Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

Woo

Netaraj ze nemoze zabit, len u nas v doline, dotrhal horara tak ze mu rozparal brucho odhora nadol, bol na pn vyse roka, bolo len velke stastie ze sa to stalo blizko domu a nedavno ked otrhol tomu lesnemu robotnikovi tvar, ho zachranilo len to ze boli dookola ludia, co mu pomohli, inac by obaja zahynuli.

Sifón

ciernaznacka: Jasné, správny horár brnkne macovi na mobil a hneď vie kde sa práve nachádza. :-) Sem tam spolu aj na pivko skočia...

Lubo

Woo, ale nezahynuli, takze v statistikach uz dlho niet smrtelneho zranenia sposobeneho medvedom. Ako uz raz napisal Bikemartin ... najviac smrtelnych pripadov po napadnuti zverou ma na konte vcela. Podme brojit proti nim :-). Nehovoriac o smrtelnych zraneniach v inych zamestnaniach (horar a lesny robotnik su tam pracovne) alebo o riziku, ktore kazdy motorista podstupuje nasadnutim do auta.
Maco ma podla mna len velmi velmi zle PR :-)

Bikemartin

Lubo, ta info, ze vcela je u nas najnebezpecnejsie zviera je od exriaditela NAPANTu M. Jasika, ked bol na tej prednaske minuly rok na Koske. To uvadzam vramci objektivity, ked uz si ma citoval ;-)

Peter61

Na cervenej znacke Strbske pl.- Popradske pleso cca videl kamarat medveda v juni. 30.7. som tam na chodniku videl "iba" cerstvu kopku trusu.

Ciernaznacka

V poslednej dobe casto stretavam v lese, v horach bezcov.
Je to asi preto, ze sa v podhorskych dedinach dost rozmohli behy do vrchu a niektori domorodci trenuju.
To povazujem za dost nebezpecne, pretoze medved uplne inak vnima iduceho cloveka a uplne inak beziaceho. Podobne ako pes, beziaci clovek je utocnik.

Inak medved nikdy neutoci na cloveka. Ina vec je ked polovnici medveda prenasleduju napr. ako ti traja dobrodruhovia prednedavnom.

Boro

Čiernaznačka, to slovo "nikdy" ba som nahradil slovom " zvyčajne", alebo "zriedka".

Ciernaznacka

Boro, vazne, v prirode je urcita hierarchia a zvierata ju respektuju.
To ze medved zautoci na cloveka je rovnako pravdepodobne ako to, ze mys zautoci na macku.
Mozne je vsetko, ale pravdepodobnost sa blizi nule.

Merhorn

CZ, ja suhlasim s borom. Skor sa priklanam k vysvetleniu si faktu sposobom ako sa spravaju zvierata voci ludom u nas a na galapagoch napr. podla tvojho tvrdenia by to tak byt nemalo a predsa to tak je. Preco by medved ako taky nemal vnimat cloveka ako potencialnu korist ci ohrozujuci element ak tak nevnima jelena napriklad ? Myslis, ze medved ovlada nieco ako evolucna hierarchia, alebo ako vlastne? skus to prosim vysvetlit do hlbky.Navyse ak sa nepletiem viac smrtelnych urazov bolo po kontakte s jelenom, ktora aj ked sa nezda je pomerne nebezpecne zviera, obzvlast v obdobi ruje.

Ciernaznacka

Ano, medved ako aj kazde ine zviera ma instinkt, kt mu vravi, ze clovek je tvor, pred ktorym treba ujst.
A tak sa treba chovat aj pri stretnuti s medvedom. Treba zostat stat, pozerat na neho, vyfotit atd.
V ziadnom pripade neutekat.
Najhorsie su v tomto zenske. Zacnu pistat, medved sa zlakne a zacne sa branit.

Inak aj mojho znameho v Gbeloch v lese dokusal besny srnec.

Bikemartin

Napis, kedy toho znameho dokusal besny srnec, bo na SK besnota uz par rokov nie je...

Ciernaznacka

Inak instnikty su memy, ktore su zapisane dokonca v genoch. Prednedavnom ukazovali v TV mysi, kt vedci modifikovali geneticky kod a zbavili ich strachu k maciek.

Instinkt strachu medveda pred clovekom nevznikol za 20 rokov. Treba si uvedomit, ze clovek chodi po horach v divnom farebnom obleceni a neutoci na medveda mozno mozno 50-100 rokov. Pred tym bol medved pre cloveka zdroj obzivy,kozusiny atd.
Clovek lovi medveda mozno milion rokov. Medved ma strach z cloveka v genoch.

Celu hlupu aferu okolo medveda vytvorili media a je to nieco podobne ako afera o prasacej chripke a podobne nezmysly.

Ciernaznacka

Bolo to, ked sme chodili na gymnazium, teda asi v roku 1990 alebo 1991.

Merhorn

CZ, chces to napisat priamo ci slusne? ok zvolim strednu cestu. Co pises je pekna blbost. Chvalabohu mam dost o genetike nastudovane a trepes tu 5te cez 9te. V genoch urcite nebol zakodovany strach z maciek a memy su memamy aj preto, ze to nie su geny,napisane pre tento ucel takto zjednodusene :) Chod na galapagy ako sa ta tam budu tie tvory bat. Nechapes zakladom genetiky, resp evolucie a prirodzeneho vyberu.
Vetu - clovek lovi medveda mozno milion rokov by som dal asi zaramovat a zavesil by som si ju nad postel. Nie je nic lepsie ako zobudit sa o 3AM po "tazkom" piatkovom vecery a vediet, ze stale na tom nie som najhorsie :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum