Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Havrania skala. Foto - Soňa Mäkká
Havrania skala. Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Cez Veľkú noc bude veľmi teplo a veterno, prinášame rozšírený zoznam tipov na túry s deťmi

Počas veľkonočných sviatkov budú teploty presahovať dvadsať stupňov, pripravte sa však na silný vietor, najmä nad pásmom lesa. Keďže sú školské prázdniny, rozšírili sme obvyklý zoznam tipov na túry s deťmi. Vezmite ich na Havraniu skalu v Súľovských skalách, k jaskyniam Malá a Veľká Pec, do geoparku pri Gánovciach, k tatranským vodopádom či na malokarpatskú Veľkú Baňu.

Aktuálne

  • Riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel sa obáva, že by medvede mohli začať považovať človeka za svoju potravu a preto ich bude potrebné strieľať. Experti to označujú za ničím nepodložený výmysel.
    Viac info

  • Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko organizuje počas najbližšieho mesiaca viacero podujatí venovaných poznávaniu vtáctva.
    Viac info

  • Lesníci v TANAP-e rúbali v rezerváciách Bielovodská dolina a Pavlová. Majú výnimku, ktorá im povoľuje spracovať v týchto rezerváciách kalamitu, nie však ťažiť zdravé stromy. Na mieste sme sa presvedčili, že rúbali aj v najvyššom stupni ochrany.
    Viac info

  • V Slovenskom raji zvýšia vstupné do roklín, najviac zaplatíte za vstup do Suchej Belej. Po novom bude súčasťou poplatku aj poistenie zásahu Horskej záchrannej služby a úrazové poistenie. Nové ceny platia od 1. apríla.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • V Slovenskom raji vymenili drevené rebríky v roklinách Suchá Belá a Malý Kyseľ. Novinkou je agátové drevo namiesto smrekového, malo by dlhšie vydržať.
    Viac info

Tip na túru

Podskalský Roháč je stolová hora v južnej časti Súľovských vrchov. Hoci je to rezervácia, môžete sem vystúpiť náučným chodníkom. Ide o veľmi pekný poldenný výlet nádherným prostredím skalného mesta, s výhľadmi do všetkých svetových strán. Skoro na jar tu môžete obdivovať aj poniklece.

Ďalšie tipy

  • Slovenský raj: Medzi veľmi málo známe a navštevované miesta v Slovenskom raji určite patria vodné plochy. A to aj napriek tomu, že práve vodný živel v kaňonoch preslávil nádherný kút Slovenska. Ale tiché stojaté vody majú svoje genius loci a určite stoja za návštevu. Henrich Tomáš pozýva ku krajinársky veľmi vďačným vodným nádržiam Hansjakubová a Blajzloch. Prejdete si aj kaňon Veľkej Bielej vody, Kopanecké lúky a náučný chodník Mokrade Hnilca.

Hansjakubová a Blajzloch

  • Štiavnické vrchy: Vladimír Prutkay odporúča výlet v turisticky menej známej oblasti Štiavnických vrchov. Navštívil pár viac-menej neznámych kopcov, les pralesovitého charakteru a pár vodných mlynov.

Bohunický a Jabloňovský Roháč - okruh z Bohuníc

  • Malá Fatra: Vybehnúť na hrebeň Malej Fatry zo Šútova je podľa Tomáša Deneša jeden z najkrajších „rýchlych prístupov“ na hrebeň tohto populárneho pohoria. Cestou si pozriete aj Šútovský vodopád, Mojžišove pramene a na hrebeňovej časti vás čakajú krásne široké výhľady. Zastaviť sa môžete na zrekonštruovanej Chate pod Chlebom.

Cez Šútovský vodopád na Chleb a Velký Kriváň

Tipy na túru s deťmi

Súľovské vrchy nie sú len veľmi populárny okruh skalami na Súľovský hrad. So synčekom Maťkom sme sa vybrali na neznačenú vyhliadku Havrania skala nad Kostolcom. Pripravte sa na strmší výstup, no výhľady aj vrcholová skala sú pekné a obzreli sme si ďalšie zaujímavé skaly v okolí. Hoci je chodník mimo značiek, pohybujeme sa v 2. stupni ochrany, kde to je povolené.

Studený potok tvorí známe Vodopády Studeného potoka aj Obrovský vodopád, ktoré v okolí Hrebienka a cestou na Zamkovského chatu obdivujú tisíce turistov. Oplatí sa však túra popri potoku už od Tatranskej Lesnej, najmä na jar, keď je veľa vody.

V hornej časti výletu sa môžete zastaviť na Rainerovej útulni na Starolesnianskej poľane. Odtiaľto môžete pokračovať na Hrebienok a do Starého Smokovca, alebo sa prejsť ešte na Zamkovského chatu popri spomínanom Obrovskom vodopáde a s krásnym výhľadom do Veľkej Studenej doliny.

Veľká Baňa je neznačený kopec nad bratislavskou Račou. Cestou sa môžeme s deťmi zastaviť na Dolnom Červenom kríži pri veľkom prístrešku prepojenom s malou rozhľadňou. Odtiaľ nasleduje krátky prudší výšľap na vrcholový hrebienok s obmedzenými výhľadmi. Neďaleko vrcholu sa nachádzajú zvyšky po bani, kde sa ťažil limonit.

Veľmi atraktívny výlet pre deti z historického aj geologického hľadiska od Romana Matkovčíka. Na podhorí Vysokých Tatier sa v obci Gánovce našla skamenená výplň lebky neandertálskej ženy, odtlačky rastlinstva a fosília zubov mamuta (mastodonta). V geoparku sa deti môžu zahrať. Pokračujeme na koniec obce, kde sú minerálne pramene - vrty a travertínová kopa.

V severnej časti Malých Karpát si môžete pozrieť viacero zaujímavostí v Dobrovodskom krase, ktoré by mohli nadchnúť aj vaše deti. Vezmite ich na Orlie skaly, ku ktorým vedie miestne značenie. Ide o prírodnú rezerváciu s peknou vyhliadkou. Naše deti najviac zaujali jaskyne Malá Pec a Veľká Pec. K tým vedie náučný chodník. V lese leží aj hrob baróna von Wattenwyl.

Z fotogalérie

Ako si veverička stromová
Ako si veverička stromová – Foto: Galéria / nirudvega

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach miestami 7 až 3 st.

V nedeľu bude prevažne polooblačno a opäť mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v údoliach miestami okolo 6 st. Najvyššia denná teplota 20 až 25, na severe miestami 18 st.

Po oba dni bude na horách nad pásmom lesa fúkať prudký až búrlivý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa Strediska lavínovej prevencie hrozí nebezpečenstvo lavín na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom mechanickom zaťažení. Vplyvom pokračujúceho oteplenia možno na extrémne strmých svahoch očakávať samovoľné lavíny na naslnených svahoch. Kombinácia dosiek a vankúšov z naviateho snehu, ktorý sa topí, je veľmi zradná.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je v najvyšších polohách tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu HZS odporúča na turistiku kompletný zimný výstroj. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
HZS neodporúča pohyb vo vrchnej časti (od hranice snehu) Ferraty HZS na Martinské Hole - hrozí prepadnutie do potoka a pád základových splazov zo strmých bokov ferraty.

Veľká Fatra
Na turistiku je potrebný kompletný zimná výstroj. Snehová pokrývka začína od 1300 m n.m. Vplyvom dažďa a oteplenia aj na hrebeni môže dôjsť k pádu základových lavín. Vplyvom predchádzajúcich daždivých dní sú TZCH pod hranicou snehu rozmočené, blatisté a šmykľavé. Nad hranicou snehu počítajte so starým zľadovateným podkladom.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Obzvlášť náročný je prechod rokliny Veľký Kyseľ, kde treba v dôsledku množstva popadaných stromov rátať s dostatočnou časovou rezervou. V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom došlo k poškodeniu celého turistického chodníka aj so zaisťovacími reťazami. Dolina Tiesňavy je preto dlhodobo uzatvorená.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie