Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Šikľavá skala. Foto - Andrea Grunská
Šikľavá skala. Foto - Andrea Grunská Zatvoriť

Basecamp Ľadopád na Šikľavej skale a v jaskyni Mažarná, vyhliadkový Zvolen nad Donovalmi a tajomný kláštor v lesoch

Aktuálne počasie praje tvorbe ľadopádu na Šikľavej skale v Slovenskom raji a v jaskyni Mažarná vo Veľkej Fatre. Pekné výhľady sú zo Zvolena a Malého Zvolena nad Donovalmi, na východe môžete navštíviť horu Zvir a rozhľadňu Eliášovka, a v národnom parku Aggtelek pozoruhodný kláštor, ktorý sa nachádza uprostred hôr a je starý takmer 800 rokov. S deťmi sa môžete vybrať na rozhľadňu pri Trenčíne či Čunovské jazerá.

Aktuálne

Tip na túru

Šikľavá skala v Slovenskom raji je v zime populárny turistický cieľ. Býva ozdobená monumentálnymi ľadovými cencúľmi, miestny vodopád tu v mrazivom počasí tzv. Šikľavský ľadopád. Dostanete sa k nej z Matejoviec nad Hornádom. Po návrate do obce sa oplatí prejsť po žltej značke do Markušoviec, na ktorej môžete obdivovať ďalšiu prírodnú atrakciu, Markušovský skalný hríb.

Ďalšie tipy

  • Ľubovnianska vrchovina: Henrich Tomáš absolvoval nenáročnú túru z Litmanovej na horu Zvir a rozhľadňu Eliášovka na slovensko – poľskej hranici. Z viacerých miest sú pekné výhľady na Vysoké Tatry a Levočské vrchy.
    Litmanová – hora Zvir – Eliášovka – Kremná v zime

  • Veľká Fatra: Jaskyňa Mažarná nad Gaderskou dolinou je jedným z miest, kde sa dá ísť počas zimných mesiacov pokochať krásou ľadových cencúľov. Bývajú natečené zo skalných terás cestou k jaskyni a aj pri samotnej jaskyni. Pri vhodných podmienkach sa tiež priamo v portáli jaskyne tvoria nádherní ľadoví mužíci. Andrea Morongová sa sem vybrala s deťmi. Môžete pokračovať aj ďalej na populárny vrchol Tlstá.
    Jaskyňa Mažarná v zime s deťmi

  • Slovenský kras / NP Aggtelek: Gabriela Ferencová sa vybrala kúsok za maďarské hranice za pozoruhodným kláštorom, ktorý sa nachádza uprostred hôr a je starý takmer 800 rokov.
    NP Aggtelek: Za tajomným kláštorom Martonyi

Tipy na túru s deťmi

V mrazivom počasí sme sa vybrali s sčasti zamrznutým Čunovským jazerám pri Bratislave, neďaleko maďarských a rakúskych hraníc. Nenáročná trasa po rovine prechádza okolo jazera Štrkovisko a Čunovského jazera, okruh začína aj končí v mestskej časti Bratislavy Čunovo. Ide o krajinársky pekný výlet, vhodný aj pre rodičov s menšími deťmi v kočíku.

  • Strážovské vrchy: Tatiana Filipková popisuje nenáročnú vychádzku, na ktorú môžete vziať aj deti. Rozhľadňa Dúbravka nad obcou Soblahov je vysoká 9,5 metra a leží na trase bývalej lesnej železničky, po ktorej dnes vedie cyklotrasa Trenčín – Soblahov – Trenčianska Turná – Selec. Časť obce, kde je postavená, miestni nazývajú Dúbravky – Jalovčina a podľa toho nesie meno aj samotná rozhľadňa. Súčasťou rozhľadne je prístrešok so sedením a ohnisko.
    Soblahovská rozhľadňa Dúbravka s deťmi

Skialp

Základné vybavenie na bežnú skialpovú alebo skitouringovú túru. Sú v ňom novšie, ale aj staré rokmi overené a doposiaľ neprekonané kúsky. Inšpirujte sa.

Zvolen a Malý Zvolen nad Donovalmi spája príjemný lúčnatý hrebeň s krásnymi výhľadmi na Veľkú Fatru a Nízke Tatry. V zime je vďačnou túrou na skialpoch alebo BC lyžiach.

Prečítajte si

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) tvrdí, že národné parky sú po spustení reformy v ekonomickom marazme. Reformu schválila Matovičova vláda a platí od 1. apríla 2022. Národné parky sú dnes samostatnými právnymi subjektmi a spravujú buď všetky štátne pozemky na svojom území, alebo časť z nich.

Denník N sa pozrel na to, ako to funguje v najväčšom komplexe divokej prírody v strednej Európe, v národných parkoch Šumava a Bavorský les na česko-nemeckej hranici. Oba parky spolu navštívi ročne takmer tri a pol milióna návštevníkov a obce na oboch stranách hranice za posledné roky v prípade Česka a za desaťročia v prípade Bavorska zažívajú po rokoch úpadku obdobie rozvoja a prosperity. To priamo súvisí práve s národnými parkmi na ich území.

Bavorský les a Šumava: Štát platí národné parky a chráni prírodu, návštevníci tam nosia peniaze

Z fotogalérie

Fackovske rano
Fackovske rano – Foto: Galéria / chamelleon

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polooblačno až oblačno, na severe a východe až zamračené a tam slabé sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota -3 až -8, ojedinele v údoliach -9 až -14 stupňov. Najvyššia denná teplota -1 až 4, v Žilinskom kraji a na východe miestami okolo -3 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, v južnej polovici spočiatku aj menej oblačnosti. Miestami, na severe na mnohých miestach, sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota -2 až -7, v údoliach ojedinele okolo -9 stupňov. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na severe a Horehroní miestami okolo -1 stupeň.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vo všetkých pohoriach platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
Nad pásmom kosodreviny je povrch snehu zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Niektoré úseky chodníkov sú pokryté súvislou vrstvou ľadu. Nad pásmom lesa je povrch snehu miestami tvrdý až ľadový. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stupačkách je miestami vrstva snehu a ľadu, v roklinách je viac vody, použite mačky a paličky.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach.

Najnovšie