Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok športového ihriska pri Uňatíne
Prístrešok športového ihriska pri Uňatíne Zatvoriť

Prístrešok Futbalové ihrisko Uňatín

Krupinská planina nepatrí k vyhľadávaným pohoriam a tiež neoplýva množstvom značených trás, no znalosť prístreška jednoznačne poteší pútnikov. V blízkosti dlhej modrej značky Krupina - hrad Čabraď - Hrušov sa možno v prípade nepriazne počasia skryť vo veľkom prístrešku pri dedinke Uňatín.

Poloha
Krupinská planina: futbalové ihrisko pri obci Uňatín
Nadmorská výška
325 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.2983 ° SŠ
dĺžka: 19.057123 ° VD
» Mapa
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
verejný vodovod (pumpy) v obci Uňatín
Kontakt
Obecný úrad Uňatín, Uňatín 49, 962 41 Bzovík
+421 45 551 25 95
obec.unatin(zavinac)gmail.com
https://unatin.sk
Dalšie info
prístrešok na športovo-spoločenské podujatia obce

Prístup 

  • z Uňatína (bus cez pracovné dni) bočnou uličkou (náučný chodník Uňatín - Uňatínsky mlyn) od obecného úradu k vodojemu (vysielacie antény) na vŕšku (popri španielskom dome) a po poľnej ceste ku krížu za 10 minút, 
  • zo Bzovíka (vlak, autobusová zastávka Ovocná škôlka) po poľnej ceste okolo polí a hory Sýkora a popri elektrickom oplotení polí ku kamennému krížu nad vodárňou za 30 minút, 
  • z Horného Badína (bus) po modrej značke cez Hostečnú studničku (NCH Krupina - hrad Čabraď) na Uňatín za 1 hodinu, 
  • z Krupiny (vlak, bus) po modrej značke smer Uňatín (NCH Krupina - hrad Čabraď) za 2,5 h. 

Objekt 

V areáli športového areálu (futbalové ihrisko) obce Uňatín sa nachádza veľký prístrešok určený na športovo-spoločenské podujatia obce. Sedlová strecha na drevenej stĺpovej konštrukcii je vo výške 2,9 metra. Pôdorys altánku je približne 8,5 x 8,5 metra. Zariadenie tvorí štvorica pevne osadených lavíc a stolov. Stavba nemá kryté steny, takže neponúka závetrie, ale veľká strecha dostatočne ochráni pred dažďom. V susedstve ihriska sa nachádza veľké ohnisko, kde sa robia opekačky a vatry. 

Voda 

Najbližší zdroj vody sú kovové pumpy obecného vodovodu v obci Uňatín (na hlavnej ulici, na cintoríne, pri mostíku cez Čekovský potok), kde si možno (okrem zimy) napumpovať pitnú vodu. Potraviny a nápoje sa dajú dokúpiť v pondelok, stredu a piatok v potravinách vedľa obecného úradu, ktoré sú otvorené dopoludnia 9.00 - 10.30 h a poobede 17.00 - 17.30 h (v stredu len dopoludnia). 

Okolie

V katastri obce Uňatín sa nachádza zachovaný objekt vodného mlyna na riečke Krupinica. Ide o súkromný rekreačný objekt, ale vedie k nemu náučný chodník, ktorého panel stojí pred mlynom. V lokalite Dolný Pomag sa nachádzajú staré pivnice, vytesané do tufového podložia, no nie sú nijako v teréne a ani na mapách označené. Na trase modrej značky smer Horný Badín sa nachádza tzv. liečivá Hostečná studnička (NCH Krupina - hrad Čabraď). V roku 2023 vyhlásili v údolí Krupinice chránené územie Medovarské dubiny - územie európskeho významu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie