Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kremencové skalky na Trninách. Foto – Soňa Mäkká
Kremencové skalky na Trninách. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Kremencové útesy v Tribeči, ruiny kláštora pri Podhájskej a menej známe miesta vo Vihorlatských vrchoch

Do tipov na víkendové túry sme vybrali menej známe, ale atraktívne miesta. Spoznajte kremencové útesy v pohorí Tribeč, skaly s rebríkmi neďaleko Banskej Bystrice, ruiny kláštora Mariánska Čeľaď pri Podhájskej alebo zrúcaninu hradu Tibava vo Vihorlatských vrchoch.

Aktuálne

  • V sobotu 17. februára sa uskutoční 22. ročník Zimných výstupov na vrcholy Malých Karpát, tentokrát na Drapliak pri Čachticiach. Z vrcholu je nádherný výhľad na Považský Inovec. Výstup organizuje jeden z autorov Hiking.sk Miroslav Svítek. Viac info

  • V Západných Tatrách zastrelil mladého medveďa pytliak. Viac info

  • Rokliny Slovenského raja sú od stredy opäť otvorené. Neplatí to pre ferratu Kyseľ, kde platí sezónna uzávera. Správa parku upozorňuje, že v roklinách je naďalej veľké množstvo vody a popadaných stromov. (tasr)

Tip na túru

Veľmi atraktívna túra v pohorí Tribeč vedie cez viaceré odkryté kremencové hôrky s výhľadmi, skalnými útvarmi a pokrútenými dubmi. Okruh začíname a končíme v Klátovej Vsi. Budeme sa pohybovať mimo značených turistických chodníkov, preto treba viac spolupracovať s mapou. Celá trasa leží v CHKO Ponitrie mimo rezervácií, voľný pohyb je tu teda legálny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Podunajsko: Anton Zahradník strávil tri dni v okolí obce Podhájska, známej termálnym kúpaliskom, kde v posledných rokoch pribudlo viacero nových značených trás. Môžete si pozrieť Žitavský luh s pozorovateľňou vtáctva, barokový most nad potokom Liska, 200-ročný dub Tankošský cer či ruina kláštora Mariánska Čeľaď.
    Trojdňová motanica okolím Podhájskej

  • Vihorlatské vrchy: Vihorlatské vrchy nie sú len o jazere Morské oko. Marián Jaššo prešiel ich časť ležiacu východnejšie takmer na slovensko – ukrajinskej hranici. Navštívil zrúcaninu hradu Tibava, miesto, kde stálo v minulosti hradisko a dedina Koňuš a uvidíte tu ešte zvyšky valov, Beňatinský travertín a odporúča aj výhľad z Paprtného vrchu.
    Stratený valal Koňuš (Podhoroď – Koňuš)

  • Kremnické vrchy: Tip od Tatiany Filipkovej na zaujímavé miesto neďaleko Banskej Bystrice. Nájdete tu podobné rebríky ako v tiesňavách Slovenského raja. Pôsobivé skalné bralá, úžiny, balvany zaujímavých tvarov a množstvo spadnutých stromov dotvárajú atmosféru tiesňavy. Kvôli sústave rebríkov, ktorými človek zdoláva skalné bralá, dostalo miesto prezývku “Malý Slovenský raj“.
    Trávny Ždiar „malý Slovenský raj“ a NCH Kremenia

Tipy na túru s deťmi

Neďaleko Bratislavy sa asi po hodine jazdy autom nachádza stolová hora Hohe Wand. Milan Války odporúča nenáročnú vychádzku na rozsiahly hrad Emmerberg z 12. storočia, sú z neho panoramatické výhľady na Hohe Wand. Samotná hora tiež ponúka viacero možností na nenáročné prechádzky.

Jana Bílešová odporúča výlet na Kalváriu nad Kysuckým Lieskovcom, ktorá je celá umiestnená v prírode. Prechádzku zastaveniami na asi 1,5 kilometri dlhom úseku zvládnu všetky vekové kategórie. Ak by sa vám prechádzka kalváriou málila, môžete pokračovať po žltej značke cez vzdialenejšie sedlo Rovne a potom zísť do Klubiny v Bystrickej doline. Alebo môžete pokračovať len po Rovne a odtiaľto sa nechať červenou značkou zaviesť k novej rozhľadni na Hladkom vrchu.

Príbeh od Patrika Slaninu

Ak dokázala spraviť takúto spúšť so zdravým a silným drevom, čo urobí na otvorenom priestore s nami? Uf, prehrabnem si vlasy a vyženiem negatívne myšlienky. Aj tak nemáme na výber, musíme pokračovať. Vracať sa na Chopok neprichádza do úvahy.

Z fotogalérie

Belianska trojica
Belianska trojica – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ postupne pribúdať oblačnosť, na severe na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na západe okolo +3 st. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na juhu miestami do 13 st.

V nedeľu bude väčšinou polooblačno až oblačno a zrážky ojedinele. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v údoliach ojedinele okolo -1 st. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na severe miestami okolo 5 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je na mnohých miestach tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.
Jánošíkove Diery sú priechodné no v niektorých úsekoch odporúčame stúpacie železá. Pri oteplení treba byť opatrný. Môžu sa uvoľňovať kusy ľadu!

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stúpačkách je miestami súvislá vrstva hladkého ľadu, použitie turistických mačiek je tak miestami nevyhnutné.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach a v okolí Babej hory a Pilska.

Najnovšie