Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Čengerky na Zadnom vrchu
Prístrešok Čengerky na Zadnom vrchu Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Čengerky na Zadnom vrchu

Turistická verejnosť sa do podhoria západnej časti Štiavnických vrchov veľmi nehrnie a ani tulákov tu veľa nezájde. A pritom oblasť skrýva rôzne pamiatky či zaujímavosti. Na väčšiu propagáciu ich miestni pospájali lokálnymi značkami. Na jednej z nich, nad obcou Bátovce, postavili prístrešok na Zadnom vrchu.

Poloha
Štiavnické vrchy: vrchol Zadného vrchu pri smerovníku Čengerky na náučnom chodníku z Bátoviec
Nadmorská výška
359 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.293339 ° SŠ
dĺžka: 18.780199 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre 1 osobu na stole, teoreticky - na lavičke
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodný zdroj na vrchole nie je zaznamenaný
Spojenie
Bátovce (bus), Pečenie (bus) - náučný chodník

Poloha a prístup

Vďaka hikingáckej kolegyni Danke som sa dozvedel o prístrešku nad obcou Bátovce v podhorí západnej časti Štiavnických vrchoch, ktorý ideálne zapadol do plánov na túlačku, keďže sa nachádza na turisticko-náučnom chodníku Mesto kráľovien, ktorý spája rôzne lokálne zaujímavosti.

Prístrešok sa nachádza na prvom z kopcov Štiavnických vrchov. Východne od dediny Bátovce, za vodnou nádržou Lipovina - Bátovce. Okolie ma lúčno-lesnatý charakter a poskytuje nádherné výhľady.

  1. Od dediny Bátovce sa dá dostať k prístrešku na Zadnom vrchu, resp. k smerovníku Čengerky, po zelenej značke náučného chodníka za asi 2 hodiny.
  2. Najbližší prístup je z obce Pečenice po zelenej značke a následne po zelenej značke náučného chodníka k smerovníku Čengerky, za 1,5 hodiny.

Objekt

Prístrešok na Zadnom vrchu je drevenej konštrukcie s rozmermi asi 3 x 1,5 x 2 m a so škridlovou strechou v tvare obráteného písmena L. Tým, žiaľ, plní len obmedzenú funkciu ochrany pred dažďom, pričom pred bočným dažďom asi ochráni len dosť slabo. Rovnako bočné steny sú bez výplne a tiež neprispievajú k ochrane ani len pred vetrom, o to viac, že prístrešok je na otvorenej lúke pri vrchole Zadného vrchu.

Prístrešok obsahuje jeden stôl a jednu lavičku. Na prespanie je vhodný len stôl, teoreticky aj úzka lavička. Súčasťou prístreška je odpadkový kôš (pozn. red.: kto ho vynáša?) a vrcholová schránka. Pri prístrešku sa nachádza ohnisko, lavičky a výhľadová mapa s názvom Vyhliadka TNCH Bátovce.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Vodný zdroj som v okolí nezaznamenal, keďže besiedka je na vrchole.

Zaujímavosti okolia prístreška Borovica

Výhľady

Okolie prístreška ponúka veľmi pekný, aj keď len polkruhový výhľad. Nielen na blízku vodnú nádrž a dedinu Bátovce a západný výbežok bočného hrebeňa Štiavnických vrchov (skupina Priesilu) nad obcami Čajkov, Devičany a ďalej za Pukanec, ale aj na severovýchodné časti Podunajskej pahorkatiny, kde dominujú veže jadrovej elektrárne Mochovce.

Ľochy

Prvým zaujímavým bodom na trase TNCH od Bátoviec k prístrešku sú vinohradnícke pivnice v časti Ľochy. Väčšina z nich pôvodne boli ústiami baníckych štôlní a neskôr našli využitie na uskladnenie vína, ktoré sú na to najideálnejšie. Nad mnohými z nich si majitelia postavili miestnosti na prespatie. Dnes poniektoré slúžia ako rekreačné domčeky.

Pečenický val – Val obrov

Druhou zaujímavou lokalitou po TNCH, smerom od Borovice do Pečeníc a ktorým sa dá priamo prejsť, je prazvláštny Pečenický val, alebo inak zvaný Val obrov.

O vale, ktorý sa tiahne Slovenskom severo-južným smerom, sa veľa historických prameňov nezachovalo. Jeho vznik sa odhaduje rôzne, napr. počas obdobia Veľkej Moravy, ale aj v období pred Kristom. Hovorí sa o ňom ako o pokračovaní Sarmatského valu z Maďarska.

Jeho parametre sú vcelku impozantné. Široký je 12 - 15 m, vysoký 2 - 3 m, v dĺžke až 60 km. V časti nad Pečenicami je veľmi dobre viditeľný a v roku 1963 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie