Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Medvede už nespia

Gustoh

Medvedo som stretol 2x.V Kremnickych vrchoch pod Flochovou.Bol odo mna tak 4metre.Nastastia sa rozhodol utekat opacne ako ja.Odteraz vidim medveda za kazdym stromov.

Wolflike

mlieko: presne to mam na mysli. neda sa len neustale zatvarat oci a tvrdit ze medved patri do lesa a tym to hasne. problemom su presne prave tie aktualne pocty a prirastky... niekde som uz davnejsie cital (nemusi to byt pravda, na zdroj si zial nespomeniem) ze slovensko, zohladnujuc oblasti vhodne pre zivot medvedov by optimalne mohlo obyvat cca 300-400 kusov.... ale to je prave vec kde chybaju presne udaje a strategia, dramaticky zredukovat stavy bez rozmyslu, to je zial slovenskej nature blizke, ale stale si myslim ze s rozumom by sa nieco robit malo...

Mlieko

Príklad: máme 800ks medveďov, z toho cca 400 samíc. Z počtu 400 samíc vezmime 1/4, ktorá každý rok privedie na svet 1 alebo 2 mláďatá. To je každý rok okolo 100 nových jedincov. Týmto trendom sa každoročne rozširuje areál prirodzeného výskytu o 20%.
Územie sa zmenšuje a jedincov pribúda. Preto sa asi sťahujú do Čiech...:)
Myslím, že je veľký nepomer medzi prírastkom a úbytkom. Človek je tiež súčasťou prírody či chceme alebo nie aj najdôležitejšou, pretože ju aj najviac ovplyvňuje (kladne aj záporne)Preto si myslím, že slovenským medveďom by menšia selekcia neuškodila. Prirodzene všetko s mierou a rozumom.

Wolflike

jano: to co pises o skodnych medvedoch je pravda, lenze ide prave o to ze skodnym sa medved stane az ked daco "vyparati", zatial, hovorim zatial, sice medved cloveka nezabil, no prave tym ze je medvedov asi vela a ze su s ludmi coraz castejsie v kontakte zvysuje sancu na "stvorenie" takeho skodneho medveda....

Wolflike

jano: to co pises o skodnych medvedoch je pravda, lenze ide prave o to ze skodnym sa medved stane az ked daco "vyparati", zatial, hovorim zatial, sice medved cloveka nezabil, no prave tym ze je medvedov asi vela a ze su s ludmi coraz castejsie v kontakte zvysuje sancu na "stvorenie" takeho skodneho medveda....

Wolflike

jano: ci zabil ci "len zmrzacil" alebo ci ide len o hospodarske skody je v principe jedno, aj ked ide o statisticky male cislo, neznamena to este ze nie je nutne sa tym zaoberat. ono asi naozaj si take stretnutie je potrebne vychutnat - nie vzdy je to take prijemne a adrenalinove ako sa casto potom pise.... a i tak veru chodim rovnako do tych vyhlasenych lokalit nadalej, no nie vzdy je to dusevna pohoda....
v principe najviac nepochopim to, ze nie je jednota ani v tom pribliznom pocte medvedov u nas. uznajte: +/- desiatky sa da, ale ako je mozne ze tie rozdiely sa pohybuju v stovkach!!! kusov?(co tak vyhnat darmozracov zo statistickeho a podobnych uradov ratat medvede? aj ked neuspeju, aspon sa biologicky zreguluje byrokraticky aparat, to len taka odbocka :))). Aspon aby bolo zrejme kolko ich teda je a ci vobec maju dost miesta pre zivot sami o sebe-ako som uz pisal, nejde len o turistov ale aj o medvede samotne-tie ktore su vytlavcene starsimi jedincami ohrozuju ludi, dopravu i majetok (pred par rokmi pri ceste linkovym autobusom behalo medvieda normalne po ceste hore na fackovske sedlo - autobus musel zastat a pockat kym odbehne do lesa). myslim ze na nejaku regulaciu je priskoro, ale aspon realne a seriozne zistit ako to s tymi medvedmi je by snad pomohlo.... neviem, tolko moj laicky pohlad.

