Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Koniec Ceskeho stitu, doliny a plesa

Rujir

Tak ti nevim, ci sa da tak uplne porovnavat Stalinov stit a Cesky stit. Myslim, ze vacsina sa zhodla len na tom, ze toto je zmena, ktora bola absolutne zbytocna, kedze nazov Cesky stit nemal ziadny politicky podton. To ze sa na internete, tak ako vsade najde par blbcov, ktory to vyuziju na nacionalisticke kecy je uz debata o niecom uplne inom, nez je kartograficka zmena.
Myslim, ze vacsinu ludi proste zmena zauzivaneho nazvu otravuje a zda sa im, ze kartografi by sa mohli venovat aj niecomu uzitocnejsiemu. ;-)

Lubo

Neviem neviem ci je vhodne davat za vzor cesko-slovenskeho priatelstva prave tento stit.
Vsak kolkokrat otriasol cesky stit svojimi svahmi, aby vytvoril nicivu lavinu, ktora zdemolovala Chatu pod Rysmi? A kolko krat to este bude musiet urobit aby KST a JAMES konecne pochopili to, co chatar Beranek vie uz dlho -- ze chata na tom mieste nie je vobec dobrym napadom.

Peter f.

Ja plne suhlasim s Funttomasom.Neviem preco by mal ostat nazov Cesky,ked mal svoj nazov davno predtym.

Funttomas

Je zaujímavé ako väčšina ľudí obhajuje dávnu chybu istého cestovateľa Sydowova, čo neznalosťou premenoval Ťažký štít na Český. Obyčajné plagiátorstvo ďalších „znalcov“ Tatier spôsobili, že sa nesprávny názov udomácnil u maďarských a nemeckých kartografov a následne aj na mapách domácej výroby.
Prívlastok český nemá nič spoločné so sympatiami k českému národu. Napriek tomu, že Moravanov a Čechov si vážim ako nadšených turistov, spájať vzájomné dobré česko-slovenské vzťahy nemá opodstatnenie pri geografických pomenovaniach. Dnes tu predsa nemáme monarchiu alebo totalitné zriadenie, keď sa vrchom nasilu a na slávu „nehoralom“ dávali mená ako napr.: štít Františka Jozefa, Legionársky štít, Stalinov štít a mnohé ďalšie mená, ktoré mali krátke trvanie. Slovanské bratstvo Čechov a Slovákov ako rukojemníka v diskusiách prinavrátenia pôvodného mena Ťažkému štítu je tendenčné a spôsobuje len zbytočné „národnostné vlny“ na Internete, ktoré sa medzi turistami na horách úplne potierajú.
Zmena názvu priniesla aj jedno pozitívum. Len zopár horolezcov a vysokohorských turistov doteraz tušilo, že sme mali v našich veľhorách akýsi Český štít. Dnes už mnoho ľudí vie, že máme štít s názvom Ťažký.

Poznámka pre autorov HIKING.SK: používanie nových štandardizovaných názvov vrátane Ťažkého štítu, Ťažkej doliny, Ťažkého plesa, Ťažkej veže, Ťažkého vodopádu, Ťažkého potoka je záväzné pre všetky formy masovej komunikácie. Čiže pre všetkých ľudí publikujúcich v oficiálnych médiách.

Robo

nevadil mi povodny nazov, nevadi mi ani novy. aj tak Cesky stit tak skoro nenazvem Tazkym :)
minule sa mi dostal do ruk Kroutilov sprievodca a tam sa Gerlach vola Stalinov stit. to bola asi horsia zmena.

Ursus

súhlsím s IND jonesom a s Rujirom

IND_jones

Také bych nechal název Český štít, ten mi tam trochu připomínal, že Tatry byly kdysi dávno v dobách společného státu naše nejvyšší pohoří...pokud se ale páni kartografové rozhodli, že je ten název dále neudržitelný, tak asi nemá cenu z toho dělat mezinárodní aféru...Český štít bude sice Těžký, ale krásu mu naštěstí nikdo nevezme:-D

Rujir

to wallendorfer: Nuz... Uz to vyzera, ze zacina dorastat generacia, ktora neciti neustalu historicku krivdu a aspon ciastocne ju mina syndrom "uboheho Slovacika, ktoremu kazdy krivdi". ;-)

Wallendorfer

hmm,sa musim priznat,ze som cakal skor pozitivne ohlasy,ale ono to je naopak. fiiha

Misob

Mirino, ved tato diskusna tema nevznikla na to, ze by chcela rozhodnutie prislusneho uradu nejako ovplyvnit. Sluzi na vyjadrenie nazorov sirokej turistickej verejnosti na uz hotovu zmenu.
Aby som sa teda vyjadril aj ja: VSETKY nazvy su vysledkom nejakeho historickeho vyvoja. Velakrat bol ten vyvoj zvedeny na chybnu cestu v dosledku omylu (napr. ti Indiani...). V tych tatranskych nazvoch kludne mohol nadalej ostat "historicky omyl" zleho prekladu z goralciny...

Mirino

Na Polský hrebeň som fakt zabudol. Ale mám nápad. Nebolo by lepšie držať sa názvu tohto článku, teda KONIEC ... a nevymýšľať sprostosti? Koniekoncov sú to veci, ktoré ovplyvníme asi rovnako, ako ceny benzínu, účasť v misiách NATO alebo rozdelenie medailí na olympiáde.

Jonathan.sk

uf, uf , dobre hovorí moj biely brat Rujir. Ja , Vinnetou, najväčší náčelník Apačov , som touto nespravodlivosťou hlboko dotknutý..... :-))))))

Pridaj reakciu

Upozornenie: Téma je zamknutá. Vkladanie príspevkov nie je možné.

Vriace fórum