Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Núdzová miestnosť Kráľova hoľa

Lubo

Myslim, ze zavedenim digitalneho vysielania uz jeho hlavny ucel (t.j. retransmisia) pominie a je otazne, ci naklady na prevadzku v tomto extremnom prostredi pokryju vynosy z dalsich sluzieb, ktore vysielac moze poskytnut.

Sano.a

Súhlas s Funttomasom.

To Lubo: Vysielač na Kráľovke síce už neslúži účelom, na ktoré slúžil ešte pred rokom 89, no aj napriek tomu to určite nemá zrátané. Z Kraľovky je priamy dosah na vyše pol Slovenska, takže čo sa týka televíznych, či iných dátových vysielačov bude mať využitie.
Pri dobrej vôli sa však určite nájde vo vnútri voľný priestor(y) pre turistov...

Funttomas

Nech rovno postavia lanovku na Kráľovu hoľu a hneď bude mať opodstatnenie aj bufet aj ubytovanie. Elektrina tam ide, rovný priesek lesom z Telgártu tiež a o holoruby na zjazdovku sa postarala veterná smršť.
V opustenej chato-garáži v Prednom sedle sa už teraz prespáva. Je tam vylomené okno, cez ktoré sa dá vojsť dnu.
Nevyužitie vysielača aj pre turistov je stredoeurópska rarita. Inde je bežné, že v budove sídli aspoň bufet. Zákonitosťou je, že kde nie sú služby, turisti sú zriedkavosťou. A kde zas stojí chata, chodia hordy turistov. Stačí porovnať Demänovskú s Jánskou dolinou v NT alebo Žiarsku s Jaloveckou dolinou v ZT. Väčšina ľudí si podvedome vyberie trasu, na ktorej je chata. Myslím, že ak bude na Kráľovke bufet alebo chata, tak bude chodiť hore viac a viac ľudí. Kráľova hoľa je tak známa, že nejaká prevádzka by nemala mať problémy s návštevnosťou. V lete kopec hrebeňovkárov, cez víkendy veľa jednodňovkárov a v zime by sa rýchlo stala obľúbená u skialpinistov. Nie nadarmo je tam vyhlásený skialpinistický areál.

Axel

Ja si pametam aj otvorenu vedlajsiu miestnost so starou nastennou mapou.

Svatopluk stepanek

suhlas s lubom, ak by bola zbierka, rad na par
automatov na napoje a cokolady dam par eur.
myslim ze v 1990 tam este nic nebolo, potom
uz som sa par razy v tej
miestnosti osvezil - bol tam aj taky luxus ako kanva s vodou

Axel

A cim chcu vysielac nahradit? Uz nema vyuzitie?
Budova sa da vyuzit na mnoho sposobov, chatou pocnuc, strediskom HZS pokracujuc a trebars aj muzeom konciac...

Mato_d

Aj ked je ta budova otrasna, podla mna by bolo chybou ju uplne rozobrat. Mozno cast zburat a cast zrekonstruovat, viem si tam kludne predstavit observatorium, napriklad. Nieco na sposob havajskej Mauna Kea :)

Jjano

Kua, to by panorama Slovenska prisla o jeden z najznamejsich bodov :-)

Lubo

Podla mojich info ma svoj cas vysielac uz zratany a sprava NAPANTu by bola najradsej, keby potom vysielac rozobrali a na vrchole by nebolo nic...

AM

v minulosti boli snahy par podnikatelov o stavbu chaty na Kralovke, s cim Sprava NAPANT nesuhlasila a ako pise jjano, odporucana bola lokalita Predne sedlo. Podla neoficialnych vyjadreni by s tym suhlasili aj lesaci. Sirsiemu vyuzitiu sluzobnych priestorov vysielaca myslim brania ich vnutorne (dost prisne) predpisy.

Lubo

A vraj by aj pomohli...
No je velmi otazne, ci sa najdu ludia z okolia, ktori by to cele potiahli. Najma ludsky...

Jjano

Inak, ak mám dobré informácie, tak NAPANT by ževraj nebol proti postaveniu útulne na spôsob Ďurkovej v Prednom sedle, keby sa niekto našiel, kto by do toho išiel.

Lubo

Uplne by stacilo, keby to rozsirili a dali tam povedzme dva-tri automaty na napoje a cokoladove tycinky. Je to takmer bezudrzbove, stacilo by dokladat. So stalym bufetom to nevidim uplne realisticky...predsa len naklady na mzdu by boli privysoke na to, kolko turistov tadial prejde.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum