Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pes v NP

Beta

Peter máš pravdu, ale... :-) aj medveďa robia "pobytové znaky". Tí prefíkanci chcú mať svoju jedáleň čistú, tak vždy svoje veľké "znaky" nechajú na turistických chodníkoch. Kvôli ním musíš dať pozor dvakrát: aby si sa nestrepal do medvedieho pobytového znaku a aj aby si nepadol do jeho rúk (láb), lebo pravdepodobne táto šelma sedí niekde v blízkosti a sa na Teba pozerá. Pravdu hovoriac časť poľských psov (mala časť :-)) pohybujúcich sa vo vašich NP je tam preto, že ja všetkým u nás hovorím, že u vás je povolené ísť na túru do NP so psom (u nás nie je povolené) - ale odteraz budem mlčať :-(((

Peter61

keby aspon tie pobytove znaky na chodnikoch pozbierali alebo odkopli daleko do lesa.
Ale do NP asi psickari nechodia so sackom. Potom musim chodit triezvy, aby som sa nestrepal do psieho pobytoveho znaku.

Marián Porkert

Vždy platí výrok istého pána, že "Pes je len chudák vlk, ktorého človek znetvoril na svoj obraz".

Olmeba

Typický dôkaz toho, že už aj borderky sa stali módnym plemenom :/
Som rada, že také nevlastním :)

Peter61

@ PaliT 16:38 : ak by niketo bral tie tvoje srandicky vazne, tak :

  • najvacsi dostrel ma smaozrejme stekot
  • pach moze byt sk.wikipedia.org/wiki/Odviatevetrom(film), na druhej strane pohytove znaky ( moč, lezovisko, typicky pach vykalov, pach z paraanalnych zliaz a pod.)
  • ten vyzor samozrejme tiez, al ten mizne rychlo a bez stopy
    A este raz opakujem, tieto srandicky, ktorymi tu bavis publikum, su ine kavicka, ako NPR, napr.subnivalne pasmo Tatier a pod.
    Ja tiez viem pridat aktualny pohlad z okna sidla PREVYK, o.z. na lesny pozemok v 1.st. ochrany, kde sa mi opat pasie srna pri cesticke , kde sa denne vencia pribuzni vlka a sliedia pribuzni tigra. Serie ju to asi ako lansky sneh. A nemusi mat ani celovku, lekarnicka a pistalku. Nie je sprosta, vie, ze ju tu nikto nebude strielat.
PaliT

Ja si robím, samozrejme, srandu. Pes je v prvom rade zviera, potom pes, potom je to rasa, v tomto poradí je určené jeho správanie.

Na druhej strane dosť pozorujem prírodu v jej vzťahoch a niektoré tvrdenia mi pripadajú až úsmevné.

Čerstvý zážitok z túry minulý týždeň: v poraste vedľa chodníka boli dve srnky, hádam na 5 metrov. Prežúvali, unudene sa pozerali na nás, naše psy zastrihali ušami, pozerali na srnky, na nás a my sme bez zmeny tempa pokračovali ďalej. Nikto neutekal, nikto neútočil, o strese by som fakt nehovoril. Nepovažujem to za štandardnú reakciu, ale aj také existuje.

Jjano

PaliT, nejde o výzor, ale o osobnosť (teda vlastne psosť, aby bolo jasné, že nepíšem o Monike :-).

Tak či onak, dopúšťaš sa tej istej "chyby", ako milióny iných ľudí - personifikuješ svojho psa. To, že je rozkošný pre nás (a to teda je :-), nijako neznamená, že ho iné zvieratá, psi, vlci, vtáci, nemôžu považovať za krvilačného beštiálneho predátora. Veľkosť je v tomto prípade síce nie úplne bezvýznamným, ale rozhodne nie veľmi dôležitým faktorom. A ksicht už vôbec nie. :-)

PaliT

Peter61, a na čo teda naráža tá pani v článku? Čo stresuje zver, ak pes sprevádza človeka? Ak nie pach, tak štekot? Alebo že by výzor?

Napríklad Čili je na prvý pohľad naozaj ostrý pes, má to už v mene.

Ale ja sa neviem zbaviť pocitu (mám skoro istotu), že divá zver by sa bála mojej Moniky, veď občas sa jej aj ja bojím (božeuchovaj, že by som niečo naznačoval). Veď aj Čili strávi absolútnu väčšinu každej túry poslušne jeden krok za paničkou a to už je čo povedať na takého bojovného psa.

Peter61

Co sa tyka predatrollov, tak napr. liska aj rys sa aj v Tatroch niekedy strania cloveka. Je to individualne.

  • rys za sera prekvapil .ph nejykch 100-200 m na zltej pred Brncalkou.
  • na jar, ked skoncia skialposi, lisky sa v klude posadia ku vyhrabom svistov
  • lisky v zime rabuju igelitky z okien chat ( Brncalka, Popradske.), kradnu vibramky spred dvier na Rysoch. Vykradaju bivaky, ked horolezci spia.
  • nad Zamkou na magistrale furt somruje jedna rysava
  • vo Velickej d. dve lisky pytliacili mlade sviste dovtedy, kym neboli "poriesene" ...
Kukla

beriem späť, nevšimol som si starý dátum pri článku :o(

Kukla

Tu
spravatanap.sk/…/vodenie-psa-…

sa píše:
"Na základe novelizácie zákona o ochrane prírody a krajiny sa môžu návštevníci národného parku po novom pohybovať so svojím psom po celom území parku neobmedzene, pričom v najvyššom, t. j. v 4. a 5. stupni ochrany ho musia mať po celý čas na vôdzke a v zmysle platného Návštevného poriadku TANAP-u musí mať aj náhubok."

Rc1

PaliT este si asi nevidel ako medved cca 80kg upaluje pred polovnickym jazvecikom ktory ho nahanal :-)

Peter61

paliT,ad vyhynutie svišťov v Belankach:

  • pytliaci
  • predatori
  • po skonceni pasenia HZ: postupne vyssia trava = slabsi vyhlad pre svistov = jednoduchsi lov svista predatormi
PaliT

Musel by som napísať analýzu článku, čo nie je v takomto vlákne možné ani žiaduce.

Ak nie je stresorom pach psa (intenzívny pach vlkov napr. vyháňa ich korisť z miest, kde sa vlci radi zdržiavajú), tak potom čo? Štekot? Zrakový vnem?

Inak čo povieš na hypotézu, že vyhynutie svišťov v Belankach bolo spôsobené tým, že ich predátori nie sú tak vyrušovaní človekom?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum