Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad zo Slavkovského štítu: Veľká Studená dolina, oproti Priečne sedlo, vpredu Strelecká veža, za ňou Malý Ľadový štít. Foto Soňa Mäkká
Výhľad zo Slavkovského štítu: Veľká Studená dolina, oproti Priečne sedlo, vpredu Strelecká veža, za ňou Malý Ľadový štít. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Využite posledný víkend otvorených chodníkov v Tatrách na peknú jesennú túru

Už o pár dní začína zimná sezónna uzávera v Tatranskom národnom parku. Víkend má byť pomerne teplý a pekný, môžete ho teda využiť na návštevu miest, kam sa opäť bude dať ísť až v júni budúceho roka. Pekné túry sú na vrcholy Kriváň, Slavkovský štít, Jahňací štít či Klin, rátajte však so skorým stmievaním. Deti môžete vziať prespať na Žiarsku chatu a ukázať im Plačlivé na hrebeni Roháčov.

Aktuálne

Tip na túru

Slavkovský štít je poctivá celodenná túra, ktorú je ideálne absolvovať na jeseň. Na otvorenom kopci v lete na vás hodiny praží slnko, navyše patrí medzi vrcholy, ktorý podľa horskej služby najčastejšie zasahujú blesky. V zime je sezónne uzatvorený. Túra je náročná na denné svetlo, takže treba dostatočne skoro začať. Najkratší výstup je zo Starého Smokovca po modrej značke na rázcestie Pod Slavkovským štítom. Po modrej pokračujeme na vyhliadku Maximiliánka a postupne až na vrchol Slavkovského štítu.

Ďalšie tipy

  • Kriváň: Kedy je najlepšie ísť na Kriváň? Peťo Nový odporúča jednoznačne október, kedy tu už nestretnete toľko ľudí ako v lete. Počítajte s tým, že sa adekvátne obliecť a hlavne si privstať, podobne ako pri vyššie spomenutom Slavkovskom štíte. Peťo sa na Kriváň vybral z Troch studničiek cez Grúnik. Výhľady na Vysoké aj Západné Tatry z vrcholu sú uchvacujúce.
    Výstup na Kriváň

  • Veľké Hincovo pleso: Martina Haratíková využila krásny jesenný deň na výšľap k najhlbšiemu plesu na slovenskej strane Vysokých Tatier. Trasa viedla zo Štrbského plesa k Popradskému plesu s výhľadmi do spodnej časti Mengusovskej doliny, na Ostrvu a Popradský hrebeň. Neskôr sa ďalej stúpa k rázcestiu nad Žabím potokom a ľavou časťou Mengusovskej doliny k plesu.
    Veľké Hincovo pleso na jeseň

  • Klin: Vrchol Klin sa nachádza v hlavnom hrebeni Západných Tatier. Je dominantou Račkovej doliny, ktorej záver oddeľuje od Gáborovej doliny. Nachádza sa pod ním známa koliba pod Klinom, najvyššie položená valaská koliba na Slovensku. Pribylinské ovce sa tu pásli od polovice júla, kedy sem boli presunuté z nižšie položeného salaša v lokalite Prostredné a ostávali tam do konca októbra. Dnes salašnícku históriu pripomína náučný ovčiarsky chodník, ktorého tabule sprevádzali Ľuba Mäkkkého Račkovou dolinou na túre na Klin.
    Na Klin cez Račkovu a Gáborovu dolinu

  • Jahňací štít: Jahňací štít je najsevernejším štítom slovenskej časti Vysokých Tatier. Zároveň ohraničuje hlavný tatranský hrebeň z východnej strany. Hrebeň za ním výrazne klesá do Kopského sedla, za ktorým ležia Belianske Tatry. Z tohto vrcholu tak na ne máte výhľad takpovediac z prvého radu. Výstup popísal Peťo Nový, je dosť náročný na denné svetlo, treba skoro vyraziť z Kežmarskej Bielej vody alebo prespať na Chate pri Zelenom plese.
    Októbrový výstup na Jahňací štít

Tipy na túru s deťmi

Roman Matkovčík považuje za jeden z krajinársky najpríťažlivejších chodníkov ten z Tatranskej Kotliny do Tatranskej Javoriny cez Kopské sedlo. Keďže sa na vysoké končiare budete pozerať z horských lúk medzi Vysokými a Belianskymi Tatrami, tak túru hravo zvládnu takmer všetky deti okolo ôsmeho roku. Túra nie je náročná, ale je pomerne dlhá, vyrazte skoro a nezabudnite si pribaliť čelovku.

  • Žiarska chata a Plačlivô: Mirka a Milan Kvietkovci sa s deťmi vybrali na Žiarsku chatu a z nej na Plačlivô. Ide o relatívne jednoduchý okruh cez Smutné a Žiarske sedlo, nechýba však na ňom trochu pre deti atraktívneho lezenia a pekné pohľady na hrebeň Roháčov, na Baranec aj do záveru Roháčskej doliny.
    S deťmi na Plačlivô - okruh zo Žiarskej chaty

  • Z Tatranskej Lomnice na Hrebienok: Táto túra je dostupná aj v čase sezónnej uzávery, dávame ju však do pozornosti preto, že v týchto dňoch je okolie trasy obzvlášť pekné vďaka oranžovo sfarbeným smrekovcom. Samotná túra nie je náročná, zvládnu ju aj menej trénované deti. Vedie z Tatranskej Lomnice k vodopádom Studeného potoka a na Hrebienok. Okrem úvodu túry tu nie je žiadne prudké stúpanie a veľká časť trasy poskytuje pekné výhľady do podhoria a na okolité štíty. Z Hrebienka pokračujeme ďalej po červenej Tatranskej magistrále s výhľadmi do podhoria na rázcestie pod Slavkovským štítom a odtiaľ do Starého Smokovca.
    Z Tatr. Lomnice pod Slavkovský štít - útek pred hmlou

Príbeh od Beaty Okulińskej

Pre mnohých poľských milovníkov Tatier sa slovenská Javorová dolina spája s dvomi tragickými udalosťami: so smrťou jedného z najlepších horských záchranárov Klimeka Bachledu v roku 1910 a so záhadnou smrťou troch Poliakov v blízkosti Žabieho Javorového plesa v roku 1925. Najmä druhá tragédia je bezmála sto rokov veľmi diskutovaná a odborníci i bežní turisti sa snažia nájsť jej príčiny.

Z fotogalérie

Októbrové ráno
Októbrové ráno – Foto: Galéria / brigita

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polooblačno až oblačno, ojedinele dážď alebo prehánky. V noci a predpoludním miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Cez deň teplo. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe a Horehroní miestami okolo 11 stupňov.

V nedeľu bude rovnako, len teplejšie. Najvyššia denná teplota bide 15 až 20, pri nízkej oblačnosti a miestami aj na severe okolo 13 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty. Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. (hzs)

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš