Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medved -rady pri stretnuti

Ciernaznacka

Ano napisal:
V genoch urcite nebol zakodovany strach z maciek

Tie mysi nestratili cuch, stratili iba receptory na konkretny pach, ktore zdedili po svojich predkoch.
Dedia sa vlastnosti, kt umoznuju prezit.

Pisal si, ze nechapes ako moze medved rozlisit medzi jelenom a clovekom.
Dufam, ze uz chapes ze zvierata velmi dobre rozlisuju medzi koristou a predatorom.
Ked ides do lesa, medved ta na 10 km citi a vie o tebe a ma ohromny strach.
Tieto vlastnosti zdedil po predkoch.

Ciernaznacka

Merhorn,
strach je urcity sled biologickych dejov. Je tu podnet /cuchovy, zrakovy../, nasleduje hormonalna reakcia / adrenalin a dalsie hormony/, ktore vyvolaju nervove vzruchy, organizmus sa aktivuje, nasleduje utek.
Vedci pracovali s jednou zo zloziek strachu. Podobne by vedeli geneticky zmodifikovat- odstranit hormonalnu reakciu, jedinec by nemal hormony strachu, nepocitoval by strach.
Ono sa to nezda, ale aj strach je urcita biologicka vlastnost, kt sa dedi. Ale to ti, co slachtia napr. psov davno vedia, ze urcita rasa psa ma urcite povahove vlastnosti. A tie su dedicne.

Merhorn

CZ, reagujem len na poznamku po mne. Nepochopil si clanok ok, resp zle ho prezentoval co je jasne aj z tvojej reakcie. reagoval som an to, ze mis nemala gen/y pre strach z macky, ktory nasledne deaktivovali ale proste toto bol len dosledok vseobecnejsej veci, resp. nie priamo suvisiacej s mackou. no a na funkcne pradlo uz bolo odpovedane a presne stylom ako by som asi ja, takze tam nemam co dodat :)

Ciernaznacka

Mirowolf, ty si riadny kanon, normalne som sa s chuti zasmial.

Keby selma nevedela rozoznat, ci je jej korist ziva, neprezila by.
Dokial bije srdce, utok trva. To plati pre vsetky selmy.
Moj svokor mi hovoril, ze ked medved strhol kravu, tak vnutornosti vzdy zozral hned a ostatne si niekde schoval a dva-tri dni zozral.

Mirowolf

Tak to áno!!!Normálne je to pravda!Naozajstný príbeh,z Ľubochnianskej doliny."Zvalil chlapa na zem,a čakal.Keďže sa zachoval nehyble,po piatich minútach k nemu pričuchal a začal s pokrívaním haluzinou.To trvalo asi 15 minút,a odišiel.Ten človek spravil dobre,že vyčkal...Po asi desiatich minútach sa medvedík vrátil a kontroloval,či je všetko OK!Až po pol hodine,sa dotyčný odhodlal a krivkajúci bežať,kade ľakšie...Asi tak!!!

Peter61

Ada D., prave dnes som dostal od kamarata tri fotografie z predminulej soboty (kym to naskenoval...), medvede za Varinom. Pokial sa pamatam, nema dajake extradlhe sklo

Ciernaznacka

Jeffer, ano suhlasim, slovne spojenie "funkcne pradlo" je naozaj debilne. Ale ja som ho nevymyslel. Je to original frikulinsky slang a ja som ho pouzil iba ironicky.

Ciernaznacka

Ada, ja som stretol pri Domanizi dvoch mackov. Boli odo mna asi 20 metrov, alebo 30 metrov. Nemal som fotak, ale zastal som a pozeral som na nich.
Media urobili vela skody, ked vytvorili akusi predstavu o krvilacnych medvedoch ziviacich sa ludmi.

Ale odbornik samouk, co ma vela o genetike nastudovane stale nevysvetlil, co sa mu zda nehorazne na vete, ze clovek lovi medveda milion rokov. -)
Ada D.

Už vidím toho človeka, ktorý si ho pri stretnutí začne fotiť...Myslím, že je to tá posledná vec, na ktorú by uvažujúci (resp. v danom okamihu neuvažujúci) človek prišiel..teda ak vychádzam z toho, že nemám foťák v ruke a medveď je vzdialený do pár desiatok metrov...

Jeffer

cz: A ty teda nezvládaš ani nebohého slovenčyna. :-P

Čo sa týka tvojej poznámky: Áno, ľudia pred päťtisíc rokmi nosili funkčné prádlo — na spodku dobre vetrajúce látky z ľanu, konope… na vrchu koža, kožušina, alebo zas plátno z prírodného materiálu. O polykravinových vláknach sa im ani nesnívalo.

Aby som nebol len of-topič: S medveďom som sa zatiaľ stretol len na značke medzi Muránskou veľkou lúkou a Muránskym hradom. Išli sme dvaja, keď sme (hlasno šuchotajúceho) medveďa v riedkom lese spozorovali, zbadal aj on nás a otočil sa smerom do doliny, my sme pokračovali ďalej po značke. Mohli sme byť od neho asi dvadsať metrov.

(Prevzatý) návod, ako sa správať pri stretnutí s medveďom uvádzam aj vo Vladovom (svojom ;) sprievodcovi hrebeňom Nízkych Tatier.

Ciernaznacka

Merhorn,
ze ty si myslis, ze clovek pred 5000 rokmi nosil funkcne pradlo :-)

Zistenie, že strach je geneticky zakódovaný a nie získaný po narodení odporuje doterajším teóriám" dodal vedec.

Medved, kt nema strach z ludi mal mensiu sancu na prezitie a svoje geneticke informacie predavali dalej jedinci, kt mali vyborny cuch a kt boli plachy a dokazali sa vyhnut svojmu najvacsiemu nepriatelovi a vobec najnebezpecnejsiemu zivocichovi na zemi.

Merhorn, cloveka sa bal aj mamut a to bola uplne ina vahova kategoria. -)
Merhorn

Trvas na tom? :D nuz tak ja teda musim trvat na tom co som napisal :)
"Pre myši je prirodzené báť sa mačiek a spanikáriť, len čo ucítia jej pach. Myš s určitými odstránenými čuchovými bunkami neprejavovala žiaden strach,"
vies, mne je skutocne luto, ze nerozumies tomu co citas v plnej miere a potom si veci vysvetlujes skreslene.
pises: "V podstate kazda informacia je mem."
Ak by si napisal, ze v podstate kazda informacia moze byt mem, suhlasil by som, takto bohuzial nemozem.

Merhorn

CZ, chces to napisat priamo ci slusne? ok zvolim strednu cestu. Co pises je pekna blbost. Chvalabohu mam dost o genetike nastudovane a trepes tu 5te cez 9te. V genoch urcite nebol zakodovany strach z maciek a memy su memamy aj preto, ze to nie su geny,napisane pre tento ucel takto zjednodusene :) Chod na galapagy ako sa ta tam budu tie tvory bat. Nechapes zakladom genetiky, resp evolucie a prirodzeneho vyberu.
Vetu - clovek lovi medveda mozno milion rokov by som dal asi zaramovat a zavesil by som si ju nad postel. Nie je nic lepsie ako zobudit sa o 3AM po "tazkom" piatkovom vecery a vediet, ze stale na tom nie som najhorsie :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum