Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sme chytali svetlo pod Rysmi

Diskusná téma K článku: Ako sme chytali svetlo pod Rysmi

Ráno ma neobyčajné čaro a v Tatrách to platí dvojnásobne. Ticho a chlad, ktorý sa rozliehal dolinou je ako balzam na dušu. Schyľovalo sa k zime a my sme sa rozhodli uzavrieť letnú tatranskú turistickú sezónu roku 2005 výstupom na Rysy, najvyšší vrchol Poľskej republiky.

Robo Stefanka

No trosku pozde ale predsa. Velmi rad spominam na tuto akciu. Mali sme stastie jak svina

Ivan

Ten efekt nerovnomernej oblohy je zasluha polarizaku, ide o to ako sa s tym clovek vysporiada, mne sa to paci :), je to ale zavisle od vkusu.

PetrN

Hledím s údivem na tento článek, protože přesně tohle jsem prožil tamtéž zrovna teď před pár dny - v pátek 27.10. - poslední pěkné dny před koncem sezóny... akorát zcela sám, stmívání na Rysech a svítání na Rysech... taky s foťákem, taky s polarizákem, taky s přechoďákem.. :-) a taky to bylo nádherný.. Až pak jsem si všiml že píšete o loňské sezóně.. Prakticky bych mohl přiložit aktuální článek s fotkama přesně po roce.. Jinak ty Vaše fotky od Žabích ples jsou pěkné..

Igor STRHÁRSKÝ

Účinok polarizačného filtra je závislý od uhla k zdroju svetla (k Slnku). Najúčinejší je v uhle 90st. od Slnka (teda tam bude obloha najtmavšia), najmenej 0, resp. 180st. od Slnka (žiadna účinnosť). Pri širokouhlom zábere, ako je na poslednej fotografii, je preto normálne, že "stmavnutie" oblohy nie je rovnomerné. Možno bolo vhodnejšie použiť len prechodový filter bez polarizačného, ale to je vec vkusu.
To Sekvoja: kresba tam je, treba si lepšie nastaviť monitor. A aj keby nebola, možno práve to bol zámer autora :-) Podľa mňa je to zaujímavé.

Tono

Neviem, ale ja na svojom monitore kresbu vidim... v tom ciernom pase.

Sekvoja

Tie prostredne dve fotky su hnusne, specialne "Odraz v Žabom plese pod Rysmi" (Cierny pas uprostred fotky s nulovou kresbou). Ved cele hory su v tmavom tieni a trcia iba konciare.

Lubo

Je to celkom bezny jav a zabranit sa tomu da iba pri foteni vhodnym nastavenim polarizaku. Aj tak sa vsak stane, ze to tam proste bude. Suvisi to s nesuvislou intezitou polarizovaneho svetla, ktore ide z atmosfery.

Tono

Ten efekt na fotke vznikol - siroké ohnisko + polarizak. Mozno trochu retuse, ale aj tak je to OK. Takymto veciam sa pri filtroch niekedy nevyhnes.

Dukat

na stvrtej fotografii "Výhľad z Rysov smerom na východ" sa mi nepozdava obloha, ale clanok je fajn.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum