Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chvojnická pahorkatina neďaleko Sobotišťa. Foto Vladimír Lukačovič.
Chvojnická pahorkatina neďaleko Sobotišťa. Foto Vladimír Lukačovič. Zatvoriť

Basecamp Popradský hrad, Havrania skala nad Kostolcom a veľkofatranský Kľak

Počasie cez víkend nebude ideálne, do tipov na túry sme preto vybrali aj kratšie a menej náročné ciele. Deti môžete vziať na Havraniu skalu nad Kostolcom alebo na neznámy Popradský hrad, prípadne do Pavlovských vrchov na neďalekej Morave. Pekná je aj túra na lúčnaté Kolárovo nad Ľubovnianskymi kúpeľmi a cyklotúra na Záhorí. Komu sa nebude chcieť ísť do dažďa, možno ho zaujme rozprávanie Martina Birku o salašoch, búdach a kolibách.

Aktuálne

  • HZS hľadá operátora operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby v Hornom Smokovci. Prihlásiť sa je možné do 15. augusta.

  • Na Muránskej planine v lokalite Predná Hora pribudol nový interaktívny edukačný chodník Sviniarky. Je zameraný na miestnu faunu a flóru. Súčasťou chodníka je fotopoint s výhľadom na Zdychavské lazy a piknikové miesto s výhľadom na lúky Osiská a Košariská. Trasa je nenáročná. tasr)

Tip na túru

Ľubovnianske kúpele miestnou časťou Novej Ľubovne a ležia v údolí potoka Ľubovnianka, ktorý sa vlieva do rieky Poprad. Lukáš Varšík vás vezme do sedla Kolárovo s peknými lúkami a k približne 350-ročnou borovici vejmutovke. Lukáš sa na Kolárovo vrátil ešte dva razy, môžete si teda vybrať z troch rôznych trás. Solitérnych borovíc je na trase viacero, k tomu výhľady cez lúky na Pieniny, Čergov aj Vysoké Tatry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatra: Lýdia Černegová prešla menej známu trasu vo Veľkej Fatre z Krpelian cez tamojšiu vodnú nádrž, Ľubochnianske sedlo a Vyšné Rudno na Kľak, z ktorého sú krásne výhľady. Pri zostupe do Podhradia poteší malebná Koškárova lúka aj Podhradská dolina.
    Z Krpelian cez Kľak do Podhradia čarovne

  • Strážovské vrchy: Miroslav Svítek absolvoval stredne náročnú túru Suchou dolinou s výstupmi na Srniak a Šibeničné. Trasa ide čiastočne mimo značky a čiastočne po modrej z Domaniže do Fačkova.
    Rajecká Lesná – Suchá dolina – Fačkov

Tip na túru s deťmi

Súľovské vrchy nie sú len veľmi populárny okruh skalami na Súľovský hrad. So synčekom Maťkom sme sa vybrali na neznačenú vyhliadku Havrania skala nad Kostolcom. Pripravte sa na strmší výstup, no výhľady aj vrcholová skala sú pekné a obzreli sme si ďalšie zaujímavé skaly v okolí. Hoci je chodník mimo značiek, pohybujeme sa v 2. stupni ochrany, kde to je povolené.

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Kozie chrbty (Nízke Tatry): Roman Matkovčík poradí nenáročnú turistiku s nádychom histórie nad mestskou časťou Popradu Kvetnica.
    Zámčisko - prechádzka na Popradský hrad

  • Morava: Pavlovské vrchy sa nachádzajú na juhu Moravy, nad mestečkom Pavlov. Pod nimi sa rozprestiera vodná nádrž Nové Mlýny. Danka Laciková odporúča výlet na zrúcaninu Dívčí hrad a vrchol Děvín s peknými výhľadmi. Na túto túru môžete zobrať aj najmenšie deti.
    Dívčí hrad a kopec Děvín – okruh z Pavlova

Tip na cyklotúru

Vladimír Lukačovič prešiel náročnú cyklotúru okolím Myjavy, Senice a Skalice, kde sa stretávajú Biele Karpaty, Myjavská pahorkatina a Borská nížina. Obsahuje veľa pekných miest, z ktorých si môžete vybrať, ak nemáte kondíciu na celý výlet. Odporúčam Chvojnickú pahorkatinu nad Sobotišťom neďaleko útulne Uchánek, krajina je čarovná a nejazdí tu veľa áut.

Prečítajte si

Martin Birka: Odjakživa ma pri potulkách prírodou zaujímali staré opustené ľudské stavby a z nich predovšetkým salaše, koliby, senníky, búdy a laznícke domy. V posledných desiatkach rokov sa k nim pridali aj chaty v romantických zákutia lesov a lúk Slovenska. Takmer vždy, keď som na nejaký spomínaný objekt natrafil, išiel som si ho pozrieť a preskúmať. V zákulisí mojej duše ma lákalo vedieť viac. O histórii, vzniku a využití a v neposlednom rade o ľuďoch, ktorí tu žili a pracovali.

Z fotogalérie

Pripravené na spanie pod hviezdami ;-)
Pripravené na spanie pod hviezdami ;-) – Foto: Galéria / jojo

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, na východe menej, a na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 19 až 25, na juhu a východe miestami 25 až 31 stupňov.

V nedeľu bude podobne, avšak ochladí sa. Opäť na viacerých miestach dážď, prehánky, lokálne búrky, ojedinele výdatné zrážky. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na západnom a severnom Slovensku miestami 14 až 19 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny

Na chodníku v Prielome Dunajca stále prebiehajú dokončovacie práce, zároveň je tam veľká návštevnosť, zvýšte opatrnosť.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Malá Fatra
Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Najnovšie