Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Posedenie, ktoré poskytuje oddychové miesto
Posedenie, ktoré poskytuje oddychové miesto Zatvoriť

Prístrešok Hornie kopanice - Poloma

Na Krupinskej planine je len minimum značených trás a ešte menej možností na skrytie či prespatie. Istú možnosť ponúka oddychový areál na severozápadnom okraji planiny, ktorý je viac vhodný pri rannom štarte vandru.

Poloha
Krupinská planina: Hornie kopanice - vedľa osady Poloma na pomedzí otočky lazníckych autobusov a lesa
Nadmorská výška
605 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.399994 ° SŠ
dĺžka: 19.116598 ° VD
» Mapa
Nocľah
S vlastnou karimatkou a spacakom asi pre 14 osôb (na stoloch pre 6 a na zem asi pre 6 - 8 osôb)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Kontakt
Mesto Krupina
Svätotrojičné námestie 4
963 01 Krupina
Spojenie
Babina (vlak, bus)
Dalšie info
Lokalita je asi dosť využívaná na posedenia pri grilovaní, treba počítať s prítomnosťou.

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v lazníckej oblasti Hornie kopanice pri osade Poloma, ktorú môžeme nájsť v severozápadnej časti Krupinskej planiny, na jej úplnom kraji. Je na pomedzí parkoviska, resp. miesta na otáčanie lazníckych spojov, a lesa, vyskytujúceho sa na krajoch a úbočiach klesajúcich k Pliešovskej kotline s dedinami Bzovská Lehôtka a Babiná.

Od Babinej, resp. od železničnej zastávky (TIM Babiná vlak), je najbližšia výstupová trasa k oddychovému areálu (k osade Poloma). Najprv treba prekročiť železničnú trať, potom po spevnenej ceste stále rovno kopírovať les stúpajúci na planinu a po asi 10 minútach odbočiť do lesa na lesnú cestu, ktorá strmo stúpa až hore na planinu. Hneď po výstupe, na kraji sa nachádza oddychové miesto patriace mestu Krupina.

Možnosti

Areál zahŕňa spojený, stredne veľký prístrešok s grilovacou časťou a bufetom. Na spanie je vhodný najmä rozľahlý prístrešok s dvomi radmi stolov dlhých asi 6 metrov, kde sa vyspia asi šiesti nocľažníci. Na podlahe, ktoré je vydláždená, sa vyspí desiatka osôb. Pri bočnom daždi by sa mali nájsť miesta, ktoré sú chránené. No pri vetre je použiteľné asi len závetrie grilovacieho krbu. Prístrešok je viac v lese, takže by to nemalo byť veľmi veterné miesto.

Voda

V blízkosti som vodný zdroj nezaznamenal. Vodu si možno vypýtať v blízkych rodinných domoch osady Poloma. Ak viete o prameni v blízkosti, tak napíšte do diskusie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie