Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Ministerstvo životného prostredia spustilo legislatívny proces pre obnovenie lovu vlka dravého

Ministerstvo životného prostredia spustilo legislatívny proces pre obnovenie lovu vlka dravého. Zmenou vyhlášky chce vlka preradiť zo zoznamu chránených živočíchov do zoznamu vybraných druhov živočíchov a umožniť jeho lov na základe stanovených kvót.

Hlavným dôvodom zmeny má byť zníženie škôd na hospodárskych zvieratách.

Podľa Štátnej ochrany prírody sa však percentuálny podiel strát spôsobených vlkom dravým z celkového počtu hospodárskych zvierat chovaných na Slovensku dlhodobo pohybuje pod hranicou jedného percenta.

Ministerstvo argumentuje aj tým, že zatiaľ čo jeden právny predpis vlka celoročne chráni, druhý povoľuje jeho lov v určitom časovom období a chce predpisy zladiť tak, že jeho lov opätovne povolí.

Podľa rezortu zmena zabezpečí „efektívnu ochranu tejto šelmy, ktorá nebude viesť k polarizácii spoločnosti, čo môže mať pozitívny vplyv aj na znižovanie jej nelegálneho usmrcovania“.

Ministerstvo vyčíslilo, že škody spôsobené vlkom dravým podľa evidencie vyplatených náhrad predstavovali v roku 2018 sumu 69 033,91 eura, pričom v roku 2022 vzrástli na sumu 576 240,81 eura, čo predstavuje skoro 8,5-násobný nárast.

Podľa bývalého tajomníka ministerstva životného prostredia Michala Kiču je tento argument zavádzajúci.

„Vyplatené náhrady škôd sú vyššie preto, lebo sme v prospech chovateľov zvýšili sumu náhrad.“

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov a návrhov.

Novinky