Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Expresky

Peter61

Mammut classic 99 g :
horna 24/8/8 kN
spodna wiregate 28/8/8 kN
mam este 3 ks volne

Tarazed

No, dik, nakoniec som ostal nerozhodny medzi mammutom a wire. Ta hmotnost vsak hra v prospech wire, aj ked cenovo je to podobne.

Inac na tom obrazku sa mi to zdalo ze je to pootocene :D

K tym original datam, na RE to akosi neviem najst. Su tam len tie novinky swift 13 a mammut to uz nema v ponuke, nakolko sa to aj v obchodoch uz dopredava.

PS no co? Zaujimaju ma nazory ludi z viacerych zdrojov :P

Peter61

Jakub:

  • "kupovat par expresiek" : to su dve, alebo uvazujes o ".. 12tich preskach " ? Ak viac, tak si mozes kupit rozne 2 sety a rozumne skombinovat.
  • keylock je inovacia, ktora sa vyplati, vica na horach, ako na relativne pohodovych skalach
  • treba pozerat na stranky vyrobcu, nie predajcu. copy/paste a jedinym relevatnym udajom u predajcu je cena. Ak predajca zameni pozdlznu a priecnu nosnost, je to do oci bijuce hudy.cz/…/mammut-crag-indicat…
    ak tam hodi ine cisla pri nosnosti, je sumafuk, ci tam ma byt 23 namiesto 24 kN. Alebo 78 g vs.87 g. Na tom sa nezabijes. Ak je to vsak rozhodovacim kriteriom pri nakupe, tak si pri vybere vedla
  • Mammut classic ma wiregate na SPODKU hudy.cz/…/mammut-classic-expr…
  • RE set wire jen a fotke hore nohami, karabina s fixovacou gumickou ma byt dole, hore ma byt "volna" karabina
  • hore je wiregate karabina zbytocna, tam whiplash nehrozi. Tam ma byt karabina s "celym", nie drotenym zamkom, napr ako Mammut classic
  • na sportove cesty sa pouzivaju kratke expresky, na "trad" aj 20 cm
  • co sa tyka odierania "hornych" karabin : ak je elox, karabina sa vraj odiera ( skoba, planzeta) menej, ale na farebnom eloxe to vino viac.
  • odieranie spodnych karabin pri TR je nebezpecne, doslo uz k par preseknutiam lana
Tarazed

Peter61, no mne to je v podstate jedno, uz som cvakal aj bez keylocku a nejak mi to nevadilo. Podstatne pre mna je, co som zabudol uviest, aby minimalne ta spodna mala droteny zamok. Ale tak tie mamutie classic, to maju v podstate na hornej karabine.

Co sa tyka tej uzkej slucky, tak niekedy byva problem s tmy, ze sa to tazko cvaka, lebo spodna karabina sa otaca okolo pozslznej osi... Ja som sa s tym zatial nestretol.

Ale zatial na prvom mieste je u mna ta RE set wire, len problem tam vidim v tom, ze obe karabiny v preske su rovne, tak neviem ako ozoznam, ktora je horna a ktora dolna... Ale akurat som sa na nu dozvedel celkom dobre referencie tak asi si ju kupim...

Peter61

pre novica sa hodi keylock, ktory standartne nie je na dratenkach.
Ak je design karabiny taky, ze si vyzaduje na expresspojku uzku slingu, idealna je dyneema.
Co sa tyka mamutich Classic Express Set , v alphasporte ZA boli v So za 7 €, resp. 5,25 €/ks.
svts.sk/index.php?a=744

Tarazed

Zdravim, idem kupovat par expresiek. Najskor som myslel ze to nebude problem, ze zoberiem prve na co mi padne oko a hotovo, lenze tych veci na ktore by mi chcelo padnut oko je viac, potom som sa zacal rozhodovat ktoru z nich a na kazdu ma kazdy iny nazor, na kazdej je daco zle a daco dobre. Moja dilema je teda toto:

RE swift 13 nakolko ich chcem pouzivat aj na skalky a aj hory, tak je pre mna dolezita hmotnost ktora je tuna genialna hudy.cz/…/rock-empire-re-set-… no odradza ma trocha nosnost pri otvorenom zamku. Navyse na jednom fore mi pisali, ze material tych karabin je nejaky makky a ze sa rychlo opotrebuvaju na nitoch a lane... Tak si neviem predstavit co by s nimi dorobilo niekolko vystupov v Tatrach, kde sa orafu o zulu. Preto si uz tymto modelom nie som tak isty.

Dalasou alternativou je od Rock Empire, wire hudy.cz/…/rock-empire-r-e-set… ta tenka dyneema nie je nic moc, ale prinajhorsom sa to da vymenit v buducnosti, konieckoncov na polku karabin budem kupovat aj tak dlhsie slucky. Hmotnost je tu nadhernych 75 g a parametre na priecne zatazenie a otvoreny zamok tiez velmi pekne. Obavam sa vsak ze material karabin bude tiez taky poddajny na opotrebenie ako pri prvom modele, tak ak ma niekto skusenosti s tymito preskami, budem rad, ked napise, lebo zatial sa mi pacia asi najviac z hladiska parametrov i prijatelnej ceny.

No a potom vzhladom na tu kvalitu karabin som pozeral este na mammuta a to hmotnostne lepsiu verziu hudy.cz/…/mammut-classic-expr… Classic, aj ked to ma 91 g, parametre vyzeraju v pohode a ta cena je asi maximum, co som ochotny akceptovat.

A potom este unikove riesenie, ktore by som bral asi ako poslednu moznost a to Crag Indicator hudy.cz/…/mammut-crag-indicat… , kde hmotnost je fakt velka a odstrasujuca... pri 12tich preskach ma clovek skoro o stvrt kila viacej toho na sebe jak pri tom modeli od RE, co som uvadzal, na druhu stranu parametre hraju na bezpecnost a snad aj material karabin by bol odolnejsi.

Tak budem rad ak mi niekto kto ma skusenost s niecim z toho, alebo sa do toho vyzna viac jak ja, napisal ktora volba by bola dobra. Zvazujem hlavne cenu a hmotnost. Na druhu stranu, nerad by som kupoval kazdy druhy rok nove presky. Snad mi pomozete rozriesit tu dilemu, lebo na lezcovi ma este viac zamotali, lebo kazdy druhy prispevok je pozitivny a kazdy druhy negativny :D

Adamus

2 marek-hanacek: s gumickou ide vzdy do lana, aby zostala v pozicii v akej ju cvakas. A na 99% je vzdy farebnejsia. Ono by to ani nevadilo cvaknut naopak - stane sa kazdemu, ale ked tu jednu karabku budes mat "doritu" od borhakov a inych isteni, moze sa to pri opacnom cvaknuti dost podpisat na tvojom lane. Odporucam stranky ako: rockstar.sk/…/takmer-vsetko-o… - tam su 3 casti. a horolezeckametodika.cz/ ked to citas znie to ako veda ale je to uplne jednoduche. Hlavne je cvaknut poriadne lano.

Marek-hanacek

ahojte. až teraz som sa dostal k odfoteniu tých mojich expresiek. foto expresky nájdete tu: upnito.sk/…/eb83b1956b718f685…

červená karabínka je s gumičkou, čierna je voľná. tak mi to prosím kuknite že ktorá ide k lanu a ktorá do borháku. ďakujem

Peter61

ad Tito Traversa RIP :
lezec.cz/clanek.php?key=11135…
" je mezi obviněnými i majitel italské firmy sídlící v Lombardii, která vyrábí gumové "botičky" na expresky, pro údajně nedostatečný návod s instrukcemi pro správnou montáž gumových botiček"

Petwr61

vrana, dobra uspora expesiek, ale sa namakas, ked sa prikazdom bh prevazujes

Vrana

Partner check je normalna vec, so vsetkymi mojimi spolulezcami fungujeme na zaklade vzajomnej kontroly stale. Pravda obcas sa stane, ze si na skalkach zabudnem zobrat do cesty expresky :)

PaliT

Skúsený lezec, ktorému vadí vzájomná kontrola ČOHOKOĽVEK je blb, ktorého treba poslať do prvej výukovej hodiny horoškoly. Ak mu také vadí, potom hrozí, že ani on nebude kontrolovať, takého partnera by som nechcel.

V komerčnom letectve je taký postoj na pokraji trestného činu...

Ešte viac je to v našom prípade dôležité potme, v zlom počasí, únave a pod.

Lukylez

Mne sa zatiaľ vždy osvedčila vzajomna kontrola lezcov pred lezenim resp. na štande. Aj ked to vyzera divne resp. skusenym lezcom asi nieje velmi prijemne ked im niekto skontroluje naviazany uzol dotiahnutu karabinu a podob. Okrem zle cvaknuteho lana v exprese sa mi raz podarilo zle naviazať a po odsadnuti v nejakej 8+ sa mi zacal uzol povolovat. (doteraz neviem ako to bolo zošmochlene a necakal som ci sa rozviaze, rychlo som sa pritiahol za lano aby som uzol odlahcil a cvakol odsedavak do nitu. poriadne predychal naviazal vodcovsky a karabinou cvakol na sedak. Osmickovy uzol nebol pravdepodobne doviazany do konca.

PaliT

Čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej mi to dáva zmysel. Ak bola dolná karabína zaťažená 80m lanom, aj keď cez kýblik, to sa predsa nedá len tak ľahko vycvaknúť. Aj keď pripúšťam, že mne "kýblik" nič nehovorí, používal som len osmu...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum