Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Podskalský Roháč. Foto Vladimír Mikuš
Podskalský Roháč. Foto Vladimír Mikuš Zatvoriť

Basecamp Slovenské stolové hory: Ohnište, Podskalský Roháč, Klenovský Vepor a iné

Nielen Južná Amerika, ale aj Slovensko má viaceré stolové hory. Keď vystúpite strmou skalnou stenou, môžete sa prechádzať po zarovnanej vrcholovej plošine, kde sú lúky, lesy, koliby, výhľady. Stolová hora je malý samostatný svet. Na Slovensku ich máme viacero, charakteristický je nimi Slovenský kras. Stolovou horou je aj Klenovský Vepor, Ľubietovský Vepor, Ohnište či Podskalský Roháč. Nad Liptovskou Annou zasa môžete vyjsť na stolovú Čerenovú skalu, známu aj ako Jánošíkov stôl.

Aktuálne

  • Stredisko lavínovej prevencie sa sťahuje z Liptovského Hrádku do nových priestorov budovy oblastného strediska HZS Západné Tatry – juh v ústí Žiarskej doliny.

  • Správa Tatranského národného parku postaví spolupráci s Pozemkovým spoločenstvom bývalých urbarialistov obce Pribylina mostík cez Gáborov potok pod Kolibou pod Klinom v hornej časti Račkovej doliny.

  • V Národnom parku Nízke Tatry prerezali ťažko priechodný žlto značený chodník cez Martalúzku.

  • Slovenské opálové bane v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove vybudovali v Chránenom areáli Dubnických baní náučný chodník. Vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podskalský Roháč

Podskalský Roháč je stolová hora v južnej časti Súľovských vrchov, túru na ňu popísal Vladimír Mikuš. Hoci je to rezervácia, môžete sem vystúpiť náučným chodníkom. Ide o veľmi pekný poldenný výlet nádherným prostredím skalného mesta, s výhľadmi do všetkých svetových strán. Výstup na vrcholovú plošinu je strmší, ale nie dlhý. Na jednom mieste musíte prekonať skalnú stienku, pre bežného turistu to však nie je nič náročné.

Ohnište

Pokiaľ si chcete z Liptovského Jána urobiť okružnú túru a nemáte práve chuť nahánať sa celý deň za veľkými výkonmi, príjemnou možnosťou je Ohnište a Slemä. Ľubo Mäkký sem išiel v júli a výhodou je, že aj v top letnej sezóne v krásnom počasí počas celého dňa nestretnete takmer nikoho. Ide pritom o krajinársky veľmi peknú túru, ktorá nie je extra náročná a východisko je ľahko dostupné. Na vrchole Ohnišťa sa kedysi pásol dobytok, z týchto čias tu ostala voľne prístupná Koliba. Na vrchole Slemä ležia trosky havarovaného lietadla.

Klenovský Vepor

Túru na Klenovský Vepor popísalo viacero našich autorov, môžete sa inšpirovať napríklad trojdňovým prechodom od Henricha Tomáša, ktorý spojil do jednej túry vrchol aj s atraktívnymi usadlosťami a samotami okolitej krajiny. Na vrchole Klenovského Vepra sa nachádza rovnomenný prales, cez ktorý prechádza červená turistická značka. Z okrajov Vepra sú pekné výhľady.

Plešivecká planina

Plešivecká planina je považovaná za jendu z najkrajších planín Slovenského krasu. Martin Birka tu počas svojho prechodu navštívil vyhladkovú Gerlašskú skalu, historickú Serényiho cisternu, videl jaskyňu Lastovičia diera a charakteristické závrty - krasové jamy.

Čerenová skala

Čerenová skala nazývaná aj Jánošíkov stôl je výraznou "stolovou" skalou, trčiacou z úbočia kopca Čerenová nad Liptovskou Annou. Výstup na ňu je strmší, no krátky. Z vrcholu uvidíte Pravnáč, Liptovskú Annu pod nami, ako na dlani máme celý Liptov aj s Liptovskou Marou, za ňou Nízke Tatry a vľavo uzatvárajú kulisu Západné Tatry. V Liptovskej Anne navštívte aj ruiny rímskokatolíckeho kostola sv. Anny u 13. storočia. Je považovaný za najstarší kostolík Liptova.

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Karolína Dobiašová absolvovala dva krátke okruhy s malým dieťaťom. Prvý viedol z Bieleho potoka cez atraktívne Dolné diery s drevenými a kovovými mostíkmi na Podžiar. Druhý výlet vás zavedie na hrebeň Malej Fatry s použitím lanovky do Snilovského sedla, odtiaľ na vrchol Chleb.
    Dolné diery a Chleb s deťmi

  • Vybrali sme sa do bratislavských mestských lesov červenou značkou, ktorá je súčasťou Cesty hrdinov SNP. Prešli sme relatívne novo preložený úsek z asfaltky do lesa od Sparísk po Prostredný vŕšok, k tomu sme pridali vrcholy Malá a Veľká Baňa. Malá Baňa je populárny výhľadový cieľ, napriek jej neveľkej nadmorskej výške.
    Letný okruh po novej trase E8 nad Bratislavou

Tip na cyklotúru

Jana Bílešová s dcérou absolvovali príjemný výlet dolinou Ipoltica k horárni Javorinka a k tajchu Lacková. Vedú tadiaľto dve cyklotrasy, takže časť trasy išli ako okruh. Dolinou vedie kvalitný asfalt a rieka Ipoltica vytvára pekné zákutia. V Čiernom Váhu si môžete pozrieť múzeum Považskej lesnej železnice.

Príbeh

Benjamín Jarčuška:
Jemne prechádzam po jej krivkách prstami. Hladiac ju, z miest, ktoré sú každodenne na očiach a dostupné všetkým, pomaly postupujem tam, kde sa hocikto tak ľahko nedostane.

Z fotogalérie

V znamení žltej
V znamení žltej – Foto: Galéria / tatranka7

Počasie

Podľa SHMÚ prejde v sobotu cez naše územie studený front. Bude oblačno a miestami prehánky, dážď alebo búrky, aj intenzívne. Cez deň od západu postupne prevažne polooblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na severe 17 až 22 st.

V nedeľu bude už len malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a výnimočne prehánky. Najvyššia denná teplota 24 až 29, na Kysuciach, Orave, Liptove a severovýchode 19 až 24 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách nad 1900 m n.m. je častý výskyt súvislých snehových polí. Zrána a v miestach v tieni sú tieto polia tvrdé ako betón. Je vhodné mať vo výbave turistické mačky, paličky alebo cepín.

Jamnícka dolina je horšie priechodná. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Nízke Tatry

Sezónna uzávera týchto chodníkov do 30. júna:

  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka;
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka;
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo / Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka.

Národný park Malá Fatra

Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie