Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na chatu Lesov SR na lúke Baranová
Celkový pohľad na chatu Lesov SR na lúke Baranová Zatvoriť

Prístrešok Chata Lesov SR Baranová v Opatovskej doline

Turisti prechádzajúci Cestou hrdinov SNP (E8) medzi Trenčínom a Trenčianskymi Teplicami nájdu v Opatovskej doline chatu Lesov SR na lúke Baranová s voľne prístupnou terasou, ktorá môže poslúžiť na oddych či núdzový nocľah.

Poloha
Strážovské vrchy - Trenčianska vrchovina: na lúke Baranová v strednej časti Opatovskej doliny
Nadmorská výška
297 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.897556 ° SŠ
dĺžka: 18.13553 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo 6 nocľažníkov s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovania)
Voda
upravená studnička pri chate
Kontakt
Lesy SR - OZ Považie, LS Dubodiel, 913 23 Dubodiel, Dubodiel č. d. 170, https://www.lesy.sk/kontakty/oz/mapy/trencin/kontakty.html

Poloha

Približne sto metrov nad križovatkou červenej značky s lesnou cestou v strednej časti Opatovskej doliny na lúke Baranová. Budova je zakreslená aj na mapách, jej správcom sú Lesy SR - OZ Považie - Lesná správa Dubodiel.

Prístup

  • z Trenčína od železničnej stanice po červenej značke za asi 2.15 h;
  • z Trenčianskych Teplíc po červenej značke za asi 1.45 h;
  • zo železničnej zastávky Trenčín-Opatová po lesnej ceste za asi 1.15 h.

Cykloznačky tu nie sú, napriek tomu je prístup na bicykli možný, najlepšie zrejme po ceste z Opatovej. Červená Cesta hrdinov SNP vedie po úzkom a strmom chodníku a vzhľadom na riziko stretu s pešími turistami nie je pre podľa mňa pre cykloturistiku vhodná.

Objekt

Samotná budova chaty je uzamknutá, so zamrežovanými oknami i dverami. Okolie chaty je veľmi pekne upravené a čisté. Pri návšteve je pochopiteľne potrebné rešpektovať, ak by bol niekto v chate ubytovaný. Medzi objektmi, ktoré Lesy SR ponúkajú pre verejnosť, som uvedenú chatu nenašiel.

Pre turistov je prístupná veľká prekrytá veranda rozmerov približne 2 x 12 metrov. Jej podlaha je tvorená zámkovou dlažbou, pri čelnej stene chaty sa nachádza viacero stolíkov a lavičiek. Možnosť využiť krytú verandu na oddych či núdzový nocľah využijú turisti putujúci po Ceste hrdinov SNP i tuláci, ktorí prechádzajú okrajovou časťou Strážovských vrchov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Za chatou sa nachádza menšia uzamknutá šopa, azda skladisko dreva na vykurovanie chaty. Na opačnej strane lúky stojí veľký senník a krmelec. Pri chate je tiež upravené ohnisko a pri ňom lavička na posedenie.

Suchý záchod stojí tiež neďaleko na okraji lesa. Hygienické zariadenie bolo v čase našej návštevy vo výbornom stave.

Voda

Tesne pod chatou je studnička chránená dreveným prístreškom s dvierkami. V čase našej návštevy (jún 2023) z nej voda voľne vytekala do Opatovského potoka, vzdialeného len zopár metrov. K studničke a potoku vedú od chaty betónové schodíky. Pravdaže, úžitkovú vodu je možné naberať priamo z potoka.

Okolie

V tesnej blízkosti chaty sa nachádza pamätník, tvorený umelecky stvárneným krížom s dubovým listom a nápisom "Nech im hora večne šumí na ich pamiatku". Pod nápisom sú vyrezávané mená a roky. Bližšie vysvetlenie som nenašiel, domnievam sa, že ide o ľudí, ktorí tragicky zahynuli pri práci v lesoch.

Okrem uvedených prístupových ciest je miesto dobrým východiskom do okolitých hôr s viacerými pozoruhodnými lokalitami. Veľmi pekné výhľady sú napríklad z blízkej Radochovej, z Čertovej skaly či spod Čvirigovca. Milovníci histórie nájdu na Čertovej skale zachované stopy hradiska, ponad Trenčianske Teplice prechádza náučný chodník s popisom mnohých zaujímavostí v okolí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie