Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľký Rozsutec. Foto – Tomáš Vohlárik
Veľký Rozsutec. Foto – Tomáš Vohlárik Zatvoriť

Basecamp Zimné výhľadové túry na malofatranský hrebeň, Kľak aj Panský diel

Na horách je zimná atmosféra a najbližšie dni by to tak malo ostať. Vybrali sme pre vás viacero výletov na vrcholy s peknými výhľadmi. Nájdete tu Kľak od Fačkovského sedla, Panský diel nad Banskou Bystricou a atraktívny hrebeň Malej Fatry s výhľadmi na Stoh a Veľký Rozsutec, pričom za tými najkrajšími sa oplatí odbočiť na Osnicu. Otvorili sme aj sezónu tipov na lyžiarske výlety.

Aktuálne

Nový návštevný poriadok v Tatrách

Od polovice decembra začne v Tatrách platiť nový návštevný poriadok. Podrobnejšie sme sa pozreli na zmeny, ktoré čakajú turistov, horolezcov, cyklistov, majiteľov psov a ďalších návštevníkov národného parku.

Čo mení nový poriadok

  • Končí turistika so psom vo vysokohorskom prostredí,
  • skracuje sa sezónna uzávera, no zatvárajú sa ďalšie trasy,
  • zavádza sa horolezectvo nižšej obťažnosti,
  • zavádzajú sa areály zimnej turistiky,
  • podstatne sa rozširujú možnosti výkonu skialpinizmu,
  • horolezcom pribudli tri mesiace uzávery,
  • predlžujú sa štyri cyklotrasy v dolinách,
  • horolezci a skialpinisti sa majú pred každou túrou zaregistrovať,
  • horolezci, skialpinisti a vodáci musia mať preukaz.

Tip na túru

Tomáš Vohlárik odporúča okruh zo Štefanovej na Osnicu, z ktorej sú fantastické výhľady na dominanty Stoh a Veľký Rozsutec, s pokračovaním na Stoh a hrebeňom cez Poludňový grúň naspäť do Štefanovej. Z celej túry by Tomáš asi najviac vypichol výhľady z Osnice. Túru odporúča každému, kto sa chce prejsť po hrebeni Malej Fatry, navštíviť horskú chatu a hlavne si pozrieť krásne horské panorámy.

Ďalšie tipy

  • Čergov: Stanislav Ďurica absolvoval dvojdňovku zasneženým Čergovom. Okruh začal v centrálnej časti pohoria, v osade Majdan, postupne prešiel vrcholy Horošovník, z ktorého boli krásne výhľady na vrcholky Levočských vrchov aj Vysokých Tatier, Solisko, Veľká Javorina a najvyšší vrchol pohoria Čergov. Pod ním sa nachádza útulňa Drina, ktorá poslúžila na nocľah. Na druhý deň ešte pokračovali k turistickej chate Čergov a na vrchol Lysej, z ktorej sú tiež krásne výhľady na Tatry.
    Okruh zamrznutým Čergovom

  • Starohorské vrchy: Panský diel je hôľnatý vrchol nad dedinkou Špania Dolina. Je obľúbeným cieľom Banskobystričanov, ponúka výhľady na všetky svetové strany. Tatiana Filipková sa potom ešte prešla do horskej osady Môce, jednej z častí obce Motyčky.
    Zimný výstup na Panský diel a osada Môce

  • Lúčanská Malá Fatra: Miroslav Čavojský sa vybral na Kľak v zimnej verzii klasickou výstupovou cestou z Fačkovského sedla. Práve odtiaľto môžete obdivovať jeho charakterický špic pripomínajúci nos. Z trasy sú krásne výhľady na Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Malú a Veľkú Fatru.
    Zimný malofatranský Kľak

Tip na túru s deťmi

Peťo Nový vzal deti na nenáročný okruh na rozhraní Stolických vrchpov, Slovenského raja a Nízkych Tatier. Z bezlesého Trsteníku je pekný výhľad na Kráľovu hoľu. Okruh začína a končí v sedle Besník nad Telgártom.

Skialp

Ľahká, no prostredím atraktívna skialpová túra v Mürzstegských Alpách v Rakúsku od Ľuba Mäkkého. Východisko je vzdialené z Bratislavy asi dve a štvrť hodiny jazdy autom. Je to len pol hodinu ďalej ako populárny Stuhleck. Vrchol Hohe Veitch má nadmorskú výšku 1981 m, túra naň má prevýšenie necelých 900 metrov a asi v dvoch tretinách je horská chata Graf Meran Haus.

Prečítajte si

Národný park Šumava je najväčším národným parkom v Česku. V roku 2007 ho zasiahol orkán Kyrill, ktorý vyvrátil množstvo stromov, a nasledovala veľká lykožrútová kalamita. Podľa riaditeľa správy parku Pavla Hubeného ide o prirodzený cyklus vo vývoji lesa, na ktorý si ľudia postupne zvykajú. „Keď si zvyknú voliči, zvyknú si aj politici.“

Plešné jazero, Šumava. Foto – Soňa Mäkká
Plešné jazero, Šumava. Foto – Soňa Mäkká

Návštevnosť národného parku Šumava sa každý rok zvyšuje, ročne doň prídu dva milióny ľudí. Podľa riaditeľ Pavla Hubeného obce teraz živí turistický ruch. Ľudia majú záujem vidieť miesta, kde sa obnovuje les po vetrovej a lykožrútovej kalamite. Národný park zatiaľ nespĺňa medzinárodné kritériá, dosiahnuť by to mal v roku 2060.

Z fotogalérie

Biely Kežmarský štít
Biely Kežmarský štít – Foto: Galéria / misou

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, lokálne hmlisto. Na viacerých miestach spočiatku dážď, od stredných polôh sneženie, postupne od severozápadu dážď so snehom alebo sneženie aj v nižších polohách. V noci budú 2 až -3 stupne, v údoliach na severe miestami okolo -5 stupňov Najvyššia denná teplota -2 až 3, na juhu miestami okolo 5 stupňov

V nedeľu zrážky ustanú a ochladí sa. Bude premenlivá, časom zmenšená oblačnosť a ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. V noci bude -3 až -8, v údoliach miestami -8 až -13 stupňov, najvyššia denná teplota -5 až 1 stupeň.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, v Malej a Veľkej Fatre 1. stupeň. Vo všetkých horskou službou sledovaných pohoriach sa na chodníkoch nachádza súvislá vrstva snehu.

Vysoké a Západné Tatry
Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31. 12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie