Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto Roman Matkovčík
Rozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto Roman Matkovčík Zatvoriť

Basecamp Čaká nás horúci víkend, vhodný na rozhľadne a tajchy

Pred nami je možno posledný horúci víkend. Stráviť ho môžete pri tajchoch v okolí Banskej Štiavnice alebo v Nízkych Tatrách. Pridali sme aj kratšie túry na rozhľadne nad Bratislavou, Kremnicou či nad Zubercom, kde si môžete pozrieť aj fialovo kvitnúce vresovisko.

Aktuálne

  • SHMÚ vydal na sobotu 26. augusta výstrahu pred vysokými teplotami do 35 °C, najmä pre južné Slovensko, horúco však bude na celom území.

  • Pieninská cesta bude uzavretá v úseku od Lesníckeho potoka po most v Červenom Kláštore v termíne od 22. do 31. augusta z dôvodu finalizácie rekonštrukčných prác.

Tip na túru

Rozhľadňa otvorená v roku 2020 stojí na vrchole Devínskej Kobyly, kde od 80. rokov 20. storočia bola vojenská základňa raketovej protivzdušnej obrany mesta Bratislava. Roman Matkovčík v článku píše aj o jej výstavbe a o dejinách Kobyly a širšieho okolia. Dostanete sa sem z bratislavských mestských častí Dúbravka, Devín alebo Devínska Nová Ves.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Štiavnické vrchy: Michal Bukvai si dal trojdňovku cez Javorie a Štiavnické vrchy. Pochvaľoval si zachovalé lesy striedané lúkami, pretkané historickými a technickými pamiatkami, okrem vychytených miest aj ľudoprázdne hrebene, mierny terén, a najmä v horúcich dňoch neoceniteľné tajchy.
    Zvolen – Sitno – Žarnovica

  • Kremnické vrchy: Na okraji obce Krahule, ktorá je známa hlavne vďaka lyžiarskemu stredisku, sa nachádza 13,5 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Bola postavená na Krahuľskom vrchu (959 m), ktorý má veľmi dobrú pozíciu nad mestom Kremnica. Viac o tejto aj ďalších rozhľadniach nájdete v článku od Pavla Forgáča.
    Vybrané slovenské rozhľadne II.

  • Orava: Zuberec je jeden z klasických východiskových bodov na túry do Západných Tatier. Ja som sa odtiaľto v jedno neprívetivé ráno vybrala na opačnú stranu, do Skorušinských vrchov. Prekvapilo ma tam pestrofarebné vresovisko a neopozerané výhľady z novej rozhľadne. Aktuálne môžete fialovo kvitnúci vres vidieť v najkrajšej podobe.
    Vresovisko na Machoch nad Zubercom

Tip na túru s deťmi

Martina Haratíková bola s menším synom na vyhliadkovej Čiernej skale v Malých Karpatoch. Lokalita sa nachádza v Plaveckom krase, na okruhu vás čaká aj voľne prístupná jaskyňa Deravá skala a Mokrá dolina, kde sa môžete schladiť, tiež skaly v prírodnej rezervácii Kršlenica.

Tip na cyklotúru

Jana Bílešová s dcérou si dali príjemný výlet dolinou Ipoltica k horárni Javorinka a k tajchu Lacková, vedú tadiaľto dve cyklotrasy, takže časť trasy išli ako okruh. V Čiernom Váhu si môžete pozrieť múzeum Považskej lesnej železnice.

Príbeh

Peter Gašparovič: V ten osudný deň som sa vybral na túru na Rysy (2503 m n. m.). Cesta zo začiatku prebiehala celkom bežne ako hocikedy predtým po iné roky. Zastavil som sa na pár minút na Popradskom plese, urobil pár záberov a pokračoval ďalej po značke smerom k Žabím plesám. Za plesami som preliezol skalnú stenu pomocou reťazí a pokračoval smerom ku Chate pod Rysmi. Tu som prvýkrát počul pád zopár kameňov niekde v mieste pri Žabích plesách. Bolo to však v diaľke a tak som tomu nevenoval žiadnu extra pozornosť.

Z fotogalérie

Ráno pri kapličke
Ráno pri kapličke – Foto: Galéria / Marián Béreš

Počasie

V sobotu aj v nedeľu bude jasno alebo s malou oblačnosťou. Mimoriadne teplo a dusno, môžu sa vyskytnúť prehánky alebo búrky, najmä na severe a západe. Najvyššia denná teplota 31 až 36, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši okolo 29 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Malá Fatra Zelený chodník Malý Rozsutec - osada Podrozsutec je po predchádzajúcich dažďoch poškodený, HZS odporúča výstup a zostup na Malý Rozsutec len od sedla Medzirozsutce.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.

Najnovšie