Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Sláviček na Tŕstí
Útulňa Sláviček na Tŕstí Zatvoriť

Útulňa Sláviček na Tŕstí

Druhá zo sesterských útulní, ktorých výstavbu inicioval Klub slovenských turistov Hikemates z vyzbieraných finančných prostriedkov širokej turistickej verejnosti. Časom sa môže stať rovnako zaujímavým návštevným bodom ako iné slávnejšie horské chaty vo vychytenejších polohách.

Poloha
Stolické vrchy: masív vrchu Tŕstie, pri smerovníku Chata Tŕstie
Nadmorská výška
1077 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.65336 ° SŠ
dĺžka: 19.98487 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 - 14 osôb s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
celoročná (bez hospodára)
Voda
V bezprostrednej blízkosti sa nachádza výdatný prameň
Kontakt
Klub slovenských turistov Hikemates
Dunajská 8
811 08 Bratislava - Staré Mesto
https://www.hikemates.com
info@hikemates.com
Spojenie
Tisovec (vlak, bus) - Tŕstie (žltá značka)
Rimavská Píla (vlak, bus) - Chata Tŕstie (zelená značka)
Dalšie info
https://www.hikemates.com/utulne/#utulna-slavicek

Poloha a prístup

Útulňa Sláviček sa nachádza na diaľkovej turistickej trase zvanej Cesta Márie Séčiovej (Széchy), ktorá vedie z Fiľakova na Muránsky hrad. Leží neďaleko vrcholu kopca Tŕstie, ktoré je regionálne známym kopcom v Stolických vrchoch nad mestom Tisovec. Od samotného vrcholu je vzdialená asi 5 minút po žltej a zelenej značke.

  • Od centra mesta Tisovec po žltej za za 2.30 h (7,1 km),
  • Od mestskej časti Tisovca - Rimavská Píla po zelenej za 2.05 h (3,9 km),
  • Z dedinky Krokava po zelenej za 1.50 h (6,4 km),
  • Z obce Muráň po červenej a žltej za 4.15 h (13,3 km),
  • Z dedinky Hačava po žltej a červenej za 2.50 h (7,4 km),
  • Z mesta Revúca po žltej a červenej za 5.10 h (17,1 km),
  • Zo sedla Brezina po červenej za 3.25 h (11,4 km).

Útulňa Sláviček na Tŕstí sa nachádza hneď vedľa „starej“ turistickej chaty Tŕstie, patriacej Klubu slovenských turistov Tisovec.

Objekt

Na rozdiel od „staršej sestry“, útulne v sedle Jedľovec (Útulňa Jána Kruteka), kde sa jej tvorcovia vybúrili typom a farbami, tentoraz zadávateľ projektu vsadil na tradičnejší ráz a celkovo objekt útulne je citlivo vsadený nielen do prostredia ako takého. Dovolím si povedať, že predstavuje prototyp horskej útulne.

Ide o celodrevenú stavbu (hranoly červeného smreka) na kamennom základe s rozmermi 6 x 4,5 m so štítovou strechou. Má dve časti. Vstupnú - krytu verandu, s dvomi lavicami a vešiakom, kde sa asi má odložiť vrchné oblečenie. V streche nad krytou verandou je možnosť prespania, kde sa dá dostať z druhej časti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Druhá časť je dverami uzatvárateľná miestnosť, kde sa dá spať či skryť pred nečasom. Má rozmery asi 4 x 4,5 m. V strede je stôl, v zadnej časti jedna celá pričňa, malá polička s knihami a návštevnou knihou a okno, ktoré osvetľuje priestor. Zároveň sa tu nachádza kovová piecka s dymovodom vedeným do strechy.

Po stranách sa nachádzajú dve prične, plus na ľavej je pod pričňou ešte ďalšia pričňa, ktorá slúži na odkladanie vecí ako sekera, papier na podpal a pod. Rovnako pod ňou je priestor, kde je uschované nachystané drevo.

Od dverí naľavo sú pribité dva klince na vetrovku. No vyzerajú byť až dodatočne urobené. Napravo od dverí sa nachádza nižšie uložená pričňa, ktorá slúži na odkladanie si batohov. Nad ňou je jedna masívna polička, kde sú odložené predmety, od praktických vecí na strávenie noci až po potraviny a nápoje.

Na kraji sa nachádza kovový rebrík, ktorým sa dá dostať do priestoru v štítovej časti chaty, resp. nad krytou verandou s otvárateľným oknom. Plus je tu jedna polička po stranách okna. Zároveň predstavuje primárne miesto na spanie, kde si dokážu rozložiť svoje ležoviska štyria turisti. Dole na pričniach ďalší traja až štyria turisti. Prípadne na zemi asi ďalší dvaja, plus vonku na krytej predsieni na pričniach a na podlahe ďalší asi štyria.

Okolie

Pridanou devízou útulne, okrem samotného bezpečného a chráneného miesta na spanie, je neskutočne nádherný výhľad na údolie hornej Rimavy s výrazným Klenovským Veprom a tiež na Nízke Tatry.

Ak realizátori útulne ešte nedokončili svoju prácu, keďže priestor je tak trochu ešte staveniskom, tak by som si pred útulňou vedel predstaviť lavičky, kde by posedenie s nápojom pri výhľadoch navodilo priam božský pocit. Len trošku upraviť terén, vyťať pár blízkych náletových drevín a výhľadu nebude brániť nič.

Toaleta pri novej útulní (zatiaľ) chýba, ale pri Chate Tŕstie, v lesíku na jej ľavej strane sa suchý záchod dá nájsť.

Voda

Lokalita chaty a útulne je výhodná nielen kvôli blízkosti križovatky rôznych trás či známej Ceste Márie Séčiovej a pre možné výhľady, ale aj kvôli prameňu vody v ich tesnej blízkosti. Prameň svojou výdatnosťou by aj v horúčavách mal byť istým zdrojom vody na diaľkovej trase. Je to asi jediný vhodný zdroj.

Síce neďaleko, pár minút po žltej na Tisovec, neďaleko pomníka V. Vraného sa nachádza ďalší prameň a je tiež výdatný, ale obsahuje malý neporiadok.

Tŕstie

Predstavuje horský masív s výrazným rovnomenným vrchom, ktorý sa vypína do výšky 1121 m n. m. Vrch Tŕstie predstavuje dominantu, týčiacu sa nad dolinou rieky Rimava a mestom Tisovec. Na Tŕstie vedie tiež náučný chodník, ktorý vás oboznámi s tunajšími prírodnými pomermi. Jeden z informačných panelov je venovaný pamiatke botanika V. Vraného, ktorý zahynul pri výstupe na Tŕstie a má tu svoj pomník. Aj keď samotný vrchol neponúka výhľady (niekedy tu stála rozhľadňa), pri chate a útulni Tŕstie je menšia lúčka, ktorá umožňuje výhľady do doliny Rimavy a na končiare Nízkych Tatier.

Cesta Márie Séčiovej

Je relatívne známa, 83 km diaľková turistická trasa značená červenou farbou, ktorá vedie neďaleko útulne Sláviček a ktorá bola dôvodom výstavby útulne na Tŕstí. Začína na hrade Muráň a končí na Fiľakovskom hrade, čím kopíruje pôvodnú historickú hradskú z roku 1644. Bola pomenovaná po druhej manželke uhorského palatína Františka Vešeléniho (Wesselényi), známej ako Muránska Venuša.

Samotná diaľková turistická značka z hôr postupne klesá až do Juhoslovenskej kotliny a napriek niektorým nie veľmi dobre značeným úsekom, hlavne v medzi Fiľakovom a Rimavskou Sobotou, ponúka ako historické, tak aj prírodné pamiatky, akurát treba z nej trochu odbočiť.

Môj dojem z útulne Sláviček na Tŕstí je veľmi pozitívny. Aj keď má svoje nedostatky, noc bude pre turistu na viacdňovke istým miestom na oddych a zrelaxovanie.

Zároveň sa však dá tušiť, že bude cieľovým bodom aj pre návštevníkov, ktorých jediným dôvodom bude len výstup a noc na útulni s predpokladanou konzumáciou alkoholu, čo nakoniec môže odrádzať serióznejších užívateľov krásnej útulne.

Upozornenie pre návštevníkov útulne Sláviček

Preto by som chcel upozorniť návštevníkov útulne, aby prípadnú konzumáciu alkoholu obmedzili na minimum, lebo útulňa je určená hlavne pre turistov, ktorí si chcú a potrebujú oddýchnuť v pokoji a nie v hluku partie, ktorá si pomýli objekt s "chatou zadarmo".

Rovnako, aby si svoje odpadky brali so sebou a nenechávali prázdne fľaše či plechovky na útulni. Tiež by som chcel upozorniť návštevníkov, aby nestúpali topánkami po miestach, kde sa spí, čiže nielen po dolných pričniach, ale aj v priestore nad vchodom (pod strechou).

Fotogaléria k článku

Najnovšie