Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Javorina
Chata Javorina Zatvoriť

Chata Chata Javorina na Martinských holiach

Na hrebeni Malej Fatry nie je veľa oficiálnych miest na spanie, priam ich je minimum. Oficiálne stanovať a bivakovať sa dá iba pri chatách, ktoré sú priamo na hrebeni – Chata pod Suchým, alebo k nim treba kratšou či dlhšou trasou zostúpiť – Chata pod Chlebom, Chata Chleb lyžiarskeho klubu Turany, Chata na Grúni, Chata pod Kľačianskou Magurou. Prípadne sa dá spať na rozhľadni Špicák nad Strečnom.

Poloha
Malá Fatra - Lúčanská Fatra - Martinské hole: na juhovýchodnom svahu pod hlavným hrebeňom medzi vrcholmi Veľkej lúky a Krížavy (vysielač), pri žltej značke
Nadmorská výška
1409 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.092145 ° SŠ
dĺžka: 18.818662 ° VD
» Mapa
Nocľah
24 lôžok, príp. stanovanie pri chate
Prevádzka
celoročná s personálom (prevádzková doba denne 8.00 - 21.00 h)
Voda
možnosť doplniť vodu na chate
Cena
20,- € človekonoc
50,- € za dvojlôžkovú izbu
Kontakt
chatár Miňo +421 905 511 266 (posielať len SMS!)
Dalšie info
nový turistický objekt v blízkosti malofatranskej hrebeňovky

Žiaľ, niektoré útulne či chaty boli zničené, ako naposledy útulňa Grand hotel Partyzán. Preto potešilo, že kúsok od červenej hrebeňovej značky medzi Krížavou a Veľkou lúkou pribudla nová chata - Javorina na Martinských holiach.

Poloha

Chata sa nachádza na žltej značke v nadmorskej výške 1409 metrov, rovno pod vrcholom Veľkej lúky, čo je najvyšší bod Lúčanskej časti Malej Fatry (1475,5 m). Nedá sa minúť, leží priamo na asfaltovej ceste vedúcej k vysielaču Krížava na Martinských holiach.

Prístup

  • 9,0 km po žltej značke z Martina – Stráni za 3.20 h;
  • 6,5 km po absolvovaní via ferraty HZS prídete na modrú značku, po asi 200 metrov na pravej strane bude smerovník na neznačený chodník lesom, ktorý vás privedie priamo na chatu, za asi 4 hodiny;
  • 0,3 km zídením z červenej značky od Krížavy alebo z Veľkej lúky za 5 minút;
  • 10,6 km po modrej značke z Kuneradu za 3.35 h.

Objekt

Ide o novopostavenú chatu na mieste bývalých skladov starej lanovky na Martinské hole. Pred chatou sa nachádzajú drevené stoly a lavičky na posedenie vonku. Prevádzka je denne od 8.00 do 21.00 h, resp. po dohode s chatárom.

V chate sa nachádza reštaurácia s výčapom, jedlo podľa dennej ponuky, toaleta, dve sprchy s teplou vodou. Chata disponuje piatimi izbami na prespanie, ktoré sú rozložené nasledovne: dve izby po osem lôžok, jedna izba so štyrmi lôžkami a dve izby s dvomi lôžkami. Za nocľah sa platí 20,- €/noc za 8- a 4-posteľovú izbu na jedného nocľažníka a 50,- € / noc za dvojposteľovú izbu. Za stanovanie pri chate sa platí poplatok 5,- € / noc. Celá chata je nefajčiarska. Na chate je možné doplniť si vodu do vlastných zásob.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kontakt

Chatár Miňo (predtým pôsobil na Chate pod Chlebom), kontaktovať výhradne len cez SMS na mobilnom čísle +421 905 511 266.

Fotogaléria k článku

Najnovšie