Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horské poistenie - leto 2009

Andomakac

Nedavno som cital clanok na SME kde bola prezentovana myslienka - globalne oteplovanie zachranilo kamziky pred vyhynutim v tatrach a pomohlo stabilizovat ich stavy...

Peter61

k diskusii pri teme Ostry Rohac k ev. uhrade zasahu HZS postihnutym:
"6.12.2009 - 2009-12-06

Popradský vrtuľník VZZS ATE letel do Západných Tatier. Z hrebeňa Veľkých Roháčov smerom do Jamníckej doliny krátko predpoludním spadol 35-ročný Čech. Muž si 400 metrovým pádom po snehu a skalách spôsobil zranenia viacerých častí tela. Leteckí záchranári k pacientovi pomocou navijaku spustili lekára, ktorý ho ošetril a z miesta nehody ho evakuovali vrtuľníkom v horizontálnej sieti. Zraneného potom previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. "

Z tejto spravy vyplyva, ze HZS ho nezachranovala. Zo spravy na hzs.sk imho vyplyva, ze jej zasah sa tyka dvoch turistov, ktori sa nenohli sami vratit.

Pagi

problémom pri ochrane kamzíka by mohlo byť, že v zime sa sťahuje do nižších polôh a teda by mohol byť skôr rušený pri hľadaní potravy, no a na jar samozrejme pri ruji. pri kamzíkovi to určite má opodstatnenie. iné dôvody sú rozporuplné a ako "ochranár" ale aj turista sa k tomu viac vyjadriť v tejto chvíli neviem. povedzte ostatný, pls. dosť ma to zaujalo

MisoM

Trochu som googlil :) a nasiel som toto.

Sezónnu uzáveru zaviedla bývalá Správa TANAP-u v roku 1979 z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom sú záujmy ochrany prírody a druhým bezpečnosť turistov. V minulosti trvala sezónna uzávera až do 30. júna. V posledných rokoch sa jej platnosť skrátila do 15. júna. Z pohľadu ochrany prírody má sezónna uzávera zabrániť zošľapovaniu vegetačného krytu, hlavne v hrebeňových a sedlových častiach a ochrániť najvzácnejšie tatranské živočíchy - kamzíka a svišťa. Obdobie kamzíčej ruje na jeseň a rodenie mláďat na jar je pre kamzíka najcitlivejším obdobím. Na jar sa zo svojich nôr prehrabávajú aj svište, ktoré celú zimu spia zimným spánkom.

je to sprava SITA ktoru prebrala stranka na tomto linku: fmg.sk/…/v-tanap-e-sa-v-sobot…

Ochrana turistov tak ako bolo uz aj v inych diskusiach tu na hikingu by mala byt skor na rozhodnuti kazdeho sameho, nik nie je male dieta aby potreboval aby za neho rozhodoval niekto iny, TANAp, stat a pod. Ak niekto neodhadne svoje schopnosti a je blby je to sice smutne ale je to holt jeho problem a smola ...

Ochrana prirody je ina vec ale ked sa na to pozrieme, v zime nik ako sa tam pise podny kryt zoslapavat nebude, sviste spia... ked ide vo fatre ochranu riesit uzaverou len v mesiacoch ked je to naozaj opodstatnene (napr Rozsutce) keby sa chelo islo by to aj v Tatrach.

No nejako som sa rozpisal moc, tak zatial tolko, je to len moj nazor :) takze urcite sa najdu ludia co ho maju iny :)

Sona

Vie mi dat niekto link na studiu, kde by bol rozobraty zmysel celoplosnej sedemapol mesacnej uzavery takmer celych Tatier? Mne sa to zda tiez skor ako ochrana turistov nez prirody. Chapala by som, keby boli v jarnom obdobi uzavrete urcite lokality, kde sa rodia kamziky, orly a sviste, ale takto mi to velky zmysel nedava.

Honza286

To forky: Zajímavé, že je to jen slovenský unikát, nějaké plošné zimní uzávěry. Navíc na polské straně Tater nic takového není (jsou uzavřeny pouze od prosince do května 3 chodníky) a to jsou v polské části Tater náročnější trasy (ať už technicky, nebo díky severní expozici, takže se tam sníh drží o dost déle). A to ještě pomíjím fakt, že dle návštěvního pořádku TANAPu jsou trasy nad horní hranicí lesa považovány za neznačené, pokud jsou pod souvislou sněhovou pokrývkou a nejsou vidět značky. Takže ve slovenských Tatrách zbývají pro turisty v podstatě jen v průměru necelé 3 měsíce na turistiku, čímž trpí zvířata asi více, než kdyby se ta návštěvnost rozporostřela do více měsíců.

Forky

2 vrana:
ano.. vo fatrach, nizkych tatrach je to hlavne o ochrane turistov.

Vo vysokych viac menej aj o ochrane turistov. Napriklad taka letna skratka z popradskeho na strbske pleso a dalsie. I ked to nie je datumova uzavera, ale iba pri vyskyte snehovej pokryvky.
Ak by to bolo o ochrane prirody, tak to by mohli zatvorit na zimu komplet cele V.Tatry, okrem lyziarskych stredisk..
Aj napriek tomu, ze su uzavery z dovodu ochrany prirody, tak preco tam ludia lozite?
Tiez ked spite(alebo robite ...), tak nechcete, aby vam cez spalnu prechadzali zastupy ludi. Tak dajte prirode tiez trosku pokoj... Je vela miest, kde sa da ist aj v zime.

Peter61
Ak by sa dodržiavalo do bodky napr.
"Ďalej je poistený povinný:
a) dodržiavať pravidlá bezpečného pohybu v horskej oblasti, dodržiavať pokyny
a zákazy Horskej služby, riadiť sa výstražnými, informačnými a inými zariadeniami
súvisiacimi s bezpečnosťou osôb v horskej oblasti,
b) dodržiavať všeobecne záväzné právne predpisy"

skoro nič sa nestane a skoro vôbec netreba uplatňovať výluky na napr.
"škody vzniknuté v dôsledku hrubého a vedomého porušenia bezpečnostných
alebo právnych predpisov, resp. usmernení Horskej služby"

poistné udalosti by boli snáď iba napr. kamenná lavína na Priečnom sedle tuším spred dvoch rokov

Vrana

2 forky: sezonne uzavery su z dovodu ochrany prirody, nie z dovodu ochrany zdravia a zivotov neskusenych turistov.

Forky

Tie sezinne uzavery z nejakeho dovodu su..

Len preco by sa zakazy neporusovali (uzavery chodnikov, rychlost na cestach).
A potom sa o tych co kaslu na zakazy si precitame v novinach, dozvieme sa o nich v telke.

Vrana

2 prodi: chod si skusit Rysy ked bude krasny zimny vikendovy den (januar - marec). Asi zostanes prekvapeny kolko ludi ide hore peso alebo na lyziach. Takze uzavera je ale ... Takyto nezmyselny celoplosny zakaz je dost tazko vymahatelny.

Prodi

Letos 13.6. jsme otočili při výstupu na Rysy(nějak nam vypadlo kterého je), a prodírali se davy turistů kteří šlapali až nahoru.

Prodi

Mně nakonec nešlo o pojištění, vždycky se pojišťuji dle rizika, i když člověk musí všechno přečíst, a nejlépe projít internet, protože na pobočce pojišťovny není šance dostat adekvátní info, tam na všechno řeknou ano, ano a doma při luštění těch malých písmenek ve smlouvě člověk zjistí opak.
Tak jsem dneska zjistil, že ty sezonní uzávěry nejsou nějak závazné, prostě porušit je normální, pojišťovna to zaplatí, s kámoši jsme je vždy dodržovali, a při tom je to nesmysl.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum