznovaburda@gmail.com (OZ Nová Burda), zpochop@gmail.com (správca zrubu)
Spojenie
Najvhodnejšie východiskové body: sedlo Zbojská (vlak, bus), Tisovec (vlak,bus), Závadka nad Hronom (vlak, bus)
Dalšie info
informačné centrum NP Muránska planina, stanica Huculskej magistrály (putovanie na koňoch)

Poloha a prístup

Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti Národného parku Muránska planina pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 m a oddeľuje Horný Gemer od Horehronia. Objekt sa nachádza približne 150 m západne od turistického rázcestníka na zelenej značke smerom na Kučelach v areáli bývalého lomu. Odbočka k zrubu zo sedla je v teréne vyznačená. Cez Burdu vedie množstvo turistických, cyklistických, lyžiarskych a konských trás zo všetkých svetových strán.

Najkratšia prístupová trasa na Burdu je zo sedla Zbojská bez výstupu na Fabovu hoľu. Pohodlne sa dá do sedla dostať pešo i na bicykli z juhu dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vás do sedla Burda privedú turistické trasy z Nižnej Kľakovej (útulňa) a Sivákovej.

Prevádzka

Burda je v prevádzke celoročne, ale otváracie hodiny sa sezónne líšia. Počas zimnej sezóny (september až marec) a jari (apríl – máj) býva otvorené len počas víkendov pre minimálne päť objednaných nocľažníkov (pre väčšie skupiny možnosť ubytovania aj mimo víkendov). V letnej sezóne (jún – august) je otvorené denne (okrem pondelkov). Počas týchto dní je útulňa k dispozícii nepretržite. Využitie zrubu je možné v zime a na jar aj mimo víkendov. Stačí kontaktovať správcu a objednať si termín. Služba je dostupná najmä väčším partiám turistov (5 a viac hostí) a objednávky treba realizovať minimálne dva týždne pred plánovaným termínom návštevy. V zrube nie je elektrina a sedlo Burda je mimo dosahu signálu mobilných operátorov, preto odporúčame volať v predstihu a nevydarený hovor zopakovať, prípadne posielať textové správy alebo e-maily.

Objekt primárne slúži ako informačné centrum, ale zároveň je útulňou so správcom, ktorá ponukou služieb balansuje na hranici medzi turistickou útulňou a chatou. Správca – chatár je ranger Národného parku Muránska planina (NPMP), ktorý rád poinformuje o všetkom, čo turista potrebuje vedieť o turistike, cykloturistike, turistike na koňoch a o návštevnom poriadku NPMP. Zrub vznikol na základe iniciatívy a spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektmi, pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu. Výsledkom spolupráce je projekt Huculská magistrála, z čoho vyplýva aj ďalšia dôležitá funkcia zrubu, čo je takzvaná nástupná, cieľová a prestupová (oddychová) stanica pri putovaní po magistrále.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Služby

Stavba má pôdorys písmena „L“ a tvoria ju tri priestory. Po vstupe ste vo veľkoryso riešenom útulnom priestore spoločenskej miestnosti (jedáleň s bufetom). Zariadenie tvoria veľké stoly a obslužný pult pod drevenými schodmi, vedúcimi do ubytovacej časti. Približne v strede miestnosti pri vstupe na schody je umiestnená liatinová pec krbového typu, na ktorou je sušiak na mokré veci.

Ubytovacia časť je v podkroví a je rozdelená na nocľaháreň pre verejnosť a ubytovací priestor pre správcu útulne. Nocovanie je možné len na vlastnej karimatke s vlastným spacím vakom na hladkej drevenej podlahe. Do nocľahárne sa zmestí do 20 ľudí.

Bufet ponúka jednoduchého občerstvenie: klobása, zabíjačkové chuťovky, syry, langoše, prípadne polievka podľa ponuky, nealkoholické (čaj, káva, kofola) a alkoholické nápoje vrátane piva (v sezóne čapované).

Súvisiace odkazy

_Spoluautorom textu je muska

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš