Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na chatu s terasou
Celkový pohľad na chatu s terasou Zatvoriť

Prístrešok Chata Vlčie nad Ruskými Pekľanmi

V oblasti Ruských Peklian je niekoľko miest, ktoré sa dajú využiť na prespatie počas turistiky v tejto časti Čiernej hory. Okrem prístreška stojaceho v centre obce sa dá pred dažďom ukryť na zastrešenej terase chaty.

Poloha
Čierna hora, podcelok Sopotnické vrchy: 500 južne od obce Ruské Pekľany (časť obce Ľubovec) na trase zelenej značky
Nadmorská výška
321 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.8981 ° SŠ
dĺžka: 21.186846 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 osôb na krytej terase s vlastným spacím vakom a karimatkou (núdzový nocľah)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri chate tečie potok Peklianka, daľšia voda sa dá vypýtať v obci
Spojenie
Zelená značka z Ľubovca a Obišoviec, modrá, zelená, alebo miestna žltá z doliny Svinky, modrá a zelená z doliny Hornádu od TIM Brezie
Dalšie info
POZOR: ide o súkromný objekt, preto terasu využite len v prípade núdzového nocľahu!

Poloha

Objekt stojí v doline potoka Peklianka, približne 500 metrov južne od centra Ruských Peklian v lokalite Vlčie. Obec sa nachádzajú v južnej časti Šariša, pod severným úpätím Sopotnických vrchov, ktoré sú podcelkom Čiernej hory.

Prístup

  • Z obce Ľubovec (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po zelenej značke za 35 minút,
  • z Obišoviec (cez rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) po zelenej značke za približne 2.10 h,
  • od TIM Dolina Svinky po modrej a zelenej značke cez rázc. Pod Tlstou za približne 1.10 h,
  • z údolia rieky Hornád, od TIM Brezie (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po modrej a zelenej značke (rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) za 1.40 h.

Súkromná chata nie je verejnosti prístupná, ale jej zastrešená terasa poskytne útočisko pred búrkou alebo inou náhlou zmenou počasia. V núdzovom prípade sa dá na terase stráviť noc. Treba mať ale na pamäti, že stavba nie je určená k prespávaniu a využiť je ju možné naozaj len v prípade núdze.

Objekt

Chata pozostáva z dvoch častí. Prvá časť – vlastná chata, je drevená zrubová stavba, uzamknutá a verejnosti neprístupná. Druhá časť – zastrešená terasa, je voľne prístupná a dá sa využiť nielen ako núdzový úkryt pred búrkou či dažďom, ale aj ako miesto vhodné k núdzovému prenocovaniu. Terasa je jednoduchej trámovej konštrukcie s rozmermi približne 2,5 x 6 metrov. Zastrešená je sedlovou strechou, pričom podlahu tvoria drevené dosky. Interiér je od severu chránený stavbou chaty, ostatné strany sú voľne otvorené do okolitého terénu. V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu čiastočne vylepšiť upevnením fólie či celty z náveternej strany. V interiéri sú dva stoly s lavicami, ktoré sa dajú využiť ako prične. Celkovo sa tu pohodlne vyspí do 8 osôb. Použitie spacieho vaku a karimatky je samozrejmosťou. Pred chatou je miesto na zakladanie ohňa, sedenie pri ňom v čase mojej návštevy chýbalo.

Voda a okolie

Vedľa chaty preteká potok Peklianka, ktorý sa dá použiť ako vodný zdroj. Voda sa dá taktiež vypýtať v obci alebo zakúpiť v blízkom Ľubovci (obchod, krčma).
Popri chate prechádza zelená značka spájajúca Obišovce s Ľubovcom. V širšom okolí sa nachádza hustá sieť turistických a miestnych značených trás. Okrem toho sa tu nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov (hradisko Obišovce – Stráža, hrad a hrádok v Obišovciach či Dunitová skala nad Sedlicami). Za návštevu určite stojí tiež údolie Svinky a jej okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš