Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nové reťaze na Baníkove

Jojoš

Vcera som isiel Smutne s.-Banikov a 3/4 ludi islo,resp.sa slimacim tempom plazilo priamo po hrebeni po znacke a chodnik par metrov nizsie bol takmer prazdny.Tak isto som videl ludi,ako sa po zadku smykali dole po spominanej platni a nepouzili zaisteny komin,nie preto ze by o nom nevedeli,ale nechcelo sa im 2min pockat,kym zlezie par ludi pred nimi.Niekedy sa mi az rozum zastavil,ked som sledoval ako niektori riskuju.

Honza286

To Tomas: Tak Bystrá lávka je úplně pohodová, na Ostrém Roháči jsou náročnější pouze komín při výstupu ze směru od Volovce a komín při sestupu, ještě je tam jedna exponovaná skalní hrana, ale tam je to spíše o psychice. Priečne sedlo má největší souvislý útok lezení, navíc ty řetězy jsou vedeny hodně nešikovně, kdy na mnoha místech je vedle těch žetězů skála s dobrými a pohodovými stupy a chyty, ale řetěz vede po skále bez chytů a stupů. Osobně mi přijde jako nejnáročnější túra ve slovenské části Tater přechod Sliezsky dom - Polský hrebeň - V. Vysoká - Polský hrebeň - Prielom - Zbojnická chata - technicky náročnější výstup na Prielom, nepříjemný terén (suť) jak při sestupu z Polského hrebeňa, tak i Prielomu. I když je pravdou, že Prielom je díky druhému řetězu a kramlím jednodušší než býval před pár lety.

Lubo

Bystra lavke je uplna brnkacka podla mna. Ostry Rohac je poriadne exponovany, no narocnostne to podla mna nie je az take zle. Ide skor o psychiku. Priecne sedlo bude z uvedeneho asi najobtiaznejsie, najma preto, ze tam byva naozaj tona ludi, obcas tam padaju kamene a v skorom lete je tam snehove pole. Ak vsak nemas problem s exponovanym terenom a po skalach "skaces" rad, myslim si, ze ani jedno z uvedenych ti nebude robit ziaden problem. Dolezitejsie je pocasie, mnozstvo ludi a ine situacne faktory.

Tomas

Chcem sa spytat, ked uz sa hovori o narocnosti a retaziach na Banikove, ako je na tom z hladiska obtiaznosti: 1. Ostry Rohac, 2. Bystre sedlo(lavka)- prechod medzi Mlynickou a Furkotskou dolinou a 3.Priecne sedlo - prechod medzi Malou a Velkou Studenou dolinou? Moc by toho info pomohlo.
Dakujem!

TDD

Časopis "TATRY" 5/2009 - teraz v predaji (pre milovníkov klasiky)
prináša na stránke 16-20,26 článok:
"Čakajú nás storočné lavíny každých 10 rokov?" / text a snímky Pavol Gavlák
a "Baníkov bezpečnejší" /
text Táňa Hoholíková, snímky Pavol Gavlák
a ešte iné zaujímavé ...

Brutus

hlavne aby si tam nesla dnes, je tu pocasie ako vinko...

P.G.

Ešte by som rád upozornil verejnosť na jednu vec. Záverečný úsek pod vrcholom Baníkova má 2 varianty. Prvá možnosť je vylezenie krátkeho, zhruba 4-metrového komína s reťazou priamo na vrchol. Táto možnosť ale robí ľuďom značné problémy, najmä pri zliezaní nadol. Kto nechce liezť, prvá reťaz sa dá úplne ľahko obísť normálnym chodeckým terénom - obídením vrcholu. Keď idete smerom nahor, netreba vliezť do komína, ale obísť vrchol zprava. Keď zostupujete z vrcholu nadol a nechcete liezť, vráťte sa trocha nazad smerom do Baníkovského sedla (10 - 20 m), zíďťe nadol smerom nad Spálenú dolinu a obíďte vrchol zľava. Je to tam vychodené a kto chce, musí si to všimnúť. Je to normálny chodecký terén. Nechápem, prečo sa tam toľko ľudí trápi strachom, treba sa porozhliadnúť okolo seba - je to vychodené. Už som to spomínal v súvislosti s chybným značením - značka má na horách iba orientačný charakter a leziem tadiaľ, kadiaľ ma to najľahšie pustí. Ak vidím pod sebou chodník, nebudem sa driapať ponad zrázy presne v línii značky, ak mi to spôsobuje problémy. Tým nechcem povedať, že je to správne, malo by to byť vyznačené na úroveň bežnej vzorky návštevníkov. Kým sa to ale nepreznačí, treba ľuďom aspoň poradiť.

P.G.

Ak si úplný začiatočník, výhodnejšie je ísť tak, ako sa to zvyčajne chodí - zo Smutného sedla. Vždy je ľahšie ísť to smerom nahor ako opačne, čiže z vrcholu smerom nadol. Na Troch kopách je to v podstate jedno, je to rovnaké z obidvoch strán. Po inštalácii nových reťazí na Baníkove by ale nemal byť problém ísť to aj nadol v zostupe. Ak si neskúsená, výhodnejšie je vybehnúť do Smutného sedla - je zhruba o 200 výškových metrov nižšie a výstup sem je o hodne kratší. Odtiaľ ľahko a rýchlo vybehneš na Prvú kopu ku prvým reťaziam a tam zistíš, či Ťa to pustí ďalej. Ak nie, ľahko sa vrátiš a zvolíš si inú túru. Ak si vyberieš druhú možnosť, zober do úvahy, že Baníkov je štvrtý najvyšší vrchol Západných Tatier a výstup naň Ti zaberie o poznanie viac času. Ak je navyše aj neisté počasie, vždy je lepšie zistiť, že sú zlé podmienky v Smutnom sedle ako na Baníkove. Ak sú podmienky dobré, ak nemáš problémy v exponovanom teréne a ak máš dobrú kondičku, potom je úplne jedno, z ktorej strany pôjdeš.

Bacaardi

podla mna je to fuk. musis byt obozretna a sikovna v oboch smeroch.

Jonathan.sk

...podľa mňa je to lautr jedno. Kopce vysoké, šenky drahé. Ak si už niekedy zavadila o reťaze, a nemáš problémy s expozícou, tak v dobrom počasí je to v pohode.

Patricia

Mohli by ste mi poradiť - čo je rozumnejšie z hľadiska bezpečnosti - ísť zo Žiarskej chaty cez Príslop na Baníkov a ďalej Tri kopy do Smutného sedla alebo opačne - zo Smutného sedla na Baníkov?

Ada D.

Samozrejme súhlasím s tebou Lubo..."Tento štát" bolo myslené v zmysle -ako uvádza Lubo-na všetko tu peniaze sú, ale nie na to, na čo by mali byť...Ale páči sa mi optimizmus Petra, ktorý tomuto štátu (a jeho rozpočtu) stále verí

Lubo

Ada, SL-TANAPu maju celkom slusne velky rozpocet a isto par stoviek eur na retaze a material je ich psou povinnostou najst. Nie len klcovat tatranske lesy a organizovat sebe a svojim kamosom polovacky.
Kedze vsak neoblubuju vysoke polohy, montaz radsej hodia na vasich chalanov z HZS, pripadne pomozu strazcovia zo spravy NP.

Bxm

Tam nie, len strmy sutinovy chodnik, ziadne zrazy, tie su az hore a ani tych nie je vela pri oznaceni vrcholu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum