Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Koniec Ceskeho stitu, doliny a plesa

IND_jones

Nekdo tady pise o ukrivdene ceskedusi, to mozna ano, ale mou dusi Cechoslovaka:-)mrzi spis kazda takova zbytecna polemika - dyt je to fakt jedno; jo a pokud se jedna o prejmenovavani prazskych ulic-at uz je to jakakoliv vec - v Praze nebo v Tatrach, vzdy o nich rozhoduje jen uzka skupina lidi! neni to vyraz verejneho mineni! o tom jsme se mimochodem mohli presvedcit napr. v r.1993...

LuboO

Peter f. ved aj Cesky stit mal stale svoj nazov, len sa nepouzival. Myslim, ze by bolo scestne, mat na mapach dvoch statov dva nazvy... A tie dvojjazycne nazvy dedin, tolerujem to, ale moc sa s tym nestotoznujem. Ale to je asi o niecom inom...

Peter f.

LuboO - Everest ma stale svoj povodny nazov,to je normalne ze ma nieco iny nazov v inom state,ale napriklad aj na juznom Slovensku su dvojjazycne tabule a velakrat ma nazov uplne iny vyznam,tak nech si aj v Cechach nechaju nazov cesky.Co vy na to? A Malinô Brdo sa aj mne viac paci.

Ondro_RK

misob ;-) dobrô, aj mne sa viac páčia pôvodné názvy Malinô Brdo... :-)

Jozef

borovi
píšeš o ukrivdenej slovenskej duši, ale ja tu predsa čítam slová ukrivdenej českej duše. Pri masovom premenovaní " slovenských " ulíc v Prahe ( napr. Hviezdoslavova ul.) som si nevšimol tiež žiadne štátnicke dôvody. A celé je to blbosť.

Mirino

Betty, o chatu pod Rysmi-Rysami sa tu viedla vojna pomerne nedávno. Neviem, či ešte niekomu ostali náboje.

Betty

hm, zaujimava diskusia, no ked sme pri nazvoch, tak len btw. od temy k inej nacatej teme:
"Tým že sa v Tatrách vždy používalo viac jazykov a nárečí, možno podľa Michalíka v názvosloví našich veľhôr objavovať aj ďalšie omyly. "Napríklad štít Rysy nemá nič spoločné s tatranským dravcom, ale ide o pomenovanie podľa dvoch rýh, rýs zo spišského rysa, ktoré vzhľad tohto štítu zvýrazňujú." Z tohto dôvodu by sme mali správne hovoriť pod Rysami a nie pod Rysmi."

citat z: cassovia.sk/…/2573T

Fitfitfit

Teda tolko unudenych nickov co nemaju co robit a len tu taraju. Ved to moze byt kazdemu uplne jedno.

Misob

Este k praci jazykovedcov a kartografov: osobne sa na pouzivanie "záväzné pre všetky formy masovej komunikácie" v mnohych pripadoch vykaslem... a nadalej budem pouzivat napr. "Plačlivô" nie "Plačlivé" a "Malinô Brdo" nie "Malinné"... hoci aj tieto zmeny boli v case ich realizacie isto nalezite odovodnene.

Lubo

Funttomas,
to bol pokus o odlahcenie celej diskusie -- ironicky podton sa mi asi nepodarilo dostatocne zdoraznit.
Mimochodom, presun chaty na ine miesto viacmenej blokuje KST...ale ako vravis, to patri do inej diskusnej temy :-)

Wallendorfer

plne sa stotoznujem s Funttomasom,a dodavam,ze akekolvek hystericke reakcie bud na ceskej alebo slovenskej strane su smiesne a trapne zaroven. Myslim,ze zmena je spravna, a to cisto z objektivneho dovodu. A este by som rad poukazal na to,ze isty clovek-kartograf Pavol Janáčik- bol kvoli tomu za komunistov potrestany-bol potrestany,ze nahlas povedal PRAVDU. A bol obvineny z burzoazneho nacionalizmu!A preto to beriem ako istu satisfakciu pre tohto cloveka, je to urcite moralne zadostucinenie. A aj o to niekedy ide.

Rujir

to Funttomas: Neviem, ako ostatni, ale mne je viac-menej jedno, ci sa ten stit vola Cesky alebo Tazky. Ale uprimne povedane ma nekonecne s*ru presne Komisie tohto typu. Rovnako ako priam idiotske pravidla vymyslane Jazykovednym ustavom, mi to pride ako banda darmozracov, co nemaju nic lepsie na praci. Prinos tohto pocinu mi proste pride rovnako bezvyznamny ako zbytocny. Ale samozrejme je to len moj nazor.

LuboO

Aj Everest mal svoj nazov predtym iny...

Funttomas

Rujir:
v žiadnom prípade nechcem dávať do jednej roviny Ťažký a Staninov štít. Verím tomu, že v zmene nebol politický podtón. To by bol krok späť.
Ja naopak počin prinavrátenia pôvodného názvu štítu vnímam ako užitočnú prácu kartografov. Ale narobila Názvoslovná komisia Úradu geodézie, kartografie a katastra SR rozruch medzi širokou verejnosťou zmenou názvu jedného tatranského štítu.

Funttomas

Ľubo:
Budúcnosť Chaty pod Rysmi nie je o medzinárodnom priateľstve dvoch národov, ale o všemocných peniazoch :-(
Bez rozdielu nato ako sa volá štít, padajú z neho lavíny. Škoda je, že stavitelia a projektanti chaty neboli jasnovidci a odborníci na lavíny. Predišlo by sa súčastným zvadám o premiestnenie. Ale to sme už odbočili mimo témy, pre ktorú je vytvorená táto diskusia.

Pridaj reakciu

Upozornenie: Téma je zamknutá. Vkladanie príspevkov nie je možné.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Poľovnícka chata Lešník Heňo fajn tip. Pamätam si, že som v decembri išiel okolo aj som si chatku trochu obzrel v zimnom vydaní. Všimol som si verandu, kde by sa dalo aj prespať. Len …

nová téma

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov