Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Horoskola,horolezectvo.Ako zacat?

Tarazed

Peter, inac tie Omega pacific friendy su podla mna trocha ina kategoria... To nie su bezne friendy, ale inovovane vylepsene, vdaka rzkladaciemu mechanizmu maju ovelavacsi rozsah. Tie peniaze tu stoji nielen technicke prevedenie, ale i samotny napad takehoto vylepsenia. Asi je hlupost to porovnavat s klasickymi friendami ktorejkolvek znacky. Ak by som bol bohac, tak neriesim a nakupim si ich cely balik :D Aj tak oni vyrabaju len zopar kusov (velkosti), viac im netreba ...

Possum

Aj tak klobuk dole pred klasickymi lezcami.

Len ked si predstavim, ze by som mal padnut do velkeho a tucneho a dobre polozeneho vklineca/friendu/... tak sa mi potia dlane.

Tramtária

Čo som doteraz videl Kouby, tak všetky boli také vybúchanejšie, tie lanká boli všelijak pokrútené, aspoň oproti BD. Nie že by to nerobili aj Camaloty, ale tak nejak menej. Čím máš to lanko voľnejšie, tak tým to má horší chod. Pri BD, alebo Dmm, volíš akurát predĺženú životnosť a lepšiu manipulovateľnosť.

Raymond

Peter myslis Omega Pacific? Len jeden ten ich friend stoji absolutne nechutne peniaze, to ked niekde nechas, skoda pomysliet... Minule som jednoho na Mnichovi cvakal v Orlovskom co tam ostane uz navzdy...

Raymond

DMM su skvele, aj mne sa pozdavaju viac ako BD.

Vrana

2 raymond: „I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originálu ...“

alebo aj sportovy lezec si moze obcas vyliezt cestu kde treba co to zalozit :)

Tarazed

Raymond, dik za vycerpavajuci komentar a aj ostatnym za skusenosti. Mam zatial RE friendy, a nemam velke vyhrady ... pravda ale je, ze drzku by som sa do nich asi bal hodit a treba velmi dbat na dobre zalozenie. Chcel som preto kupt set aspon 3 lepsich friendov, ktore sa dore zakladaju a da sa im viacej doverovat, ktore by som daval na narocnejsie miesta atd.

Inac na jednej dskusii som este dostal odporucanie na firendy od Wild Country, bolo spomenute, ze absencia toho oka pri dragonoch moze byt problem pri manipulaci v zime v rukaviciach, ze trebars tie Wild country firendy maju vlastne rovnake parametre ako DMM len maju aj to oko, co ich posuva dalej ... tak neviem, mal som dilemu, ale asi pojdem prdsalen do tych DMM, dost sa mi pozdavaju aj podla nazorov pouzivatelov. Nepcul som na nich zleho slova okrem absencie toho oka.

Peter61

rymond, diky.
no ja sa svojimi starymi robotmi Koubákmi mozem akurat ist schovat. Dvojosickove sme kupovali do klubu, su OK. AK sa nemyli, meni sa konstrukcia a meno firmy, vyrobca je ten isty.
Ale pokukoval som po takych, co idu na dve velkosti, spamati neviem znacku.

Raymond

Vo vseobecnosti jeden friend alebo akekolvek ine vybavenie nema urcenu dobu expiracie, plati, ze by si ho mal vyradit vtedy ak mu prestanes doverovat. Ja si vediem tabulku kde si pisem datumy kedy som si co z vybavy kupil. Otazkou je naco su ti friendy ked si sportovy lezec, v tom pripade su DMM friendy pre teba totalne zbytocna vec. Ale ak nevies co s peniazmi kup si ich, matros je to pekny :-). Ak si chces teda semtam v nejakej sportovej oblasti "priistit" tak tie Rock Empire Axel su ti az nad hlavu, pricom by som vo velkosti zvolil c. 1,2 a 3.

Possum

Ja lezem iba sportovo, takze neviem, ale zaujimalo by ma: ako dlho vydrzi jeden friend? Po akej dlhej dobe a po akych udalostiach sa vyraduje?

Raymond

Este doplnenie, je pravdou ze predchadzajuce generacie friendov od domacich vyrobcov Rock Empire alebo Kouba boli na zaplakanie..., zle to predovsetkym chodilo, ale tieto nove Rock Empire Axely uz su v otazke cena vykon plne konkurencieschopne, ba povedal by som, ze pre rekreacneho lezca lepsia varianta ako DMM ci BD.

Raymond

Mozem ti napisat moju skusenost s DMM a Rock Empire. Mam oboje sady a vystupy su asi nasledovne. DMM Dragon cam su friendy kvalitativne plne konkurujuce BD, podla mna funkcne lepsie lebo maju tie prdlzovacie slucky, su fakt perfektne. Avsak realne friendy tejto kvality, resp. ich rozdiel oproti inym friendom ocenis najma pri lezeni v zime, kedy mrzne a prejavuje sa ich perfektny chod pri nizkych teplotach. Ak lezies len leto a napriklad len Tatry, nechodis tedy Chamonix a podobne, kde lezies mixy a zimne podmienky doporucujem ti omnoho lacnejsiu a vybornu alternativu Rock Empire Axel, tieto friendy pouzivam do letnych Tatier a su absolutne vyborne. Kvalitativne nemam ziadne vyhrady, dobre chodia a nebudes plakat ked ho niekde nechas. Je to imitacia BD od HUDY, ktore si vyrabaju vo vlastnej rezii ecstore.cz/…/1084-velikost-1
Ak si vsak uz ani nie ze vykonostnejsi lezec, ale ktory celorocne preferuje caste vyjazdy do hor, cize lezies aj v Alpach atd.., tak potom tie DMM alebo BD maju opodstatnenie a tu ich sadu by som doplnil dajme tomu c. 2,3,4 od Rock Empire.

PaloB

Dragony mam cca 1,5 roka, pouzivam, vrele doporucujem. Lahky a plynuly chod, lahke zakladanie, lahke vyberanie. Velmi dobre držia v spare a nemaju tendenciu sa posuvat pri tahani lana. Ale mozem porovnat len s nejakym modelom od Koubu, co mal kamarat pri lezeni - subjektivne neporovnatelne.

Tarazed

Nie, ale zaujimali ma skor tieto konkretne DMM.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum