Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hrad Kapušany z obce Kapušany
Hrad Kapušany z obce Kapušany Zatvoriť

Túra Hrad Kapušany s výhľadmi do diaľav

Pridáme jeden dielik do mozaiky navštívených hradov Šarišskej hradnej cesty. Nad obcou Kapušany sa nachádza rovnomenná hradná zrúcanina, niekde uvádzaná aj ako Kapušiansky hrad. Vedie k nemu zelená turistická značka. Budeme prechádzať prírodnou rezerváciou Kapušiansky hradný vrch, pričom andezitové svahy hradného vrchu sú významným botanickým náleziskom. Okruh bude mať 6 km. Návrat zvážnicou si spestríme náučnými tabuľami.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+260 m stúpanie, -260 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2023
Pohoria
Šariš: Spišsko-šarišské medzihorie (Stráže) a Košická kotlina
Trasa
Voda
bez prameňov po trase
Doprava
Prešov (vlak, bus) - Kapušany (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1112 Prešov a okolie (1:50.000)

Trasa

Kapušany pri Prešove, železničná stanica – Kapušiansky hrad – zvážnica – Kapušany pri Prešove, železničná stanica

Vystupujeme na železničnej stanici Kapušany pri Prešove. Hradná zrúcanina bola priamo vidieť už z vlaku. Teda aj bez turistického značenia by nás oči doviedli naň. Zakrátko prechádzame obcou a stojíme pod hradným vrchom. Výhoda zelenej značky je, že nás púšťa na andezitový svah, ktorý je od roku 1980 na rozlohe 18,1 ha chránenou prírodnou rezerváciou s pozoruhodnou flórou, ktorá v systéme vyvrelín Slanských vrchov je najcennejšia. Mnoho druhov tu má severnú hranicu svojho rozšírenia.

Stúpanie je príkre, miestami po vyšúchaných skalách. Pod múrmi hradu je kríž a výhľadová lavička. Už teraz sa môžeme kochať pohľadom na Prešov či letisko pod Slanskými vrchmi.

Obchádzame hrad. Pri vstupnej bráne si čítame históriu hradu. Citujeme si, že vznikol ako strážna pevnosť nad križovatkou ciest z Prešova do Poľska cez Bardejov a do údolia riečky Tople. Jeho pôvodné meno bolo Maglovec a zrejme bol postavený v druhej polovici 13. storočia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pred 15 rokmi bolo miesto opustené. Teraz sa nestačíme diviť, ako sa ruiny opravujú. Popozeráme si výhľady spoza múru a vydávame sa do útrob hradu. V rámci západnej veže stúpame po novom drevenom schodisku, až sa napokon ocitáme na výhľadovej ochodzi.

Výhľady sú samozrejme od jedného hradu po druhý, tak ako sa voľakedy stavali. Vidieť Šarišský hrad na vrchole dávnej sopky. Neďaleko nás je v Podhradíku hrad Šebeš. Za ním Soľnohrad (Zbojnícky zámok) nad dedinkou Ruská Nová Ves. V diaľke sa ešte nachádza ťažko rozpoznateľný Medziansky zámok (odkaz na článok). Orientačné tabule nám pomáhajú identifikovať pohoria v diaľke - Čergov, Vihorlatské vrchy či Branisko.

Naspäť sa vydávame zvážnicou, tak ako sme sem prišli voľakedy ešte s deťúšikmi, keď sa vodili za ruku a premiestňovali v nosiči. Klesanie je mierne. Chodník je lemovaný tabuľami projektu Bohatier z Maglovca. Spolufinancovaný je Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika.

Ešte než odbočíme do Kapušian, po pravej strane je sakrálne miesto s kaplnkou Panny Márie Ustavičnej pomoci, udržiavané v rámci projektu “Na ceste náboženských objektov po obidvoch stranách hranice”, realizovaný Programom cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014-2020.

Opodiaľ z infotabule čítame, že 200 m smerom k severnému úpätiu hradného vrchu nad obcou Fintice sa našiel železný šíp a viacero hlinených črepov. Predpokladá sa tu výskyt slovanského hradiska z 9. - 10. storočia.

Napokon okolo ďalších tabúľ vychádzame z lesa. Za kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie prichádzame k parkovisku. Odtiaľto je to len kúsok na železničnú stanicu.

Týmto sme k navštíveným hradom Šarišskej hradnej cesty, a to k hradu Šariš, Šebeš a Obišovce pridali ďalší.

Ak by išlo o prechádzku s malými deťmi, je vhodné zvoliť trasu od spomínaného parkoviska, vzhľadom na menšie stúpanie. Tiež náučný chodník s povesťou o Bohatierovi z Maglovca začína odtiaľto. Návrat by bol rovnakou cestou.

Naopak, ak by sme mali dostatok síl a času, môžeme si trasu predĺžiť o výšľap na neďaleké sopečné kopce Lysá stráž a Stráž.

Užitočné informácie:

Fotogaléria k článku

Najnovšie