Jano

Wolflike, denne sa zabije na cestach nejaky clovek a predsa nezakazujeme jazdenie autom. Naproti tomu medved snad este nikoho nezabil (?) a v mediach sa stale hovori o regulovani jeho poctov... je to trochu zvlastne.

Ale problemom ani nie je regulacia alebo neregulacia, ale chory princip regulacie. Logicke by bolo, keby (ak sa teda ma regulovat) sa zastrelil ten medved, ktory je "skodny", teda ten, ktory napada cloveka. Ale funguje to tak, ze (zjednodusene) niekde medved napadne cloveka, tak sa povoli odstrel medveda. Ale nie toho isteho, ktory napada cloveka, ale skratka 1 ks medveda... To je dost zvrateny pristup k "regulacii".

A inak: ja mam z medvedov paranoiu, az sa mi kamarati smeju, a napriek tomu chodim do lesa (ba dokonca prave do tych medvedich lokalit, o ktorych sa tu pise). Musim sa skratka spravat tak, aby som medveda nestretol a ak stretnem, tak sa sice poseriem :-), ale musim s tym pocitat. Uz som to tu raz spominal: prislovie "kto sa boji, nech nechodi do lesa" ma iste uz niekolko storoci, neviem preco by sme sa nim nemali riadit prave teraz :-)

Lubo

Kolko zraneni cloveku v slovenskych horach sposobila zver a kolko si ludia sposobili sami?
Podla mna sa to tu nafukuje, lebo je to popularna tema. Ja so rad, ze nase lesi maju trosicku nadych divociny ... ze nie su len tak prechadzkovym parkom, kde sa nema co stat.

Wolflike

absolutne som mojim prispevkom nemyslel ze by malo ist o nejake plosne strielanie. faktom ale je ze clovek sa uz v niektorych lokalitach boji ist na turu do lesa a alibisticke "medved patri do lesa viac ako clovek" tuna nepomoze: ludia tu zial su a budu, ze sa k prirode spravaju macosky je fakt, ale neda sa obhajovatsucasny stav tym ze "medved patri do lesa". ja sice len vzdialenu skusenost mam z NT z minulej jesene a veru stacilo. ale som si isty ze ak aj tie medvede budu neviem ako premnzoene pripadne sa stane nieco naozaj zle, vzdy sa najdu ludia co budu argumentovat tym ze medved patri do lesa.... ono suhlasim ze najlepsie by bolo cloveka vysidlit zo zeme uplne a nechat ju celu medvedom a inym zvieratam, ale to zial nejde....

Shadow

ved ani ja nechcem aby sme ich vystrielali... Ten pocet-no polovnici tvrdia, ze ich je vela a ochranari, ze malo. Pravda bude asi niekde uprostred. Medveda som videl viac krat zdialky a raz asi z 15 m. Stacilo. Respekt mam este vacsi ako pred tym. Na druhej strane po kontakte ako ten polovnik vlani netuzim.

Lubo

Kazdy polovnik by chcel mat mackov kozuch na podlahe alebo na stene = bude kricat, ze mackov je vela treba ich strielat v zaujme ochrany ludi. Mackovia do hor patria a ak sa clovek vie spravat, tak nie je problem. Ja som za spoluzitie prirody a cloveka ... treba sa to len naucit. Sam som medveda uz stretol a kto ho tiez stretol urcite uzna, ze ide o neopakovatelny zazitok (aj ked mohol mat poriadne v gatiach).

Shadow

uplneho vystrielania by som sa nebal. To si dokazeme ustrazit. Ked vsak vidim v TV nejakeho eko aktivistu ako horlivo chrani medvede, vzdy mam pocit, ze sa este zo ziadnym nestretol. Veci sa podla mna pohnu dopredu az ked medved niekoho zabije. Len to uz bude neskoro. Do prirody patrime predsa aj my, nikto netuzime po stave, kedy sa budeme bat vojst do lesa. Niekedy sa jednoducho stretnutiu neda vyhnut, hlavne ak je zvira chore. Medvedov je vela, tu v Strazovkach takisto. Tym 700 kusom neverim, kazdy polovnik, ktoreho tu poznam hovori ze urcite cez 1000.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov