Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Belianske Tatry zo stúpania na Spišskú Maguru. Foto – Soňa Mäkká
Belianske Tatry zo stúpania na Spišskú Maguru. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Malá Fatra pre začiatočníkov, Červenokamenské bradlo, Tomášovský výhľad a Spišská Magura zo Ždiaru

Cez víkend bude pokračovať teplé počasie. Ak chcete vidieť zasnežené končiare, vyberte sa na hrebeň Spišskej Magury s výhľadom na Ždiar a vrcholky Belianskych Tatier, na ľahký okruh do Malej Fatry či s dieťaťom na Zbojnícku chatu. Predjarnú prírodu si môžete pozrieť na náučnom chodníku Červenokamenské bradlo alebo v Slovenskom raji na Tomášovskom výhľade. Výhľady na Hornád si vychutnáte aj zo Skalky pri Kysaku v susedstve Obišovského hradu.

Aktuálne

  • Národný park Slovenský kras postaví v Zádieli turistickú útulňu. Prebuduje existujúcu terénnu stanicu, ktorá sa nachádza pri náučnom chodníku na konci Zádielskej tiesňavy.
    Viac info

  • Tohtoročné naplánované akcie v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu sa neuskutočnia. Lesníci budú cez skanzen odvážať stromy, ktoré plánujú rúbať kvôli lykožrútovej kalamite.
    Viac info

  • Slovensko zažíva extrémne dlhú sériu veľmi teplých dní. Vyrovnaný bol počet najdlhšej zimnej série dní s maximálnou dennou teplotou desať stupňov Celzia a viac.
    Viac info

  • Príroda sa tento rok prebúdza veľmi zavčasu, a to aj v Tatrách. Správa TANAP-u informovala, že vo vyšších polohách sa síce ešte nachádza sneh, v podhorí sa už objavili poniklece. Vykvitli tak o niekoľko mesiacov skôr, ako je bežné.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Okruh na hrebeň Spišskej Magury zo Ždiaru, od schátraného penziónu Tatra. Trasa je nižšej až strednej náročnosti, krajinársky veľmi vďačná. Vedie lúkami, neskôr lesom, potom odlesneným hrebeňom pohoria. Vedie ním turistická aj cykloturistická značka, v zime tu nájdeme široko upravenú bežkársku trasu. Výhľady na Belianske Tatry a Ždiar odtiaľto sú nádherné.

Ďalšie tipy

  • Slovenský raj: Okruh v Slovenskom raji od Michala Bukvaia vedie mimo roklín, môžete sa naň vybrať teda aj v tomto období, ak sa obávate ľadu. Zato vás privedie na ikonický Tomášovský výhľad a hrebeň Ihríka so zvyškami Hrabušického hradu, ktorý nikdy nedostavali, na Kláštorisko a priepasťovú jaskyňu Gackova diera (tiež Lievik), v okolí ktorej sa našli stopy osídlenia z mladšej stopy kamennej. Špeciálne odporúčam otvorený skalnatý hrebeň Ihríka s výhľadom na Hornád v hĺbke.
    Kláštorisko, Tomášovský výhľad a Ihrík z Hrabušíc

  • Biele Karpaty: Tatiana Filipková popísala náučný chodník okolo veľmi Červenokamenského bradla pri obci Červený kameň. Dĺžka chodníka je 1,5 kilometra a môžete si bradlo pozrieť zo všetkých strán. Zastávky na trase NCH sa venujú témam bradiel v Bielych Karpatoch, samotnému Červenokamenskému bradlu a prírodným rezerváciám a zaujímavostiam v okolí.
    NCH Červenokamenské bradlo a Pominovec

  • Malá Fatra: Klasický jednodňový okruh v Malej Fatre s najkrajším výhľadom na Veľký Rozsutec. V dobrom počasí je vhodný pre tých, čo začínajú so zimnou turistikou vo vyšších pohoriach. Nástup sa dá uľahčiť lanovkou do Snilovského sedla. Do batohu si nezabudnite pribaliť retiazkové mačky, čakan, teleskopické paličky a kvôli krátkym dňom sa zíde aj čelovka.
    Začínate so zimnou turistikou? Vyskúšajte okruh cez Veľký Kriváň, Chleb a Poludňový grúň v Malej Fatre

Tipy na túru s deťmi

Roman Matkovčík odporúča netradičné výhľady na údolie Hornádu z vápencového brala Skalka, týčiaceho sa medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. Na vyhliadku vás dovedie odbočka zelenej značky. Ak budete trpezliví, uvidíme kľukatiť sa vlaky na trase Kysak - Margecany. Údolie riečky Svinky preverí odvahu zdolania rozvodnenej rieky použitím lanového mosta. Ako čerešnička sa ponúka zrúcanina Obišovského hradu.

Zbojnícka chata je dobrý turistický cieľ s dieťaťom, ktoré už má niečo nachodené. Túra zo Starého Smokovca trvá bežným turistickým tempom asi 6,5 hodiny. Skrátiť sa dá použitím pozemnej lanovky na Hrebienok. Potrebovať budete retiazkové mačky a čelovky. Chata v polceste je výborná zastávka na oddych, zohriatie a doplnenie energie.

Príbeh od Bora Tomisa

„Čo však bolo priam neuveriteľné, bola hmla. Lebo to, čo bolo vonku, som ešte nikdy v živote nevidel. Ak to trošku preženiem, tak som mal najprv dojem, že buchnem hlavou do mliečneho skla. Nemal som žiadne obavy, lebo som vedel, že som len nejakých šesťdesiat krokov od chaty plnej ľudí, a tak som pomaličky schádzal tou čľapkanicou a schádzal a schádzal, až som si uvedomil, že už schádzam akosi dlho." píše Boro v príbehu, ktorý môžete nájsť aj v knihe Karpatské horské.

Z fotogalérie

Večer pri vežičke
Večer pri vežičke – Foto: Galéria / Vladimír Lukačovič

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. V priebehu dňa od západu ubúdanie zrážok.

Najnižšia nočná teplota bude 10 až 5, v údoliach ojedinele okolo 3 st. Najvyššia denná teplota 8 až 13, na juhu miestami do 15 st. Na severe a na Záhorí môže fúkať vietor okolo 12 m/s, v nárazoch okolo 18 m/s (65 km/h). Na horách nad pásmom lesa bude búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, na strednom a východnom Slovensku miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie.

Naďalej teplo, najnižšia nočná teplota 6 až 1, na východe do 9 st. Najvyššia denná teplota bude 10 až 15 stupňov, na severe a Horehroní môže byť chladnejšie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je na mnohých miestach tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.
Niektoré úseky chodníkov sú premočené a blatisté treba zvýšiť opatrnosť.

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na niektorých miestach v roklinách a na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva ľadu - HZS odporúča používať turistické mačky a paličky. Následkom teplého a upršaného počasia je v roklinách zvýšená hladina vody. V roklinách a na chodníkoch sú na niektorých miestach popadané stromy, prechod týchto miest môže byť náročný.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach a v okolí Babej hory a Pilska.

Fotogaléria k článku

Najnovšie