Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mengusovská dolina. Foto Michaela Truhlíková
Mengusovská dolina. Foto Michaela Truhlíková Zatvoriť

Basecamp Na zimné Batizovské pleso, za banskými pamiatkami nad Pezinkom a Kozí kameň nad Svitom

V tomto vydaní basecampu vás pozývame na časť Tatranskej magistrály, ktorá už bude nasledujúci víkend sezónne uzatvorená. Môžete sa vybrať aj na nenáročná vychádzka na zrúcaninu Pustého hradu pri Sklených Tepliciach, výhľadový Kozí kameň nad Svitom a za banskými pamiatkami nad Pezinkom.

Aktuálne

Tip na túru

Najbližší víkend je posledný, kedy si môžete prejsť časť Tatranskej magistrály od Štrbského plesa po červenej značke na Popradské pleso, do sedla Ostrvy a popod Batizovské pleso na Sliezsky dom. Od 15. 12. bude platiť nový návštevný poriadok a na túto trasu sa bude vzťahovať nová sezónna uzávera.

Túto trasu v zimnej verzii prešla Michaela Truhlíková. Prespala na Zamkovského chate a pokračovala na Skalnaté pleso. V prípade, ak napadne viac snehu, na výstup na Popradské pleso je vhodné použiť zeleno značenú zimnú trasu a zvážiť aj výstup na Ostrvu.

Ďalšie tipy

  • Štiavnické vrchy: Nenáročná vychádzka na zrúcaninu Pustého hradu pri Sklených Tepliciach spod Kapitulských brál. Hrad vybudovali ako strážny v 13. storočí. Vystriedalo sa tu niekoľko majiteľov, zanikol na prelome 16. a 17. storočia, lebo stratil význam. Jeho zvyšky použili miestni obyvatelia na stavbu kostola.
    Pustý hrad nad Sklenými Teplicami

  • Malé Karpaty: Vladimír Lukačovič sa snažil prejsť nad Pezinkom počas jednej túry čo najviac lokalít s najviac zachovanými pozostatkami po ťažbe rúd v Malých Karpatoch. Niektoré si prešiel aj zvnútra. Časť trasy absolvoval aj po Pezinskom banskom náučnom chodníku.
    Pezinské baníctvo za jeden deň

  • Kozie chrbty: Kozí kameň je najvyšší vrchol pohoria Kozie chrbty, ktoré sa tiahnu západovýchodným smerom od Kráľovej Lehoty pri sútoku Čierneho a Bieleho Váhu po Jánovce za Popradom. Jeho poloha medzi najvyššími pohoriami Slovenska – Tatrami a Nízkymi Tatrami poskytne zaujímavé kruhové výhľady. Roman Matkovčík sa sem prešiel počas krátkych zimných dní.
    Kozí kameň - krátky zimný okruh zo Svitu

Tip na túru s deťmi

Červený domček na Lintavách je ikonické miesto v Malých Karpatoch neďaleko Stupavy a Lozorno. Práve od vodnej nádrže Lozorno sme si prešli nenáročný okruh s piknikom pri domčeku, cez vrchol Ohek s pamätníkom a na záver cez na lúky, z ktorých je pekný výhľad na Záhorie až po Schneeberg a na vodnú nádrž.

Skialp

Ľahká skialpová túra vhodná na začiatok sezóny, keď je už dostatok snehu na šliapanie ale ešte nie dosť na zjazd vo voľnom teréne. Vtedy pomôžu svahy lyžiarskeho strediska. Preto je túra tiež vhodná pre začiatočníkov a deti. Na trase sú dve horské chaty, no pozor, nie vždy sú otvorené.

Z fotogalérie

 Vihorlat z ranného Sninského kameňa
Vihorlat z ranného Sninského kameňa – Foto: Galéria / Alexander Daňo

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude polojasno až oblačno. Ojedinele, cez deň na západe miestami, slabé sneženie alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota -4 až 1 st. Na severe a Horehroní ojedinele aj chladnejšie.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, na viacerých miestach, sneženie alebo snehové prehánky. V nížinách cez deň aj dážď so snehom. Najvyššia denná teplota -2 až 3, na juhozápade miestami do 5 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Na horách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Vysoké a Západné Tatry
Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva nového snehu. Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená.

Pieniny
Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31. 12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie