Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad z vrcholu Čiernej hory na Šariš s pohorím Čergov na horizonte, vľavo vidieť Branisko. Foto - Anton Zahradník
Pohľad z vrcholu Čiernej hory na Šariš s pohorím Čergov na horizonte, vľavo vidieť Branisko. Foto - Anton Zahradník Zatvoriť

Basecamp Skalné vyhliadky Čiernej hory, tatranská Svinica, hrebeň Brankova a Bobrí hrad

Do tipov na víkendové túry sme vybrali zaujímavosti pohoria Čierna hora, kde je viacero skalných vyhliadok, ale aj rozľahlé lúky a historické pamiatky. Za túru stojí aj Brankovský vodopád a hrebeň Brankova nad hlavným ťahom z Donovál do Ružomberka. Deti vezmite na rozhľadňu Hniezdo a Bobrí hrad či do populárnej Prosieckej a Kvačianskej doliny. V Tatrách môžete absolvovať výstup na výhľadový štít Svinica z poľskej strany.

Aktuálne

  • V dňoch 19. - 24. mája sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na obnovu historického lavínového pamätníka (1935) v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier.
    Viac info

  • Horská služba Kremnické vrchy upozorňuje návštevníkov strediska Skalka, aby dodržiavali a nepoškodzovali obchádzkovú trasu cez stavenisko Towercom. Obchádzková trasa je podľa Horskej služby Kremnické vrchy veľmi zaujímavá z pohľadu turistiky a prechodom cez stavenisko návštevníci ohrozujú svoje zdravie a život.
    Viac info

  • Národný park Muránska planina upravil prístup k populárnemu sysľovisku Biele vody. Od parkoviska v obci sa naň dostanete novým turistickým chodníkom alebo vláčikom, ktorý je zadarmo.
    Viac info

  • Odborníci na medvede hovoria, že otázka, či je medveď na Slovensku premnožený, nie je správna. Netreba sa pozerať na Slovensko ako celok, ale na menšie územia.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Pohorie Čierna hora leží medzi Braniskom, Volovskými vrchmi, Šarišskou vrchovinou a Košickou kotlinou. Turistom ponúka viaceré atratívne miesta. Anton Zahradník navštívil počas trojdňovej túlačky skalné mesto Koľvek, najvyšší bod Čiernej hory, Malolodinské a Hornádske lúky, ruiny Štefanskej huty, Obišovský hrad, Rozsypanú skalu aj vyhliadku Skalka.

Ďalšie tipy

  • Nízke Tatry: Celodenná pestrá túra, kde uvidíme Brankovský vodopád, najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách. Voda prepadá cez 55 metrov vysokú Kuruckú skalu. Na trase sú aj rozľahlé horské lúky a krásny divoký hrebeň Brankova s úzkym chodníkom, solitérnymi skalami a hustým lesom.
    Brankovský vodopád a hrebeň Brankova

  • Vysoké Tatry z Poľska: Roman Matkovčík sa vybral na Svinicu, ktorá je najzápadnejším štítom Vysokých Tatier, teda leží na ich rozhraní so Západnými Tatrami. To umožňuje zaujímavé kruhové výhľady do dolín a na okolité štíty. Leží na poľsko-slovenskej hranici, no značený chodník vedie iba z Poľska.
    Svinica a Kondratova kopa zo Zakopaného

  • Malé Karpaty: Danka Laciková spojila do jedného okruhu strednej náročnosti štyri atraktívne skalné vrcholy s výhľadmi v Plaveckom krase: Starý plášť, Kršlenicu, Čiernu a Jeleniu skalu.
    Okruh cez štyri skalnaté vrcholy Malých Karpát

Tipy na túru s deťmi

Obľúbená liptovská klasika vedie z Prosieku cez Prosiecku dolina, kde voda svojou činnosťou vytvorila unikátnu tiesňavu s typickými krasovými útvarmi a nádhernými scenériami. Z doliny na chvíľu odbočíme k vodopádu v slepej dolinke Červené piesky. Nasleduje planina Svorad porastená kvetmi, s výhľadom na Západné Tatry. Z Veľkého Borového pokračujeme do Kvačianskej doliny, na hornom úseku je tiesňava Borovianka, potok tu vytvára typické obrie hrnce. Nasleduje populárna zastávka pri vodných mlynoch na Oblazoch a zostup lesnou cestou s výhľadmi do doliny.

  • Podunajsko: Martina Haratíková objavila pri Malinové na Podunajskej nížine rozhľadňu Hniezdo a Bobrí hrad. Atrakcie a sú z dreva a sú súčasťou náučného chodníka, s názvom Na dobrej stope. Z rozhľadne je výhľad na Malý Dunaj a lužné lesy, k rieke sa dá prejsť.
    Prechádzka na rozhľadňu Hniezdo a Bobrí hrad

Tipy na cyklotúru

Vladimír Prutkay detailne popísal cyklotrasu Ponitrianska magistrála od Nových Zámkov cez Nitru do obce Výčapy - Opatovce. Odtiaľto sa autor vybral ešte na Oponický hrad, z ktorého sú pekné výhľady. Cyklotrasa je vedená zväčša po hrádzi rieky Nitra.

  • Kysuce: Jana Bílešová odporúča cyklotrasu, ktorá z Novej Bystrice až do Riečnice, ktorá sa nachádza neďaleko vodnej nádrže Nová Bystrica. Na trase je aj kostolík, ktorý sa ako jediný zachoval z celkovo troch kostolov, ktoré mala kedysi Riečnica - obec, ktorá sa rozprestierala na svahoch, ktoré pohltila vodná hladina nádrže.
    Cyklistika s malými deťmi nad Bystrickou dolinou

Z fotogalérie

Borovica
Borovica – Foto: Galéria / Lukáš Varšík

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ premenlivá, spočiatku miestami až veľká oblačnosť. Miestami prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 st, v údoliach ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Orave a pod Tatrami okolo 17 st.

V nedeľu polooblačno až oblačno, cez deň miestami prehánky, ojedinele búrky, aj intenzívne. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v údoliach miestami okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 20 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách je súvislá snehová pokrývka. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Sezónna uzávera v TANAP-e platí do 31. 5.

Malá Fatra
Od 1. marca platí jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin.

Kremnické vrchy Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie