Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pes v NP

Peter61

The Washington Post:
Psy sú predátori a divé zvieratá stresuje už len ich prítomnosť. Dokonca aj psy na vôdzke, a pripomínam, že na vôdzke by mali byť v parkoch vždy, negatívne ovplyvňujú divokú prírodu.
dennikn.sk/…/?ref=mpm

Peter61

Nie je problém nájsť psa v NP TANAPu. Obmedzenia sú z dôvodu možného vyrušovania a plašenia fauny, ako aj možného prenosu nákaz na voľne žijúce zvieratá. Aj keď je pes očkovaný prosti besnote (povinne zo zákona) a mal by byť pravidelne odčervený, nie je tam 100% istota, že neprenesie iné zoonózy a pod., (vírusové, bakteriálne ochorenia, parazity - najmä vnútorné)

tanap.org/documents/43.html

teda: Podmienky využívania územia národného parku a dozor nad ich dodržiavaním
§ 4,
bod 10.Na území národného parku môžu návštevníci vodiť psy len s ochranným košom a vodiacim remeňom. V chránených územiach so štvrtým a piatym stupňom ochrany platí zákaz voľného púšťania, vodenia a nosenia psov.

Otázka : Koľko psov ste videli napríklad v Studených dolinách? Odpovedzte si každý sám.

Druhá otázka: Kde začína v nich 5 stupeň ochrany?
Odpoveď - hneď za Hrebienkom vstupujme do NPR Studené doliny, teda do 5. stupňa ochrany.

Bacaardi

aranitodesp - pokial ide o velkeho psa, jasne ze musi byt na na voditku a s nahubkom. sto krat som videl ako majitel "zvladal" svojho psa chabym "pod sem, k nohe" a hafo si robil co chcel.

pokial nebude pes vychovany, tak je hrozbou pre zivocichy v NP, t.j. zvery ktore maju mat klud okrem inych neduhov citia aj dravca ktorym nepochybne pes je. tebe by na klude nepridalo, keby sa ti v obyvacke prehanali medvedi bez retaze,...

Bacaardi

rasto, v tvojom pripade ide o skoro trestny cin, pretoze tvoj pes je znamy trhac a je nebezpecne ho brat do lesa bez kosiku a vuodzky.
tvoj trhac si dava srnky na ranajky a v besnom opojeni medvedom riedi stavy populacie...

Aranitodesp

na vodzkach a z nahubkami by podla mna mohli chodit aj poniektory s tych co tie zakony robili a schvalovali

Rbr69

ako je to s yorkshirom, ked na neho nahubky nerobia aj je to vasnivy turista-spolocnik? Priznavam sa k velkemu prehresku ... chodime bez nahubku :)

Jjano

Návštevný poriadok NAPANT:
(5) Na území národného parku môžu návštevníci vodiť psa len na vôdzke a s náhubkom.

Zuzkai

Ako ti napisal Axel tak ja som prave nedavno citala poriadok a tam bolo urcite uvedene, ze len na voditku a s kosikom. A urcite nie do oblasti s 5. stupnom ochrany, ale napriklad v takej Rackovej som videla chodit so psami len tak na volno. Len davaj pozor na turiskov a takych cyklistov ako som ja ze sa nachadzam aj tak, kde byt nemam :-))

Axel

Zvycajne je to tak, ze len na vodzke a s kosom, okrem uzemi s najvyssou ochranou - tam je to zakazane uplne.
Konkretne znenia pre dany NP najdes na webe.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum