Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čerešne v Brdárke. Foto Danka Tomášiková
Čerešne v Brdárke. Foto Danka Tomášiková Zatvoriť

Basecamp Za rozkvitnutými čerešňami, do jarného Tribeča a poľských Roháčov

Počas víkendu nás čaká pekné počasie, do tipov na túry sme už vybrali aj cyklotúry a celovíkendové výlety na miesta, ktoré sú zaujímavé najmä na jar. Vyberte sa pozrieť zakvitnuté čerešňové sady na Brdárke, za hradmi a skalkami jarného Tribeča alebo na cyklotúru Kirschblütenweg – Cestu čerešňových kvetov. Deti vezmite do jaskýň Malá a Veľká Pec v Malých Karpatoch alebo na Tupú skalu pri Vyšnom Kubíne.

Aktuality

  • Sezónne uzatvorené sú všetky slovenské ferraty. Prvá sa otvorí Via ferrata Zobor, v pondelok 1. mája 2022.

  • Horská služba Slovenský raj upozorňuje, že kvôli poškodeniu technických zariadení na Závojovom vodopáde v Sokolej doline je chodník cez tiesňavu uzatvorený do odvolania.
    Viac tu.

Tip na túru

Henrich Tomáš prešiel veľmi atraktívnu dvojdňovú túru so začiatkom v Telgárte, na vyhliadku Borovniak (Ondrejisko), z ktorej je asi najkrajší výhľad na Kráľovu hoľu, s pokračovaním na skalnatý Veľký Radzim a vyhliadku Vdovčíkovo kreslo. Obdivovať odtiaľto môžete Brdárku obsypanú zakvitnutými čerešňami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Kysuce: Zdeno Vasilišin napísal seriál o potulkách kysuckými osadami, kde sú horské samoty zasadené do peknej prírody a spolu vytvárajú veľmi estetický celok.
    Potulky kelčovskými osadami (3)

  • Poľské Tatry: Ak si chcete ešte užiť sneh, môžete sa vybrať do Roháčov z ich severnej strany. Roman Matkovčík odporúča túru z poľskej strany na Lúčnu (Grześ) a prípadne ďalej na Rákoň či Volovec. Východzím bodom je Dolina Chochołowska - parkovisko. Keďže ide o prechod jednou z najdlhších dolín Západných Tatier, výhodou je ubytovať sa na chate Schronisko PTTK na Polanie Chochołowskiej. Ďalší deň sa môžete vydať na okruh hrebeňom.
    Na zimnú Lúčnu z poľskej strany

  • Tribeč: Martin Baniari spojil do trojdňovej túry mnohé zaujímavé miesta ako Zobor, kostolík sv. Michala nad Dražovcami, vrch Žibrica, bralá na Studenom hrade či Veľkom Lysci a hrad Gýmeš. Okrem ďalekých výhľadov ho očarili aj svieže zelené jarné dubové lesy.
    Jarné krásy Tribeča - Zobor, Žibrica a hrady

Tipy na cyklotúru

Pri čerešniach ešte ostaneme. Medzi jazerom a vŕškami Litavských hôr (Leithagebirge) sa nachádza zaujímavá cyklistická trasa, ktorá sa volá Kirschblütenweg – Cesta čerešňových kvetov. Čerešňová cesta je v Rakúsku vyhlásená a preslávená a v čase kvitnutia sem prichádzajú návštevníci z veľkej diaľky. Pavol Timko odporúča ísť sem začiatkom apríla, vďaka chladnej jari by však mohol byť ten správny čas práve tento víkend.

  • Považský Inovec: Katarína Galková podnikla dvojdňovú cyklotúru okolo Považského Inovca. Okruh začína a končí v Trenčianskych Tepliciach, vedie cez Omšenie, Trenčianske Jastrabie, Bezovec, Závadu. Na trase sú pekné lúky, krásna, ale náročná hrebeňovka na Bezovec a lesný náučný chodník Duchonka - Kulháň. Zastaviť sa môžete na Chate pod Inovcom či Chate Šport na Bezovci.
    Okolo Považského Inovca (severný okruh)

Tipy na túru s deťmi

V severnej časti Malých Karpát sa dá počas jednej túry pozrieť viacero zaujímavostí v Dobrovodskom krase: Orlie skaly, ku ktorým nás privedie miestne značenie, no aj jaskyne Malá Pec a Veľká Pec. Jaskyne sú verejnosti voľne prístupné. Vytvorili sa rozpúšťacou činnosťou vody obohatenej o oxid uhličitý vo vápnitých zlepencoch. Veľká Pec je aj významnou archeologickou lokalitou z obdobia paleolitu.

  • Oravská vrchovina: Ak hľadáte niečo krátke, s peknými výhľadmi, vyberte sa z Vyšného Kubína k zaujímavým skalkám - Tupej a Ostrej skale v Oravskej vrchovine. Zo širokých lúk je výhľad na Veľký Choč aj Kubínsku hoľu a široké okolie.
    Tupá skala z Vyšného Kubína s malým dieťaťom

Z fotogalérie

Muránska vyhliadka
Muránska vyhliadka – Foto: Galéria / Matúš Morong

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, v údoliach lokálne 3 až -2 stupňov. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na Orave, Hornom Spiši ojedinele okolo 15 stupňov.

V nedeľu bude ešte teplejšie, jasno až polojasno. Počas dňa na západe pribúdanie oblačnosti a tam popoludní ojedinele dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, v údoliach lokálne 4 až -1 stupňov. Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov, na Orave, Liptove a hornom Spiši ojedinele chladnejšie.

Aktuálne podmienky

Dopoludnia je podľa Strediska lavínovej prevencie 2. lavínový stupeň vyhlásený pre polohy nad 1800 m n. m., kde sa stále udržiava suchý prachový sneh. Ten na tienistých severných expozíciách môže byť naviaty do snehových dosiek a vankúšov rôznej hrúbky a tvrdosti. Nebezpečné sú hlavne strmé úzke žľaby a muldy. V poobedňajších hodinách sa mierne lavínové nebezpečenstvo rozšíri aj na oblasti nad 1500 m n. m., kde sa vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia môžu vyskytovať mokré samovoľné lavíny a splazy.

HZS odporúča mať vo všetkých pohoriach vo svojej pôsobnosti vo výbave turistické mačky a cepín.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. V roklinách je zvýšený stav vody. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš