Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Snežienka
Prístrešok Snežienka Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Snežienka nad Serafínovom

Na dlhom úseku pred a za Veľkou Račou na hrebeni sa na slovenskej strane nenachádza žiadny objekt, kde by sa dalo skryť. Preto ako štartovacie miesto môže poslúžiť veľký krytý priestor za dedinou Svrčinovec, v jej časti Serafínov, na skok od hranice.

Poloha
Kysucké Beskydy: na okraji Skalité - časť Serafínov, v areáli strediska Snežienka pri ihrisku
Nadmorská výška
665 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.500323 ° SŠ
dĺžka: 18.968958 ° VD
» Mapa
Nocľah
Na stoloch 4 osoby, na zemi s nutnou vlastnou karimatkou asi 10 osôb
Prevádzka
trojsezonna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Vodný zdroj v okolí nebol zaznamenaný
Spojenie
Skalité, Serafínov (vlak, bus)
Zwardoň PL (vlak)
Dalšie info
v susedstve je malé ihrisko

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza na žltej TZT, medzi smerovníkmi Skalité, Serafínov a Zwardoň, sedlo. Je zároveň oddychovým miestom na kraji časti Serafínov obce Skalité, v areáli bývalého lyžiarskeho strediska Snežienka, preto som tak nazval prístrešok.

  • Zo Skalité, Serafínov po žltej TZT za 10 minút;
  • Zo sedla Zwardoň, po žltej TZT za 5 minút

Objekt

Prístrešok má tvar písmena V a je smerovaný ramenami k prístupovej ceste. Ramená sú navzájom kolmé a každé z nich má rozmery 8 x 4 x 5 metrov. Predná strana prístreška je otvorená, zadná časť má stenu v tvare malé V, čím vytvára kratšie závetrie. Sčasti je však vyplnené murovaným kozubom. Prístrešok je drevený a strecha je zase plechová. Podlahu tvoria dlaždice.

Jeho interiér okrem kozuba tvorí niekoľko drevených stolov s lavičkami po oboch stranách. Výhodou prístreška je, že je tu zavedená elektrina a je tu zásuvka. Miesto na spanie si tu nájde väčší počet turistov. Minimálne štyri osoby na stoloch a na zemi ďalších desať osôb.

Voda

Vodný zdroj som v blízkosti nezaznamenal. Ak viete o prameni, tak napíšte do diskusie k článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Vedľa prístreška sa nachádza oplotené mini ihrisko. Pri prístrešku sa nachádzajú dve informačné tabule o miestnej histórii, špeciálne o priebehu bojov počas SNP či o pôsobení nemeckej pohraničnej stráže. Nad prístreškom, na kraji lesa, sa nachádza zrenovovaný nemecký bunker z 2. svetovej vojny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš