Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Afrika. Foto Tomáš Vejmola
Afrika. Foto Tomáš Vejmola Zatvoriť

Pozvánka Začína festival HoryZonty 2023 v Trenčíne

Aktuálny, 18. ročník Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa koná od štvrtka 9. do soboty 11. novembra 2023 v Posádkovom klube (Dome armády) v Trenčíne. Návštevníkom ponúkne najnovšie outdoorové filmy, prezentácie, besedy a výstavy, chýbať nebudú ani sprievodné podujatia.

Do hlavného festivalového programu organizátori zaradili filmy zo štrnástich krajín. Celkovo ide o 27 snímok s tematikou cestovania a rôznorodých outdoorových športov – od horolezectva, cez lyžovanie, skialpinizmus, bicyklovanie, beh, kajakovanie, jaskyniarstvo, paragliding, slacklining až po skejtovanie.

Dve tretiny tvoria filmy zo zahraničia, osem z nich bude uvedených v slovenskej premiére. Filmové diela sú rôznej dĺžky, od krátkej 3-minútovej časozbernej snímky Jozefa Dovičina Slovensko až po 63-minútový dokument Pavla Barabáša Veľký kaňon.

Každý filmový blok oživia prezentácie hostí, chýbať nebudú ani besedy s režisérmi a protagonistami filmov. Medzi hosťami bude starší aj mladý cestovateľ (jeden na e-biku, druhý na tuk-tuku), horský cyklista, ultrabežec, meteorologička. Hovoriť budú o šestnástich krajinách Severnej a Južnej Ameriky, siedmich afrických krajinách, nazrie sa do Pyrenejí aj na oblasť Mont Blancu.

Návštevníci festivalu si môžu pozrieť aj viacero výstav – autorskú výstavu Gustáva Stibrányiho Pan American Highway, či výstavu fotografií Žena a hory stvárňujúcu ultrabežkyňu Soňu Kopčokovú. Nebudú chýbať najlepšie zábery fotosúťaže na tému Dobrodružstvo. Festival opäť ponúkne návštevníkom aj možnosť zažiť zaujímavé aktivity v centre mesta. Pre všetky vekové kategórie sú určené bežecké preteky, nosičská súťaž na Farských schodoch, či psie záprahy. Novinkou budú aj ďalšie netradičné aktivity určené najmä pre deti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hlavný program festivalu začne vo štvrtok večerným filmovým blokom o 19:00. V piatok a v sobotu sú na programe okrem večerných blokov aj popoludňajšie filmové bloky zo začiatkom o 14:30. Víťazi filmových ocenení budú vyhlásení v sobotu večer počas záverečného slávnostného ceremoniálu.

Viac info o festivale tu.

Najnovšie