Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hajnáčsky hradný vrch, Cerová vrchovina. Foto - Martin Baniari
Hajnáčsky hradný vrch, Cerová vrchovina. Foto - Martin Baniari Zatvoriť

Basecamp Kratšie výlety: Hrad Hajnáčka, rozhľadne, Červená a Biela skala, Matka Božia a Štúrova lavička

Cez víkend bude naďalej chladnejšie a najmä v sobotu môže aj pršať, do tipov na túry sme preto vybrali viacero kratších cieľov. Navštívte hrad Hajnáčka v Cerovej vrchovine, rozhľadňu pri Pavčinej Lehote alebo na Veľkom Lopeníku, náučný chodník Horšianska dolina alebo Molpír, Štúrovu lavičku nad Modrou, Červenú či Bielu skalu a ruinu železiarne Františkova huta pri Podbieli či vyhliadku Matka Božia v Slovenskom raji.

Aktuálne

  • V pondelok 15. apríla skončila tohtoročná skialpová sezóna, zimná turistická a horolezecká sezóna. Do tatranského vysokohorského prostredia sa budú môcť turisti a horolezci vrátiť 1. júna, čo je o dva týždne skôr ako v minulosti. Pripravili sme prehľad toho, čo je dovtedy v Tatrách povolené.
    Viac info

  • Od utorka 16. apríla platí zákaz vstupu do lesov Tribeča na území viacerých obcí Topoľčianskeho a Zlatomoravského okresu. Dôvodom je rozšírenie afrického moru ošípaných do pohoria.
    Viac info

  • Dohoda KDH s Tomášom Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky. Úprava odstrelu má veľmi voľné pravidlá, vnadiská pre diviaky, na ktoré chodia aj šelmy, ostanú.
    Viac info

  • V nedeľu 14. 4 napadol medveď dvoch turistov na Poľane pri Želobudzkej skalke. Zviera zaútočilo dva razy, podľa jedného z turistov bolo však najťažšie 20-minútové čakanie na pomoc. „Báli sme sa, že sa znovu vráti, že nás nájde podľa pachovej stopy.“
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Dvojdňová aprílová túlačka od Martina Baniariho. Navštívil hrad Hajnáčka, Steblovu skalu aj Soví hrad. Viaceré výrazné skalné útvary a hlavne malebné dubové lesy Martina očarili natoľko, že sa pohorie pre neho stalo objavom roka.

  • Malé Karpaty: Zdeno Vasilišin absolvoval výlet s pracovným názvom Literárno-prírodovedná prechádzka ponad Modru. Navštívil krížovú cestu, ktorá rešpektuje kultúrnu identitu Modry spojenú s vinárstvom, vinohradníctvom, kameňom, keramikou a hlinou, Štúrovu lavičku, chránené jarabiny oskorušové či osamelý kamenný dom z 20-tych rokov minulého storočia, ktorý patril spisovateľovi Vincentovi Šikulovi.

Ďalšie tipy

  • Slovenský raj: Menej navštevovaný cieľ na severovýchodnom okraji NP Slovenský raj popisuje Roman Matkovčík. Výhľad z vyhliadky Matka Božia na rovnomennom kopci prirovnáva k známemu Tomášovskému výhľadu. Najkratšia trasa vedie z Novoveskej Huty cez vŕšok Medvedia hlava.
    Matka Božia a Medvedia hlava z Novoveskej Huty

  • Orava: Tatiana Filipková odporúča náučný chodník Biela a Červená skala z oravskej obce Podbiel. Ide o dve samostatné lokality, nenáročné na výstup. Neďaleko obce stojí Františkova huta (lokálne Hámor) je technická pamiatka, ruina továrenskej haly železiarne (železnej huty) z roku 1836 a v samotnej obci pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Bobrova raľa (roľa). Ide o najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe. Uchovalo sa 64 dreveníc (niektoré zdroje uvádzajú 74) a za pamiatkovú rezerváciu bol areál vyhlásený v roku 1977.
    Biela a Červená skala z Podbiela

  • Štiavnické vrchy: Anton Zahradník odporúča Horšiansku dolinu, ktorá sa nachádza v severnej časti Podunajskej pahorkatiny, severovýchodne od Levíc. Riečka Sikenica v dĺžke približne 8 km vytvorila eróznou činnosťou v andezitoch a v sprašovej tabuli Hrona kaňon hlboký až 80 metrov, pričom skalné bralá dosahujú na viacerých miestach výšku až 30 metrov. Môžete sa popri nej prejsť náučným chodníkom.
    Kmeťovce – Horšianska d. – Kalinčiakovo

Tipy na túru s deťmi

Veľký Lopeník v Bielych Karpatoch odporúča Jana Bílešová ako vhodný turistický cieľ pre rodiny s deťmi, ktoré sú zvyknuté aspoň trochu na stúpanie do kopca. Na Lopeníku sa nachádza rozhľadňa. Na trase sú lúky bohato zakvitnuté púpavami a prístrešok.

  • Malé Karpaty: Lukáš Varšík prešiel s deťmi Náučný chodník Molpír. Molpír je zrevitalizované hradisko zo staršej doby železnej nad Smolenicami. Na trase sú krásne výhľady na Smolenický zámok a do doliny Hlboča.
    Jarný Molpír s deťmi

  • Nízke Tatry: Daniela Mäkká prešla náučný chodník neďaleko Pavčinej Lehoty, je tu vyhliadková veža s výhľadmi na Vysoké Tatry, Západné Tatry, Malú Fatru, Nízke Tatry a Veľkú Fatru, časť trasy vedie cez prírodnú rezerváciu Jelšie, ktorá leží na západ od riečky Demänovky.
    Náučný chodník Pavčina Lehota

Prečítajte si

Spomienka na jarnú túru na kopec Bučková so zakrpatenými dubmi a kratšie skalné pásmo Tri stodôlky / stodúlky. Bučková aktuálne leží v Prírodnej rezervácii Pralesy Slovenska a štátna ochrana prírody do nej na tomto mieste nepovoľuje vstup, hoci mapovatelia pralesov, OZ Prales, navrhovali ponechať voľný vstup. Podarilo sa však vyznačiť trasu na chodník Zámok, ktorý leží oproti, môžete ju teda obdivovať odtiaľ. Skalný útvar Tri stodôlky /stodúlky je voľne prístupný.

Z fotogalérie

Obláčiky
Obláčiky – Foto: Galéria / Marián Béreš

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky, v polohách nad 1000 m, na západe a severe územia prechodne už nad 600 m, sneženie. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v údoliach ojedinele okolo -1 st. Najvyššia denná teplota 10 až 15, v Trenčianskom, Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní zväčša okolo 8 st.

Vo vyšších polohách môže prechodne fúkať búrlivý vietor.

V nedeľu budú miestami, najmä na severe, dážď alebo prehánky, od výšky 900 m bude snežiť, na severe to môže byť už od 500 metrov. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v severnej polovici územia a na Horehroní miestami okolo -2 st. Najvyššia denná teplota 8 až 13, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a na Spiši len 3 až 8 st. Silnejšie fúkať bude na východe, v nárazoch do 20 m/s.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa Strediska lavínovej prevencie je vo Vysokých Tatrách vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Západné a Nízke Tatry majú 1. stupeň. Tendencia je zotrvalá.

Vysoké a Západné Tatry

V pondelok 15. apríla skončila tohtoročná skialpová sezóna, zimná turistická a horolezecká sezóna.

HZS upozorňuje, že povrch snehu je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu HZS odporúča na turistiku kompletný zimný výstroj, povrch snehu je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Vo vyšších polohách sa nachádzajú snehové polia.

Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin.

Kremnické vrchy Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie