Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Z Okraglice na západ - pokračovanie Pienin v Poľsku. Foto - Peťo Nový
Z Okraglice na západ - pokračovanie Pienin v Poľsku. Foto - Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Tri koruny, veselý cintorín, Kremnický štít a bralo Krasín

Do tipov na víkendové túry sme vybrali ikonický vrchol Tri koruny v Pieninách, z ktorého sú krásne výhľady, veselý cintorín v Hornom Tisovníku, vápencové bralo Krasín nad Dolnou Súčou či Kremnický štít. Deti môžete vziať na náučný chodník nad Telgártom. Cyklistom odporúčame atraktívny okruh zaujímavými miestami v okolí Bratislavy alebo v podhorí Slanských vrchov, kde uvidia jazero Izra, zrúcaninu Slanského hradu či zaujímavú sýpku v Slanci.

Aktuálne

  • Aktualizovali sme vrstvu chránených území v Turistickej mape. Obsahuje veľkoplošné a maloplošné chránené územia, územia európskeho významu, chránené vtáčie územia a ramsarské lokality.
    Viac info

  • Turisti z KST Kremnička obnovili lavínovú mohylu nad Halašovou jamou. Kamenný pamätník sa nachádza priamo pri chodníku z Trangošky na Chatu M. R. Štefánika v Nízkych Tatrách.
    Viac info

  • Stredisko lavínovej prevencie vyhodnotilo uplynulú lavínovú sezónu ako mimoriadne teplú, ale intenzívnu. Zaznamenali množstvo lavínových nehôd, základové lavíny, mokré lavíny, veľké lavíny, ktoré opäť zasiahli prístupové cesty k chatám, aj obdobia relatívneho kľudu s tvrdým snehom.
    Viac info

  • Prehľad otázok a odpovedí k zmenám, ktoré prináša novela o jednoduchšom odstrele medveďov. Novela zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane začne platiť ihneď po uverejnení v Zbierke zákonov.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Tri koruny sú symbolom celých Pienin, menšieho pohoria bradlového typu, ktoré sa z časti nachádza v Poľsku a z časti na Slovensku. Pretína ho hraničná rieka Dunajec. Najvyššia "koruna" je v strede, nazýva sa Okraglica. Poskytuje famózne kruhové výhľady, kvôli čomu je na nej vybudovaná kontroverzná, no funkčná kovová vyhliadková plošina. V májovej sviežej zeleni sa sem vybral Peťo Nový.

Cimitirul Vesel alebo po našom Veselý cintorín v Rumunsku je u nás relatívne známy cintorín vďaka farebným a často aj vtipné ladeným motívom na náhrobných krížoch. No málokto tuší, že podobný cintorín máme aj na Slovensku, dokonca dva - v Hornom a Dolnom Tisovníku. Henrich Tomáš na tejto túlačke v pohorí Ostrôžky navštívil aj Náučný chodník Tuhár – Bralo – Bralce a obec Nedelište so zaujímavými terasovitými políčkami.

Ďalšie tipy

  • Biele Karpaty: Dolná Súča neďaleko Trenčína sa môže pochváliť veľmi peknou dominantou, vápencovým bralom Krasín, ktoré je prírodnou rezerváciou, so zrúcaninou hradu. Bralom a jeho okolím sprevádza návštevníka Náučný chodník Janka Miklasa, pomenovaný podľa miestneho skladateľa, hudobníka, novinára a básnika. Z brala sú pekné výhľady na Dolnú Súču a Biele Karpaty, zvyšky hradu sú len nepatrné, no v teréne sa dajú rozpoznať.
    Bralo Krasín nad Dolnou Súčou

  • Veľká Fatra: Prechod divočinou Šípskej Fatry, jej menej známych chodníčkov a odbočiek, zaujímavé stretnutia a noc v altánku, ktorý je snom každého vyčerpaného turistu. To všetko a ešte viac zažil Miloš Hajdin na dvojdňovom putovaní z Ľubochne cez Havran, Ostré, Hrdoš, Kečky, Radičinú a Čebrať až do Ružomberka.
    Májový prechod Šípskej Fatry

Tipy na túru s deťmi

Aj pri Kremnici môžete vystúpiť na štít. Vyberte sa s Andreou Morongovou pozrieť na malebné lúky v okolí Kremnického štítu, na trase sú aj zaujímavé skalné vyhliadky. Na jednej z vyhliadok je doslova letecký pohľad na Kremnicu.

  • Nízke Tatry: Eva Dučaiová objavila nový okružný náučný chodník nad Telgártom ku krížu na kopci Ždiar, pozreli si aj dolinu Zubrovice s potokom a výdatným prameňom zachyteným v studničke.
    Kríž nad Telgártom na Voglovom chodníku

Tipy na cyklotúru

V Bratislave a blízkom okolí je veľa cieľov dostupných bezpečne na bicykli. Moje obľúbené sú rieka Morava, Vysomarch, Dunaj, Schlosshof, Malé Karpaty, Tyršák, Malý Dunaj, bratislavské mosty, Hainburg, letisko a ešte veľa ďalších. Daniela Mäkká ich prepojila do jednej peknej dlhej pestrej cyklotúry.

  • Slanské vrchy / Východoslovenská nížina: Marián Jaššo absolvoval stredne náročnú cyklotúru podhorím Slanských vrchov. Uvidíte tu jazero Izra, zrúcaninu Slanského hradu či zaujímavú sýpku v Slanci. Cyklotúra vedie cez viaceré obce, zaujímavé perličky z ich histórie Marián taktiež uvádza v článku.
    Podhorie Slanských vrchov 15

Z fotogalérie

Skrývačka
Skrývačka – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo dážď, najmä na západnom a strednom Slovensku. Ojedinele búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st., na Orave, pod Tatrami a na Horehroní ojedinele chladnejšie.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo dážď. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 21 st.

Fúkať bude iba slabý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Na horách treba počítať s možnosťou búrky.

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách sú ešte miesta so súvislou snehovou pokrývkou. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebná kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Sezónna uzávera v TANAP-e platí do 31. 5.

Malá Fatra

Od 1. marca platí jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra

Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin.

Kremnické vrchy

Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Via Ferraty Komín sú na Skalke sú od 11.11.2023 do 1.6.2025 zatvorené. Otvorená je iba novšia časť Via Ferratového sveta od 1.5.2025.

Slovenský raj

V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny

Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie