Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa SNP Úhorná
Útulňa SNP Úhorná Zatvoriť

Útulňa SNP Úhorná na Starom vrchu

Vďaka košickým nadšencom z OZ Cesta hrdinov SNP vznikla v roku 2021 na našej najdlhšej turistickej magistrále, Ceste hrdinov SNP, nová útulňa. Nachádza sa neďaleko Úhornianskeho sedla vo Volovských vrchoch. Nahradila tak starú známu, ale prehnitú maringotku, ktorá zo sedla medzičasom zmizla.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: na červenej hrebeňovke (Cesta hrdinov SNP, E8) medzi Úhornianskym sedlom a Starým vrchom
Nadmorská výška
1020 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.69714 ° SŠ
dĺžka: 20.65316 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 - 7 ľudí, núdzovo 10 - 11 ľudí s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
upravená studnička - prameň Smolníka 200 m od útulne po červenej značke smer Úhornianske sedlo
Kontakt
Občianske združenie Cesta Hrdinov SNP
Kováčska 40
040 01 Košice
info(zavinac)cestahrdinovsnp.sk
www.cestahrdinovsnp.sk
Dalšie info
http://facebook.com/CestaHrdinovSNP/

Poloha a prístup

Útulňa sa nachádza asi 500 metrov od Úhornianskeho sedla priamo na červenej značke, takže sa nedá minúť. Vidieť ju už z diaľky. Chatka je určená najmä pre turistov putujúcich po Ceste hrdinov SNP (E8), a tak najmä v letných mesiacoch treba počítať s tým, že na útulni bude každý deň plno.

Prístup

  • Po zelenej z Úhornej, bus (3,8 km, 1.15 h).
  • Po zelenej z obce Pača, bus (5 km, 1.55 h).
  • Po červenej z kúpeľov Štós, bus (13,7 km, 3.50 h).
  • Po červenej zo sedla Súľová (22,6 km, 6.20 h).

Objekt

Objekt útulne má dosť netradičnú a podľa mňa aj dosť nešťastnú formu. Spodná časť je určená na sedenie pri ohni a prípadné núdzové prespanie. Je škoda, že tu neurobili aspoň ďalšie dve bočné steny, ktoré by lepšie ochránili pred dažďom.

Do vrchnej časti určenej na nocovanie sa vstupuje po rebríku. Interiér je mierne zateplený, ale v silnom vetre dnu aj tak dosť prefukuje. Útulňu by malo vykúriť sálavé teplo z ohniska, keďže splodiny sú zvedené do komína, ktorý prechádza centrom útulne. Vykúrenie útulne je zrejme dosť problematické najmä v zime. Výhodou je, že na útulni je namontovaný solárny panel a urobené elektrické rozvody, Dá sa tu teda dobiť telefón a iná drobná elektronika. Útulňa má základnú výbavu (sekera, lekárnička, lopata…).

Výhodou konceptu útulne je jej nevhodnosť na organizovanie ožranskej párty alebo jej dlhodobé okupovanie. Nevýhodou je, vzhľadom na obľúbenosť Cesty hrdinov SNP, obmedzená kapacita. Hore sa vyspí šesť až sedem ľudí. Dole núdzovo ďalšie štyri osoby.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Smerom do Úhornianskeho sedla (200 m od útulne) sa nachádza prameň Smolníka upravený vyznávačmi geocachingu. Výdatnosť studničky je slabšia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie